Linkuri accesibilitate

Despre curajul Moldovei, Ucrainei şi Georgiei (Evenimentul zilei).


Site-ul Hotnews preia din presa moldoveneasca declaratia vicepremierului rus Dmitri Rogozin, cum ca Traian Basescu intentioneaza sa anexeze Republica Moldova la România. Rogozin l-a numit pe seful statului roman „Calul Traian”. Hotnews noteaza ca afirmatiile oficialului rus au venit dupa ce Basescu i-a spus clar presedintelui Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman, ca Moldova nu trebuie sa astepte ca România sa semneze tratatul de frontiera. Potrivit Hotnews, presedintele român i-a replicat lui Rogozin in cadrul declaratiei comune facute la Palatul Cotroceni impreuna cu presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, aflat in vizita oficiala in România. „Sa dea Dumnezeu sa reusim cu integrarea in Uniunea Europeana, a spus Basescu. România nu si-a declarat niciodata intentia de a anexa vreo tara, dar batalia noastra este pentru integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, atunci aproape nu vom mai avea frontiere, vom fi cetateni europeni si noi si cetatenii Republicii Moldova, vom vorbi aceeasi limba, vom avea mai mult sau mai putin aceleasi obiective, vom avea aceeasi istorie in interiorul UE”. Omologul sau estonian a adaugat ca se stie bine cine a facut anexari in spatiul european: Rusia, si a fost vorba despre tarile baltice si despre Basarabia.

Evenimentul zilei rezuma un articol din Washington Post, oficiosul guvernului american, despre presiunile pe care Rusia le face asupra fostelor state sovietice pentru a se alătura uniunii sale economice. Cotidianul american semnaleaza curajul cu care trei dintre statele Parteneriatului Estic, Moldova, Ucraina si Georgia, se declara hotarate sa semneze in noiembrie la Vilnius acorduri de asociere la Uniunea Europeana, in conditiile in care autoritatile europene pun conditii dificile, in timp ce rusii - de niciun fel.

Si Cristian Campeanu se refera la acest detaliu, in analiza pe care o semneaza in Romania libera despre felul in care Rusia ocupa imediat ceea ce abandoneaza in lume Statele Unite. Un acord recent cu Tadjikistanul asigura Moscovei un punct de sprijin in perspectiva retragerii americane din Afganistan. In Siria, se stie ca Moscova e cea care a stabilit conditiile de evitare a unei internetii militare occidentale. Irakul si Egiptul si-au pierdut rabdarea asteptand sprijin american si au trecut la strangerea legaturilor cu Rusia. Dar cea mai frapanta ilustrare a campaniei rusesti de crestere a propriei influente ține de Europa. La granita Rusiei cu Lituania, autoritatile vamale rusesti fac interminabile controale, care aduc pierderi insemnate guvernului tarii care detine, in acest moment, presedintia Uniunii Europene. Mai mult, arata jurnalistul de la România libera, Bulgaria a anuntat recent ca isi reorienteaza politicile economice spre Moscova.

România nu a avut un plan B pentru proiectul energetic Nabucco, iar acum are urgenta nevoie de o foarte buna „diplomatie energetica”, arata Laurentiu Pachia intr-o analiza publicata pe site-ul contributors. Analistul considera ca esecul Nabucco este cel mai usturator dintree cele suportate de România in ultimii 23 de ani, intrucat nu a existat alternativa si toata strategia energetica a Bucurestiului s-a bazat pe ideea de interconectare la gazoductul european.
XS
SM
MD
LG