Linkuri accesibilitate

Mărturii ale moldovenilor expulzaţi din Rusia


Migranţi străini reţinuţi la secţia de poliţie din Krasnoiarsk, Rusia
Migranţi străini reţinuţi la secţia de poliţie din Krasnoiarsk, Rusia

„Se găsesc mii şi mii de metode ca să te facă din drept în nedrept. Conform legii, prima încălcare trebuie să se sancţioneze cu amendă între 3 şi 5 mii de ruble. Dar ei nu fac aşa.”


În Rusia s-au înăsprit măsurile luate pentru a combate imigraţia ilegală. În aprilie, vicedirectorul Serviciului Federal de Migraţiune, Anatoli Formenko, estima numărul migranţilor din Rusia la 10 milioane 500 de mii, din care peste 500 de mii ar veni din Republica Moldova. Între timp, se pare că aproape 200 de mii de moldoveni s-ar afla în atenţia autorităţilor ruse, pentru faptul că nu şi-au reglementat şederea. Iar Liliana Barbăroşie a stat de vorbă cu doi moldoveni, recent expulzaţi din Rusia:

Tinerii povestesc că au sosit ieri cu un avion din Soci, după ce au muncit trei luni pe un şantier de construcţie, iar a patra – au petrecut-o într-un punct migraţional din acest oraş:

„Fiecare cu motivul lui. Noi, însă, am încercat să trecem graniţa, să ieşim din Federaţia Rusă şi să ne reîntoarcem înapoi. De fiecare dacă până acum când plecam în Rusia, erau trei luni legale de şedere. Prima dată acum, când am fost deportat, am aflat că e vorba de 90 de zile, indiferent că-s lucrătoare sau de odihnă. Ne-au arestat, ne-au făcut dosar, am trecut prin judecată. Am venit cu un avion. Eram cinci moldoveni,” spune unul dintre tineri care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea şi care afirmă că a fost adus în faţa unui tribunal pentru încălcarea termenului legal de şedere în Rusia.

Celălalt, care la fel nu ne-a spus numele, povesteşte că a întârziat cu o zi să plătească patenta în baza căreia muncea în Soci:

„Au ei acolo un patent care te duci în fiecare lună şi plăteşti o mie de ruble. În mai, am plătit cu o zi mai târziu. S-au agăţat de asta şi m-au judecat. Aşa atârnare neserioasă nu am mai văzut. Puteau măcar să ne informeze prin presă că vor interveni aceste schimbări. Au fost cazuri şi mai grave. Că i-au arestat cu trei zile înainte de încheierea termenului de şedere, trei zile au stat sub arest şi după aceasta le-a făcut dosar precum că au fost arestaţi mai târziu. Se găsesc mii şi mii de metode ca să te facă din drept în nedrept. Conform legii, prima încălcare trebuie să se sancţioneze cu amendă între 3 şi 5 mii de ruble. Dar ei nu fac aşa.”

Autorităţile de la Chişinău afirmă, pe de altă parte, că nu ar deţine informaţii despre trimiterea masivă a moldovenilor acasă din Rusia. Valentina Ungureanu, şefa Secţiei politici migraţionale de la Ministerul Muncii, ne-a spus, totuşi, ieri, că Serviciul Federal al Migraţiei din Rusia a informat partea moldovenească despre existenţa a unui număr de 19,5 mii de moldoveni care ar fi comis anumite încălcări ale legislaţiei migraţionale în Rusia, prin urmare ar putea avea probleme la reîntoarcere.

Cifrele cu care operează presa, confirmate şi de preşedintele Congresului diasporei moldoveneşti din Moscova, Alexandr Kalinin, sunt însă de 10 ori mai mari. Alexandr Kalinin ne-a spus ieri că, odată cu punerea în funcţiune a unui program automatizat de evidenţă a migraţiei, numărul moldovenilor înregistraţi ca fiind cu probleme de şedere în Rusia a ajuns la 197 de mii, din aproximativ jumătate de milion de migranţi de muncă moldoveni. Unui număr de 7 mii li s-a şi aplicat interdicţia de a mai intra pe teritoriul Federaţiei Ruse timp de trei ani, a mai precizat acesta.
XS
SM
MD
LG