Linkuri accesibilitate

Guvernul Leancă a adoptat din nou decizia de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău


Iurie Leancă spune că a luat în calcul expertizele unei companii germane cu reputaţie bună.



Concesionarea are durata de 50 de ani, de ea va beneficia o firmă rusească, iar decizia a fost luată din nou pentru a înlătura temerile privind legalitatea primei decizii luate la 29 mai, când guvernul nu avea puteri depline. Mai multe de la Valentina Ursu.

Cabinetul de miniştri a reconfirmat decizia privind concesionarea Aeroportului Chişinău, aprobată încă în luna mai, când avea statut de interimar. Ministra Maia Sandu s-a abţinut, iar reprezentanţii liberalilor reformatori au votat contra. Şeful guvernului, Iurie Leancă, a propus să fie publicat contractul de concesionare şi asta după ce ieri, în Legislativ, audirerile privind situaţia la Banca de Economii şi concesionarea Aeroportul Chişinău au durat aproape 12 ore. Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, spune că decizia executivului nu urmăreşte să influenţe cumva decizia Curţii Constituţionale, sesizată de liberal-reformatori să examineze constituţionalitatea deciziei din luna mai:

„Am în faţă decizia Parlamentului de ieri. Chiar am să citez: „Parlamentul ia act de faptul că subiectul în cauză este în procedură de examinare la Curtea Constituţională şi consideră inoportună oricare alte aprecieri politice asupra utilităţii concesionării Aerorportului, până la expunerea definitivă a Curţii Constituţionale pe acest subiect”. De aceea acest proiect poartă un caracter strict juridic, adică nu ne expunem pe oportunitate, nu ar fi corect să o facem vizavi de procesul de control constituţional, dar în cuvinte simple, aceasta ar însemna că, dacă cineva şi are dreptul să o facă, pune la îndoială mandatul unei instanţe decizionale interimare, atunci cel care are un mandat deplin este în drept să reconfirme acest mandat. De fapt, logica aceasta ar fi. Şi de aceea noi reconfirmăm acest mandat. Practic, am înlăturat, în viziunea noastră, problemele de ordin juridic.”

Vicepremierul Tatiana Potîng, delegată în executiv de liberal-reformatori, a precizat că proiectul de hotărâre pentru reconfirmarea deciziei de concesionare a Aeroportului nu a fost prezentat pentru consultare, înainte de şedinţa guvernului. Ea consideră că ar fi fost cazul să se mai aştepte câteva zile, până la pronunţarea verdictului Înaltei Curţi:

„Mi se pare inoportun să reconfirmăm o hotărâre de guvern cu doar două zile înainte de ziua pentru luarea deciziei, anunţată de Curtea Constituţională. Curtea Constituţională trebuia să se pronunţe pe maginea acestei sesizări a formaţiunii politice pe care o reprezint în aceszt guvern. Eu cred că era oportun să ne abţinem, până miercuri, când avem şedinţa ordinară a guvernului şi să luăm o decizie, în funcţie de decizia Curţii Constituţionale. Putem face trimitere, încă o dată, la această hotărâre a Parlamentului care este interpretabilă. Tocmai că Curtea Constituţională a dispus, de două ori, interzicerea oricăror acţiuni guvernului pentru punerea în aplicare a deciziei din 29 mai.”

Iurie Leancă spune că a luat în calcul experptizele unei companii germane cu reputaţie bună:

„Guvernul a fost sfătuit, în acest sens, de una din cele mai importante companii, de Pricewaterhouse, sper că nimeni nu pune la îndoială competenţa. Iată, datorită faptului că am avut conlucrarea cu această companie, condiţiile negociate sunt, pot să vă spun asta cu doză mare de încredere, în interesul statului Republica Moldova şi a cetăţenilor ei. Clauzele contractului, dincolo de o mulţime de beneficii, dincolo de faptul că, până la urmă, rămâne proprietatea statului, e dat în concesiune, nu este vândut, dincolo de mai multe avantje care înseamnă şansa de a face aeroportul nostru un centru regional, dincolo de faptul că investitorul vine cu bani pentru a investi în pistă, în iluminare, în loc de parcare modern şi nu aşa cum este astăzi acolo. În afară de acest lucru, statul obţine un mecanism de verificare foarte şi foarte precis a felului cum viitorul investitor, încă o dată, în cazul în care dânsul obţine şi noi obţinem acceptul din partea Curţii Constituţionale, îşi va respecta angajamentele sale. În cazul în care nu-şi respectă aceste angajamente şi am dat dispoziţii foarte clare Minisiterului Economiei să instituie un grup de monitorizare săptămânală a tot ce se întâmplă în acest sens, iar eu personal, la fel, mă voi preocupa ca toate lucrările să se desfăşoaree conform angajamentelor. Iată pentru mine aceasta este o garanţie foarte importantă că, în cazul în care nu se respectă angajamentele, statul are dreptul de a sista, în orice moment, acest contract. Dar eu sper şi sunt convins că nu vom ajunge în această fază.”

Aeroportul Chişinău a fost concesionat unei companii din Habarovsk, Federaţia Rusă, care urmează să îl administreze, în următorii 49 de ani. Compania s-a angajat să investească în modernizarea aerogării 250 de milioane de euro.
Previous Next

XS
SM
MD
LG