Linkuri accesibilitate

Cât au avansat „marile” anchete ale ultimelor luni?


Ce împiedică mai mult finalizarea dosarelor de mare rezonanţă - tergiversarea lor din umbră sau rutina sistemul judecătoresc?


După întâlnirea, la Chişinău, cu ambasadorii celor 28 de stat membre în Uniunea Europeană – organizată în pregătirea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius – premierul Iurie Leancă declara între altele: „Trebuie să demonstrăm în primul rând cetățenilor că nu doar arătăm ca europenii, că avem o istorie comună, că limba este una oficială europeană, dar și că acționăm ca europenii”. Iar lupta cu corupţia şi reforma justiţiei sunt unele din „probele” pe care Moldova trebuie să le depună în dosarul său european. Aşa că Alla Ceapai a vrut să afle în ce stadiu se află unele din cele mai „răsunătoare” anchete ale ultimelor luni, fie Pădurea Domnească sau Vicol.

La cinci luni de când a ajuns în instanţa de judecată, dosarul penal pe numele fostului şef al FISC-ului, Nicolae Vicol, numit şi dosarul interceptărilor, se află la etapa iniţială de investigaţie. Deocamdată a avut loc o singură şedinţă preliminară de judecată, care a fost însă amânată pentru sfârşitul acestei luni pe motiv că nu toţi inculpaţii s-au prezentat la şedinţă, ne-a spus procurorul anticorupţie Lilian Rudei. În dosar figurează şase inculpaţi, principalul fiind Nicolae Vicol care ar risca până la 6 ani de închisoare dacă se adevereşte că ar fi comis acte de corupţie şi abuz de serviciu, spune procurorul Lilian Rudei:

„Domnului Nicolae Vicol este învinuit pe mai multe capete de învinuire, pe 4 articole. Avem 6 inculpaţi. Cât o să dureze nu vă pot spune.”

Europa Liberă: Credeţi că vor fi condamnări?

„Eu cred că vor fi persoanele condamnate.”

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu un alt dosar de rezonanţă cel pe numele judecătorului Gheorghe Creţu, acuzat de ucidere din imprudenţă a tânărului Sorin Paciu, în decembrie, la vânătoarea din Pădurea Domnească. În calitate de învinuiţi în dosar figurează încă trei persoane, fostul director al agenţiei Moldsilva, directorul şi inginerul de pază al rezervaţiei. La cinci luni de la transmiterea dosarului de la procuratura generală la instanţa de judecată, acesta este în proces de examinare. Judecătorul de la Făleşti responsabil de acest dosar, Ion Pâcaleu, spune că au avut loc patru şedinţe de judecată, una dintre care a fost amânată la solicitarea procurorilor:

„Nu a fost nici o audiere. A fost şedinţa preliminară şi partea pregătitoare a şedinţei. Cercetarea judecătorească încă nu s-a început fiindcă dosarul se află la curtea supremă. În perioada de când a parvenit în judecătoria Făleşti dosarul de două ori a fot la Curtea Supremă, fiindcă au fost înaintate cereri de strămutare din partea părţilor vătămate.”

Ieri, Curtea Supremă de Justiţie a respins cererea depusă de rudele răposatului de a muta investigarea dosarului într-o instanţă de judecată din capitală. Prin urmare, dosarul urmează să fie retrimis judecătoriei raionului Făleşti. Procurorul Artur Sârcu spune că va dura ceva timp până când vor fi condamnaţi cei care se fac responsabili de tragedia din Pădurea Domnească:

„În cazul de faţă sunt mai mult de 30 şi ceva de persoane care urmează a fi audiate, deci, vă daţi seama că va dura nu puţin timp. Sperăm că vom avea condamnaţi.”

Deputatul comunist Anatolie Zagorodnâi, care a condus şi comisia parlamentară de anchetă pe dosarul Pădurea Domnească, este convins că investigarea dosarului este tergiversată în mod intenţionat şi că actuala coaliţie de guvernare nu ar vrea să se afle adevărul despre acel incident tragic:

„Preşedintele parlamentului şi coaliţia de guvernare refuză categoric audierea procurorului general, executarea hotărârii adoptate în unanimitate de parlament. Procuratura generală, care este factorul principal care urmează să scoată la iveală tot ceea ce a fost în acest caz, este dirijată din umbră de PD. Este clar că are comanda de a stopa aflarea adevărului despre acest caz şi să fie trase la răspundere toate persoanele vinovate.”

Vladislav Gribincea, directorul Centrului pentru resurse juridice, crede că mai curând rutina din sistemul judecătoresc ar fi cea mai mare barieră în calea finalizării acestor dosare de rezonanţă:

„Era destul de greu să te aştepţi ca soluţiile să vină atât de repede. Nici nu visam să avem soluţiile în două-trei luni. Sunt chestii obişnuite, trebuie să fie fixată cauza, ulterior să fie pregătită pentru examinare, părţile trebuie să fie pregătite de judecare, etc. În ceea ce priveşte Pădurea Domnească, lucrurile par a fi foarte complicate, fiindcă fostul judecător acuzat neagă vinovăţia sa.”

După părerea juristului Vladislav Gribincea, dosarul de corupţie pe numele fostului şef al FISC-ului ar putea fi finalizat până la sfârşitul anului. Cât priveşte tragicul incident din Pădurea Domnească, condamnarea se va mai lăsa aşteptată, crede juristul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG