Linkuri accesibilitate

Analiștii americani evaluează impactul economic al închiderii guvernului federal


Rolul statului federal fiind modest analiștii anticipează pierderi economice reduse pe termen scurt.



In conditiile in care guvernul federal american continua sa fie inchis intrebarea este care va fi impactul. Are de suferit economia americana? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Inchiderea guvernului federal perturbeaza anumite activitati si e o problema serioasa pentru salariati, dar - cel putin pe termen scurt - impactul economic va fi scazut, apreciaza analistii. Asta pentru ca rolul statului federal in economia americana este modest.

Impactul poate creste insa daca suspendarea finantarii dureaza mai mult de o saptamina sau doua. Cele mai multe agentii federale isi vor continua activitatile esentiale, dar pina la un million de salariati nu vor lucra si nu vor primi salariu.

Deocamdata nu se va simti un efect asupra produsului national brut, dar o intrerupere de doua saptamini s-ar putea traduce intr-o reducere cu circa jumatate de procent. Casa de Investitii Morgan Stanley anticipeaza o reducere cu 15% pentru fiecare saptamina. Economistul Alec Phillips aminteste ca fiecare zi in care guvernul e inchis insemna o reducere a salariilor cu 400 de milioane de dolari.

Analistii recunosc insa ca anticiparile cu privire la impact au la baza supozitii greu de verificat pentru ca exista multe variabile. De exemplu, e greu de estimat ce impact va avea inchiderea guvernului asupra increderii consumatorilor si asta ar putea duce la scaderea cheltuielilor acestora si scaderi la bursa.

Efortul de a evalua impactul are la baza imprejurari similare anterioare. Nu este prima data ca neintelegerile dintre republicani si democrati au dus la inchiderea guvernului. In ocazia anterioara din 1995-96, economia nu a avut de suferit prea mult si nici impactul global nu a fost semnificativ. Economistii sint de accord cu o apreciere recenta a presedintelui Obama care a spus că, cu cit inchiderea va dura mai mult, cu atit efectele vor fi mai grave. In plus, anul 2013 nu este 1996. Atunci economia era in situatie buna, acum ea isi revine inca prea incet, dupa o grava recesiune.

Si inchiderea guvernului nu este un fenomen izolat, la 17 octombrie Ministerul de Finante nu va mai avea fonduri sa achite datoriile americane si Congresul va trebui sa decida daca sa ridice sau nu limita pina la care tara se poate imprumuta. Si atunci neintelegerile se pot repeta si amplifica. Daca asa vor sta lucrurile de-abia atunci impactul economic ar putea fi masiv.
XS
SM
MD
LG