Linkuri accesibilitate

Deputații din partidul GHERB și-au boicotat propria moțiune de cenzură împotrivă guvernului Oreșearski.Deputații din partidul GHERB al ex-premierului Boiko Borisov și-au boicotat, prin neînregistrarea în sala, propria moțiune de cenzură împotrivă guvernului Plamen Oreșearski. În absența ultranaționaliștilor din „Ataka”, plecați cu tot grupul la Bruxelles, cvorumul a fost imposibil de asigurat de foștii comuniști și de aliații lor din partidul turc. Circul politic a continuat și în ziua următoare.

Președintele Parlamentului, socialistul Mihail Micov, a „păcălit” opoziția care a încercat din nou să aplice fenta cu neînregistrarea. El a apelat într-un mod surprinzător la validarea ședinței prin numărarea deputaților de către cvestori. După ce au fost numărați, reprezentanții partidului GHERB au părăsit sala și dezbaterile pe marginea moțiunii au avut loc în absența acestora.

Moțiunea a devenit, deci un meci de fotball la o singură poartă. Vorbitorii din PSB și partidul turc au profitat de prilejul de a lăuda politica guvernului Oreșearski. A fost criticat, împreună cu Borisov, președintele Rosen Plevneliev pentru activitatea sa în fruntea Ministerului dezvoltării regionale.

Noua verificare a prezenței conform regulamentul este permisă numai după un vot - situație evitată cu grijă de speakerul Micov.
Premierul Oreșearski a calificat criticile opoziției drept nemotivate și incomplete. El a atras atenția asupra faptului că obiectul moțiunii, noul Minister al Planificării investiționale, nici nu a început să funcționeze; deci nu a dat motiv de a fi criticat. Sarcina ministerului este de a ridica gradul de absorbție a fondurilor europene și de a face mai transparente și corecte licitațiile publice.

La remarca liderului socialist Serghei Stanișev că Borisov se comportă ca un cavaler care fuge de la dama pe care a curtat-o, ex-premierul a răspuns: „Cu o astfel de damă precum Stanișev, nu vreau nici să mă întălnesc nici să mă culc, să și-o țină PSB”.
Borisov a mai spus că prin neînregistrarea în sala opoziția a încercat să demonstreze dependența guvernului Oreșearski de voturile ultranaționaliștilor din „Ataka”.

Cei din GHERB au depus pentru a două oară aceiași moțiune și au cerut demisia speakerului Micov. Persoane din coaliția proguvernamentală au avertizat că dublarea moțiunii nu va fi posibilă.
XS
SM
MD
LG