Linkuri accesibilitate

Cooperarea moldo-română: între vorbe şi fapte


Poliţia de frontieră la Ungheni
Poliţia de frontieră la Ungheni

Valentina Ursu în dialog Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice, şi Valeriu Demideţchi, şeful biroului Itar-Tass la Chişinău.


Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, s-a aflat astăzi în vizită la București, unde a primit noi asigurări despre susținerea ambițiilor europene ale Moldovei. Valentina Ursu a cerut opiniile unor analiști de la Chișinău despre importanța acestei vizite și despre starea relațiilor moldo-române.

Viorel Cibotaru: „În primul rând, parteneriatul moldo-român este important din considerente istorice, din considerente etnice şi din considerente geopolitice. Când mă refer la aspectul istoric, etnic, este cvasi-cunoscut acest lucru şi este firesc ca un popor, împărţit istoriceşte, în diferite circumstanţe, destul de îndelungate, să se regăsească într-o cooperare mult mai utilă decât a fost posibil în trecut. Şi nimeni nu pune la îndoială acest lucru, şi nimeni nu ne poate lua acest drept de a consolida, dezvolta, fructifica un astfel de tip de parteneriat, de relaţii.

Viorel Cibotaru
Viorel Cibotaru
Al doilea este factorul geopolitic, când m-am referit la factorul geopolitic, am avut în vedere că Republica Moldova astăzi se află la hotarul cu Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică pe care o reprezintă România. Şi, în acest context, sigur că aceasta adaogă, în acele niveluri de parteneriat, un strat foarte gros şi important, şi solid de experienţă, de proceduri, de tradiţii, de cerinţe, reguli care sunt impuse de această calitate a României. Şi, prin aceasta, iarăşi Republica Moldova are de câştigat, iar România are de câştigat prin faptul că îşi exercită obligaţiunile sale şi datoria sa de membru al acestor două organizaţii prestigioase, în mod exemplar.

Şi, în al treilea rând, sigur că trebuie să luăm în consideraţie şi factorul politic de pe ambele maluri ale Prutului. În contextul existenţei unui spaţiu, dacă nu unic, cel puţin, comun şi în convergenţă, spaţiul public, spaţiul mediatic, spaţiul de comunicare, inclusiv spaţiul politic, economic, social şi spiritual.

Deci toate aceste lucruri, sigur că vor fi, într-un mod absolut negreşit, în beneficiul ambelor state şi, implicit, de acuma şi al organizaţiilor din care fac parte, în primul rând, România, şi în al doilea rând, Moldova, atunci când va avea şansa să devină membră a acestor două organizaţii sau, cel puţin, a Uniunii Europene, cum este prevăzut astăzi în viziunile strategice ale elitelor din Republica Moldova.”

***

Valeriu Demideţchi: „Cu vecinii trebuie să avem relaţiile cele mai bune. Avem o istorie comună, o limbă comună, o cultură comună. Eu singur am o mulţime de rude în România.”

Europa Liberă: Un parteneriat strategic între Chişinău şi Bucureşti ce înseamnă?

Valeriu Demideţchi: „De ce să nu avem şi parteneriat strategic, şi relaţii? Trebuie să avem şi tratat de prietenie, trebuie şi pe acesta să îl avem.”

Europa Liberă: De ce trebuie un tratat de prietenie?

Valeriu Demideţchi
Valeriu Demideţchi
Valeriu Demideţchi: „În acel tratat trebuie să fie scris că suntem prieteni, apropiaţi.”

Europa Liberă: Asta ca nu cumva să se unească cele două state?

Valeriu Demideţchi: „Eu nu sunt împotrivă să se unească cele două state, dacă acest lucru va fi făcut în mod democratic, după referendum. Dar, dacă se face în mod tâlhăresc, aceasta poate să ducă la un război civil, ce noi am avut cândva.”

Europa Liberă: Acum Bucureştiul este avocatul Republicii Moldova pe calea eurointegrării?

Valeriu Demideţchi: „Mi se pare că pentru Bucureşti trebuie un avocat la Bruxelles.”

Europa Liberă: Adică?

Valeriu Demideţchi: „În problema Schengen şi în alte probleme. Dacă Bucureştiul, în fiecare zi, primeşte de la Uniunea Europeană 6 mln de euro pentru susţinerea bugetului, cum poate să fie avocat? Cel care stă cu mâna întinsă poate să fie avocat? Acestea sunt vorbe.”

Europa Liberă: Vinurile moldoveneşti pot ajunge pe piaţa României în cantităţi mai mari?

Valeriu Demideţchi: „România, Italia, Spania şi alte ţări europene produc foarte mult vin bun şi de calitate superioară. Şi mi se pare că suntem concurenţi, în acele ţări care nu produc aşa de mult vin şi cumpără. Aşa, pentru o acţiune, da, să facem o hală de vin, o zi a vinului, se poate să ducem acolo. Dar am avut o experienţă, în 2006. Am făcut în Bucureşti, un festival al vinului şi ce?”

Europa Liberă: În domeniul energetic cele două state pot coopera?

Valeriu Demideţchi: „Desigur că pot coopera, dacă România va avea gaze şi nu le va cumpăra de la Gazprom. Deocamdată România cumpără din Rusia 20% din gazele consumate.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să mai facă guvernele de pe ambele maluri ale Prutului pentru ca această cooperare moldo-română să aibă de câştigat mai mult?

Valeriu Demideţchi: „Mai puţine vorbe, mai mult să lucreze, mai multe fapte, mai mult lucru.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG