Linkuri accesibilitate

Rusia introduce noi reguli de şedere pentru imigranţi. Câţi moldoveni lucrează ilegal în Rusia?


Migranţi ilegali la o secţie de poliţie din Krasnoiarsk, Rusia
Migranţi ilegali la o secţie de poliţie din Krasnoiarsk, Rusia

Potrivit datelor deţinute de Chişinău, numai 19,5 mii de moldoveni ar putea primi interdicție de a intra în Rusia, un număr de zece ori mai mic decât cel vehiculat de presa rusă.


Aproape 200 de mii de moldoveni, aflaţi la muncă în Rusia, s-ar putea trezi în situaţia de a nu se putea întoarce în Federaţia Rusă, dacă nu s-au înregistrat la poliţia locală sau la birourile Serviciului Federal de Migraţiune. Potrivit Serviciului Federal de Migraţiune, în baza noilor reguli, moldovenilor aflaţi ilegal la muncă în Rusia li se va ştampila paşaportul, nu vor fi expulzaţi, dar odată ieşiţi din ţară nu se vor mai putea întoarce, pentru o perioadă în Rusia. Se estimează că cel puţin jumătate din moldovenii plecaţi la muncă peste hotare lucrează în Rusia. Liliana Barbăroşie a încercat să afle mai multe despre noile reguli de înregistrare, dar mai ales despre numărul celor care îşi riscă acum, locul de muncă în Rusia: Rusia introduce noi reguli de şedere pentru imigranţi. Câţi moldoveni lucrează ilegal în Rusia?

Serviciul Federal de Migrație (SFM) din Rusia a anunţat cifra odată cu punerea în funcţiune a unui program automatizat de evidenţă a migraţiei pe care l-a testat în ultimii doi ani. Programul îi monitorizează pe toţi cetăţenii străini aflaţi în Rusia şi îi identifică pe cei ce au comis anumite abateri, de la încălcarea regimului de şedere până la cea a regulilor de circulaţie rutieră. Numărul moldovenilor înregistraţi ca fiind cu probleme a crescut în aşa zisa „listă roşie” a acestui program de la 167 la 197 de mii doar timp de câteva săptămâni. Autorităţile de la Chişinău nu au comentat până acum situaţia.

Valentina Ungureanu, şefa secţiei politici migraţionale de la Ministerul Muncii, care confirmă existenţa unor probleme pentru anumiţi cetăţeni moldoveni la intrarea în Rusia, ne-a spus totuşi astăzi că nu poate fi vorba despre cifre atât de mari. Funcţionara se declară convinsă că ar fi vorba despre o greşeală pe care ar fi comis-o cel mai curând jurnaliştii:

„Noi am precizat la SFM şi este vorba despre 19,5 mii. Cineva a preluat probabil din greşeală, nu a observat virgula dintre cifre şi acum se vehiculează greşit cu această cifră, care în realitate este mult mai mică.”

Pe de altă parte, Alexandr Kalinin, preşedintele unei mari organizaţii a diasporei moldoveneşti din Rusia, spune că cifra cu care a operat ieri presa de la Chişinău este veridică şi ea figurează în toate relatările oficiale ale SFM-ului rusesc, chiar dacă nu apare pe site-un oficial al instituţiei. Unui număr de aproximativ 7 mii de cetăţeni moldoveni li s-a şi aplicat interdicţia de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse, mai afirmă Alexandr Kalinin.

„Sunt date absolut veridice. Timp de doi ani SFM a lucrat la elaborarea acestui program de evidenţă, pe care l-a lansat acum. Dacă cetăţeanul străin care intră pe teritoriul Federaţiei Ruse nu se înregistrează timp de 7 zile în mod corespunzător, el va fi identificat de acest program. Dacă nu şi-a legalizat permisul de muncă – la fel. Dacă a comis cel mult două încălcări ale regulilor de circulaţie, din nou, va fi trecut în lista roşie, adică cea a migranţilor cu probleme. Actualmente, 7 mii de cetăţeni moldoveni au deja interdicţie de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar numărul celor cu probleme e de 197 de mii,” ne-a explicat Alexandr Kalinin.

Ce li se întâmplă cetăţenilor care au ajuns în aşa numita listă roşie a autorităţilor migraţionale ruse, am încercat să aflăm şi de la Angela Furdui, o moldoveancă care munceşte de mai mulţi ani în Moscova:

„Nu ştim. Am auzit că cei care au şezut mai mult de trei luni în ţară sunt întorţi de la vamă. Cei care încalcă clar că au probleme. Înainte se mai închidea pe aici pe acolo ochii. Dar acum se acutizează întrebarea. Ei sunt nemulţumiţi nu doar de moldoveni, da de criminalitatea în rândul migranţilor. Noi nu avem probleme. Ne-am făcut patentă şi suntem legali.”

Alexandr Kalinin spune că organizaţia sa este în acest zile asaltată de sute de apeluri ale cetăţenilor care vor să afle dacă figurează pe lista moldovenilor cu probleme a SFM. Autorităţile de la Chişinău, la rândul lor, spun că se gândesc la un set de măsuri prin care ar putea să intervină în ajutorul migranţilor care s-ar putea întoarce din Rusia în urma înăspririi controlului asupra migraţiei.
XS
SM
MD
LG