Linkuri accesibilitate

Cazul actelor falsificate pentru dobândirea cetăţeniei române (Adevărul)


Construcția gazoductului Iași-Ungheni trenează de partea moldoveană (Adevărul).



Ediţia de Chişinău a ziarului „Adevărul” scrie despre deconspirarea celor două grupări internaţionale suspectate că ar fi specializate în falsificarea actelor pentru dobândirea cetăţeniei române. Oamenii legii au efectuat săptămâna trecută percheziţii la birourile a 11 notari publici din Chişinău şi au ridicat documente false, informaţii în format electronic şi stickuri, anunţă publicaţia. Buletinele de identitate, certificatele de naştere, de căsătorie, de divorţ sau de deces erau confecţionate artizanal şi ulterior autentificate la notar, mai relatează jurnaliştii citându-l pe procurorul Vitalie Busuioc.

Grupările îşi desfăşurau activitatea în Capitală şi în sudul ţării. „În luna aprilie, a fost infiltrat un poliţist sub acoperire, care a solicitat perfecţionarea actelor pentru o persoană care se afla peste hotare. Omul nostru a achitat 1.200 de euro“, a povestit Lilian Levadovschi, ofiţer principal de investigaţie. Până acum, circa 140 de persoane au obţinut astfel de documente pentru cetăţenie, plătind între 1.000 şi 1.600 de euro. Solicitanţii erau, în special, oameni plecaţi peste hotare, care achitau banii prin intermediari, dar nici nu bănuiau că se aleg cu acte false. Poliţia are şapte suspecţi, atât cetăţeni ai Republicii Moldova, cât şi ai României. Trei persoane au fost reţinute, două sunt cercetate în libertate şi alte două au fost anunţate în urmărire generală. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la cinci ani de închisoare.

Despre gazoductul Iaşi-Ungheni care ar fi trebuit să fie deja început, tot „Adevărul” a aflat anumite amănunte din care s-ar deduce că în timp ce partea română îşi onorează obligaţiunile, de partea moldovenească lucrurile încă trenează. Ţeava pentru gazoduct n-ar fi ajuns încă pe şantierul de la Ungheni întrucât companiile care au câştigat licitaţia de construcţie aşteaptă decizia Guvernului privind scutirea de taxele vamale. Autorităţile spun că totul decurge conform planului, dar săptămâna trecută, bunăoară, de abia a avut loc prima întâlnire a administraţiei publice locale din Ungheni cu reprezentanţii companiilor responsabile de implementarea proiectului de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni. Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului raional Ungheni, şedinţa „a purtat un caracter de familiarizare cu situaţia actuală, cu activităţile care au fost întreprinse până acum şi cele ce urmează de efectuat“.

Despre percheziţiile de la postul vamal Larga, Briceni anunţate sâmbătă de Centrul Naţional Anticorupţie şi angajaţii Direcţiei securitate internă a Serviciului Vamal, Ziarul Naţional scrie că ar fi vorba despre marfă din Ucraina fără acte de provenienţă. Postul Vamal Larga se afla în vizorul Centrului Naţional Anticorupţie încă din 2009. Foşti şi actuali vameşi sunt bănuiţi că ar fi extorcat bani de la şoferii unor microbuze pentru a nu verifica marfa la traversarea frontierei cu Ucraina. Cei doi foşti vameşti reţinuţi astăzi au fost eliberaţi din funcţie în anul trecut prin ordinul lui Tudor Baliţchi, şeful Serviciului Vamal, pentru încălcări depistate în activitatea acestora.

Tot din Ziarul Naţional aflăm că premierul Iurie Leancă i-a vizitat zilele acestea pe moldovenii din Italia şi le-a descris realităţile din R. Moldova, reformele pornite şi provocările cu care se confruntă guvernarea. „Eu vă îndemn să consumați vin italian, dar acum este mult mai patriotic să consumați vin moldovenesc şi vă poftesc să-i serviţi şi pe italieni”, le-ar fi spus la final premierul moldovenilor din diasporă.

Un comentariu semnat Dumitru Spătaru şi publicat de tribuna.md caută răspuns la întrebarea dacă şi-au coordonat sau nu comuniştii aşa zisa „revoluţie de catifea” anunţată de ei cu Federaţia Rusă. „Chiar dacă Rusia nu recunoaşte deschis acest lucru, toate aluziile pe care le fac emisarii Moscovei şi toate mesajele transmise fostelor republici sovietice şi oficialilor de la Bruxelles dovedesc acest lucru din plin. Iar cazul Armeniei este cel mai bun exemplu în acest sens. Privită din acest punct de vedere, revoluţia de catifea demarată de comunişti nu pare deloc întâmplătoare. Iar faptul că a fost anunţată în vară vorbeşte fie că PCRM a ştiut să anticipeze evoluţia situaţiei, fie că încă la acea etapă a existat o coordonare de poziţii cu factorii de decizie de la Moscova”, notează autorul.

Iar directorul executiv de la Asociaţia de politică externă de la Chişinău, Victor Chirilă semnează un comentariu în „Adevărul” despre utilizarea integrării europene în scop electoral de către autorităţi. „Recent, Vlad Filat, preşedintele PLDM, a anunţat că va lansa o acţiune de consolidare a societăţii în jurul ideii de integrare europeană. Despre transformarea integrării europene în idee naţională, unificatoare, s-a discutat nu o singură dată în ultimul deceniu. De fiecare dată, însă, un ideal măreţ a fost travestit în mârţoagă electorală de partid. Şi acum riscăm să avem acelaşi rezultat”, se arată convins Victor Chirilă.
XS
SM
MD
LG