Linkuri accesibilitate

„Bugetul tribunalelor moldovene este de 20 de ori mai mic decât media în ţările CoE”


Nils Muižnieks
Nils Muižnieks

Nils Muižnieks, Comisarul European pentru Drepturile Omului de pe lângă Consiliul Europei, a prezentat raportul cu privire la Republica Moldova.


„Astept din partea autoritatilor moldovene sa conduca in asa fel reforma justitiei aflata in derulare in Republica Moldova, incat cetatenii moldoveni sa aiba la dispozitie un sistem juridic independent si impartial, capabil sa imbunatateasca protectia drepturilor omului”, este declaratia Comisarului pentru drepturile omului de pe langa Consiliul Europei, Nils Muižnieks, la lansarea, astazi, a raportului privind situatia drepturilor omului in Republica Moldova.

Raportul cuprinde insemnarile facute de comisar in timpul vizitei de lucru efectuate la inceputul lunii martie a acestui an. Comisarul este de parere, de pilda, ca strategia de reformare a sectorului juridic pentru perioada 2011-2016, desi un angajament notabil al autoritatilor, sufera la capitolul finantare.

„Bugetul tribunalelor moldovene este de 20 de ori mai mic decat media in statele membre ale Consiliului Europei. In plus judecatorii nu se bucura de protectia corespunzatoare impotriva presiunilor politice”, atrage atentia Comisarul, care recomanda abrogarea perioadei de proba a judecatorilor de 5 ani ca si a dispozitiilor care permit, in anumite conditii, concedierea sau aplicarea de masuri disciplinare unui judecator.

Institutia procurorului general este prea politizata, este de parere Comisarul Muižnieks. El recomanda autoritatilor sa stabileasca proceduri de selectie a procurorului general bazate pe obiective si merit.

Un alt subiect de ingrjorare: impunitatea. Nepedepsirea politistilor pentru ca au torturat sau au batjocorit detinuti sau oameni asupra carora planeaza doar o banuiala, ramane o problema serioasa in Moldova, remarca Comisarul pentru Drepturile Omului in raportul sau.

„Investigatiile unor cazuri ca acestea sunt adesea superficiale si sfarsesc prin neinceperea urmaririi penale. Un exemplu ar fi felul in care s-au investigat evenimentele din aprilie 2009. Este regretabil ca toate sentintele de acuzare impotriva ofiterilor de politie care au torturat demostranti atunci au fost suspendate de tribunale.”

Autoritatile ar trebui sa combata orice cultura institutionala care intareste climatul de impunitate, inclusiv prin investigarea serioasa a tuturor plangerilor de tortura aplicate de lucratorii legii, adoptand o politica de toleranta zero impotriva violarii drepturilor omului, mai scrie Comisarul in raporul sau.

Pentru o buna implementarea a planului de actiune 2011-2014, comisarul a recomandat o finantare corespunzatoare bazata pe o planificare corespunzatoare in care cele mai vulnerabile grupuri sa aiba prima prioritate. In acest sens, este nevoie ca moldovenii sa aiba acces la un Avocat al poporului independent si care sa lucreze eficient.

Si, nu in ultimul rand, comisarul face apel la clasa politica sa intareasca legislatia anti-discriminare si sa se asigurare de aplicarea acesteia cu eficacitate in practica.

Comisarul cere guvernului ratificarea Protocolului anti-discriminare la Conventia Europeana (anti-discrimination Protocol to the European Convention) si admiterea plangerilor colective sub Carta europeana pentru drepturi sociale. (European Social Charter) pentru o mai buna protectie a drepturilor sociale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG