Linkuri accesibilitate

Dacă guvernul își sistează activitatea, 800 de mii de angajați federali nu vor primi o periodă salarii și nu vor lucra.Pe fundalul neînțelegerilor dintre cele două camere ale Congresului și președintele Barack Obama asupra bugetului, guvernul federal american este amenințat cu întreruperea funcționării. Care sînt perspectivele de a se ajunge la o astfel de situație de criză? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Parafrazind o expresie favorita a utilizatorilor Facebook … „e complicat” … Faptele sint urmatoarele. Anul bugetar expira in America la sfirsitul zilei. In sistemul american, Congresul este cel care aproba finantarea pentru anul urmator. Numai ca in Congres, republicani ultra-conservatori, din miscarea Tea Party au decis sa conditioneze continuarea finantarii guvernului federal de aminarea punerii in aplicare a prevederilor planului Obamacare, adoptat anul trecut, de reformare a sistemului de asigurari medicale.

Totul a inceput cind Camera Reprezentantilor, controlata de republicani, a decis sa aprobe o finantare temporara a guvernului, fara sa aloce insa fonduri pentru Obamacare. Senatul - controlat de democrati - a reintrodus Obamacare si a trimis un nou plan de finantare a guvernului, inapoi Camerei. Asta doar dupa ce senatorul republican de Texas, Ted Cruz s-a folosit de procedura filibuster vorbind in Senat timp de 21 de ore pentru a tergiversa aprobarea bugetului.

In Camera, votul a fost de 231-192 pentru a conditiona din nou finantarea de aminarea aplicarii Obamacare. Si-acum proiectul se intoarce la Senat, unde, astazi, este probabil că va fi respins. Strategia initiala a presedintelui Camerei, John Boehner a fost sa lase guvernul federal sa continue sa functioneze si sa mute batalia la 15 octombrie, cind trebuie extinsa limita pina la care guvernul federal american se poate imprumuta.

Calculul era ca, la acel termen, intrarea in incapacitate de plata ar avea consecinte mai grave asupra economiei decit inchiderea temporara a guvernului, iar Obama - crede Boehner - ar putea fi mai dispus sa faca concesii. Dar strategia presedintelui Camerei nu a functionat, el a fost fortat de factiunea conservatoare dura sa mute disputa mai devreme.

Democratii, pe de alta parte, nu sint dispusi sa faca concesii pentru ca ei cred ca au dreptate si ca electoratul ii va pedepsi pe republicani, cum s-a intimplat la ultima inchidere temporara a guvernului, in urma cu 17 ani.

Ce se va intimpla? Exista posibilitatea ca republicanii sa propuna in ultimul moment o finantare pe termen scurt, guvernul urmind sa functioneze inca un timp, in speranta gasirii unei solutii. Alte surse republicane sustin insa ca si aceasta portiță e putin probabila. Daca guvernul isi sisteaza activitatea, 800 de mii de angajati federali nu vor primi o perioda salarii si nu vor lucra. Servicii considerate esentiale vor continua insa sa primeasca fonduri.
XS
SM
MD
LG