Linkuri accesibilitate

Moldovenii și încălcarea legislației ruse a migrației (Kommersant)


Situaţia celor trei şcoli cu predare în grafie latină din stânga Nistrului (Adevărul).



După ce timp de mai multe săptămâni în mediile de la Chişinău au circulat informaţii despre anumite expulzări spontane ale cetăţenilor moldoveni la intrarea în Rusia, „Kommersant.md” vine astăzi cu confirmarea oficială. Serviciul Federal pentru Migraţie (SFM) al Rusiei intenţionează să interzică accesul în Federaţia Rusă pentru 190 de mii de cetăţeni ai Moldovei, care s-au aflat sau se află acum pe teritoriul acestei ţări, în condiţii de încălcare a regimului de şedere, scrie publicaţia făcând trimitere la surse din cadrul SFM. De la începutul anului intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse deja a fost interzisă pentru 6,8 mii de cetăţeni ai R. Moldova, se mai arată în articol. Reprezentanţi ai SFM au precizat că în această privinţă nu trebuie văzute conotaţii politice, iar R. Moldova nu este nici pe departe printre primele ţări ale CSI la capitolul încălcării legislaţiei ruse a migraţiei.

Igor Caşu apreciază în articolul său din „Adevărul” că „Republica Moldova are de învăţat de la România multe lecţii” privind lupta cu corupţia. „Or, în ţara noastră în ultimii douăzeci de ani nu a fost condamnat niciun funcţionar de rang înalt, cu excepţia lui Valeriu Pasat, fostul ministru al Apărării şi ex-director al SIS, condamnat la zece ani din considerente politice şi amnistiat după un an şi jumătate de detenţie în urma presiunilor din exterior. Altfel, nimeni nu a fost pedepsit penal pentru privatizările ilegale de după independenţă”, observă autorul.

Tot „Adevărul” tratează astăzi situaţia celor trei şcoli cu predare în grafie latină din stânga Nistrului care au obţinut în urmă cu un an la CEDO o decizie de condamnare a Federaţiei Ruse pentru încălcarea dreptului la educaţie şi viaţă privată a 170 de elevi, părinţi şi profesori. Este vorba despre liceele „Evrika“ de la Râbniţa, „Ştefan cel Mare“ de la Grigoriopol şi „Alexandru cel Bun“ din Tighina”. Părinţii şi profesorii din cele trei şcoli cu predare în grafie latină din stânga Nistrului aşteaptă de un an ca Moscova să le achite prejudiciile dictate de CEDO, în valoare de un milion de euro, şi să le asigure condiţii bune de activitate, însă fără rezultat, se apreciază în articol.

Şi tot „Adevărul” scrie că, „în premieră, în acest an Ziua Naţională a Vinului va avea în calitate de sponsor pe cel mai mare producător de bere din Republica Moldova”. „E o onoare pentru noi şi, totodată, e şi un gest de solidaritate cu producătorii de vin din ţară“, a declarat în cadrul unei degustări de vinuri, Ahmet Sennaroglu, director pentru vânzări şi logistică al companiei Efes Vitanta Moldova Brewery” citat de „Adevărul”.

Medii din Bucureşti şi Chişinău, între care HotNews.ro, reproduc un fragment de dialog între speakerul moldovean Igor Corman şi preşedintele Traian Băsescu. În timp ce Igor Corman şi-a exprimat speranţa că România, de asemenea, va ratifica Tratatul privind regimul de frontieră, aşa cum s-a făcu la Chişinău, Traian Băsescu a spus: „Nu, aşteptaţi degeaba. Trebuie sa fiu foarte deschis cu Dumneavoastră”. Mediile nu comunicatele nu oferă eventuale precizări pentru care dl Băsescu crede că Tratatul nu va fi ratificat la Bucureşti.
XS
SM
MD
LG