Linkuri accesibilitate

Moldova încearcă să atragă investiţii estoniene


Tallinn
Tallinn

Fluxurile comerciale între cele două ţări ar putea să crească după ce R. Moldova va deveni membru asociat al Uniunii Europene.


Despre colaborarea Moldovei cu noii membri ai UE va fi vorba în relatarea următoare, consacrată unui forum de afaceri moldo-eston ținut la Chișinău înaintea vizitei pe care o va face săptămâna aceasta președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves. Alla Ceapai.

Datele statistice oficiale arată că Estonia nu intră în topul partenerilor europeni cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale, având o pondere de sub 1 procent din comerţul total al Moldovei. Prezent la forumul de afaceri, Siim Kiisler, ministrul estonian pentru afaceri regionale spune că fluxul importurilor şi exporturilor bilaterale ar putea creşte, în special după ce Moldova va deveni membru asociat al UE. După părerea sa, deocamdată este necesară stabilirea unor relaţii şi contacte între oamenii de afaceri din ambele state. Invocând trecutul sovietic comun, demnitarul estonian a încurajat Republica Moldova pe calea sa de integrare europeană:

„Estonia a înţeles că singura opţiune firească este integrarea în UE. Fiind în UE e mult mai uşor să faci afaceri, pentru că nu există restricţii şi limitări la exporturi. Noi avem comerţ bun şi cu Federaţia Rusă, dar întotdeauna este instabil şi oamenii noştri au înţeles că din păcate nu este vorba doar de afaceri, adică politicul este mereu implicat. Dacă exportul cu Rusia creşte, atunci ne bucurăm, dar nu ne putem construi viitorul pe aceasta.”

Ministrul estonian a spus că ţara ar fi interesată să importe produse agro-alimentare din Moldova, în special fructe şi legume, dar şi vin moldovenesc, de curând interzis pe piaţa rusă. Referindu-se la embargoul rus, ministrul estonian şi-a exprimat solidaritatea, menţionând că şi Ţările Baltice în prezent au relaţii dificile cu Rusia:

„Experienţa noastră ne spune că în asemenea situaţii trebuie să fii foarte calm şi să nu ai emoţii. In Estonia businessman-ii înțeleg că trebuie să aibă un export mai mare în ţările vestice, unde contează calitatea produselor nu conjunctura politică.”

La forumul de afaceri bilateral au participat 25 de antreprenori estonieni din diverse domenii precum construcţii, agricultură, turism, IT, textile şi industrie. Cei cu care am reuşit să discut spun că ar fi interesaţi să investească în Moldova, dar deocamdată tatonează piaţa. Printre ei şi Leida Kikka, directoarea unei întreprinderi de confecţionare a încălţămintei:

„Am fi interesaţi să colaborăm cu unele companii din Moldova care produc încălțăminte. Noi am putea să le împărtăşim experienţa noastră, să le oferim tehnologii avansate şi materiale de înaltă calitatea. Deocamdată studiez piaţa din Moldova. Un lucru pozitiv este că putem să ne înţelegem pentru că şi noi şi voi vorbim rusa, ambele state suntem din URSS, avem o istorie comună. Când mi se spune că aici, în Moldova, e mare corupţia, nu mă sperie. Noi ne-am confruntat cu probleme asemănătoare şi am învăţat să le facem faţă.”

Stau de vorbă şi cu Christo Kuuse, managerul unei companii IT din Estonia, care de doi ani e prezentă şi în Republica Moldova oferind suport în digitalizarea registrelor:

„Actualmente avem 40 de angajaţi în Moldova, în câţiva ani numărul acestora s-ar putea dubla. Pe lângă digitalizarea registrelor sunt un şir de alte activităţi din domeniul IT care pot fi implementate în Moldova, inclusiv îmbunătăţirea accesului populaţiei la servicii electronice. Domeniul IT este unul profitabil şi cerut pe piaţa moldovenească.”

Antreprenorii estonieni urmează să participe la alte trei forumuri regionale la Soroca, Bălţi şi Ungheni. Miercuri este aşteptată la Chişinău o altă delegaţie estoniană a oamenilor de afaceri, în special din domeniul vitivinicol care va însoţi şeful statului estonian.
Previous Next

XS
SM
MD
LG