Linkuri accesibilitate

De ce s-a răzgândit majoritatea parlamentară?


Situaţia de la Banca de Economii şi Aeroportul Internaţional Chişinău revine pe agenda legislatorilor, care au acceptat audierile în plen cerute de opoziţie.


Majoritatea parlamentară s-a răzgândit astăzi și a decis să organizeze totuși audieri în plenul Parlamentului despre pierderea pachetului majoritar al statului la Banca de Economii și concesionarea Aeroportului Chișinău pe jumătate de secol. Joi, în prima ședință de noua sesiune, deputați majorității au respins cererea opoziției comuniste și a celei liberale conduse de Mihai Ghimpu să audieze membrii guvernului pe tema celor două tranzacții, numite de opoziție drept furturi. Liliana Barbăroșie s-a interesat de ce s-au răzgândit.

Deputaţii majoritari au fost practic forţaţi să accepte audierile. Opoziţia comunistă venise astăzi la şedinţa înarmată cu megafoane şi vuvuzele şi încercase în câteva rânduri să blocheze tribuna centrală. Asta după ce ieri majoritatea respinsese un proiect al comuniştilor care să anuleze în general tranzacţiile ca fiind ilegale. Refuzul majoritarilor de a organiza măcar nişte audieri în acest subiect a pus opoziţia pe picior de război.

Aşa că majoritarii s-au convocat separat şi au revenit în şedinţă cu decizia de a da undă verde propunerii.

Audierile vor avea loc săptămâna viitoare, când în faţa deputaţilor ar trebui să vină cu rapoarte şefii de la finanţe şi economie, dar şi Procurorul General şi însuşi premierul, aşa cum insistă opoziţia.

Igor Corman
Igor Corman
Până acum, guvernanţii au insistat că cele două tranzacţii ar fi fost absolut necesare, pentru a salva banca de faliment, iar aeroportul - de un deficit cronic de investiţii. Reacţia războinică a comuniştilor s-ar datora, spune preşedintele Parlamentului, Igor Corman, dorinţei neîmplinite a acestora ca banca să intre în colaps, generând totodată şi o nouă criză guvernamentală:

„De fapt, comuniştii ar fi fost foarte interesaţi ca problema să nu fie soluţionată la Banca de Economii, ca această bancă să se prăbuşească, să iasă în stradă sute de mii de oameni, să aibă loc tulburări. Atunci ei ar fi fost satisfăcuţi. Faptul că soluţia totuşi s-a găsit şi situaţia s-a stabilizat nu ştiu dacă corespunde aşteptărilor lor. Acum nu le rămâne altceva decât să emită mesaje de manipulare. Eu aş fi vrut ca ei să spună care ar fi fost soluţia. Dacă ei vorbesc de naţionalizare, atunci asta înseamnă miliarde de lei din bugetul statului. Asta înseamnă să lăsăm oamenii fără pensii şi salarii.”

Vorbind ieri în deschiderea sesiunii parlamentare, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a acuzat majoritatea de hoţie în cazul celor două tranzacţii şi a ameninţat majoritatea cu revoluţie:

Vladimir Voronin
Vladimir Voronin
„Cum nu v-aţi ascunde după valori europene şi reforme, vă ocupaţi cu un singur lucru - furaţi,” li s-a adresat majoritarilor Vladimir Voronin.

Decizia guvernului de a ceda controlul asupra băncii de economii, fără o privatizare propriu-zisă, şi de a da în concesiune aeroportul, în timp ce acesta aducea profituri statului, a fost criticată anterior nu doar de opoziţie, dar şi de componenta liberal-reformatoare a coaliţiei de guvernare, care a contestat una din decizii la Curtea Constituţională. Şi o bună parte a economiştilor independenţi a spus despre cele două tranzacţii că nu ar fi explicabile decât dacă ar ascunde interese oculte ale demnitarilor aflaţi la guvernare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG