Linkuri accesibilitate

„Aștept de la guvernul român să deschidă o anchetă cu privire la implicarea României în programul CIA al închisorilor secrete"


Interviu cu Nils Muižnieks, comisar european pentru drepturile omului de pe langa Consiliul Europei



Zilele acestea CEDO analizeaza admisibilitatea unei plangeri indreptate impotriva Romaniei, depuse de un detinut aflat in prezent in inchisoarea Guantanamo. Detinutul, care se numeste Al Nashri descrie tratamentele inumane la care ar fi fost supus in timpul incarcerarii sale intr-una dintre inchisorile secrete din Romania. Intamplator sau nu, tot zilele acestea, comisarul pentru drepturile omului Nils Muižnieks, a facut un nou apel la autoritatile romane sa isi asume responsabilitatea si sa declanseze o noua ancheta in dosarul programului inchisorilor secrete al CIA. Mai multe detalii in interviul realizat de Iolanda Badiliță.

Europa Liberă: Dle Comisar, in ultimul articol publicat pe pagina Dvs. de internet spuneti ca "a venit timpul ca cei care s-au implicat in cazurile de tortura din cadrul programului CIA de inchisori secrete sa plateasca". Cui va adresati?

Nils Muižnieks:
In primul rand guvernelor din acele tari pe al caror teritoriu s-au desfasurat aceste operatiuni. Este vorba de 25 de tari in care programul CIA si-a desfasurat operatiunile. In aceste inchisori secrete detinutii au fost rapiti si supusi la tratamente inumane. S-a adus foarte putina lumina asupra acestor cazuri. Insa datorita muncii extraordinare a raportorului Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei Dick Marty, cateva informatii au iesit la iveala.

Europa Liberă: Solicitati Lituaniei, Romaniei si altor tari sa isi clarifice rolul jucat in acest program al CIA. Le solicitati autoritatilor din aceste tari sa deschida noi anchete pentru gasirea celor responsabili. Bun, si daca nu fac asta?

Nils Muižnieks:
Aceasta inseamna ca in aceste tari s-au produs serioase violari ale drepturilor omului care au ramas nepedepsite. Ma indoiesc ca populatia din aceste tari este de acord ca autoritatile sa inchida ochii la ilegalitati. Sa fie partase la acte ilegale. O astfel de impunitate submineaza democratia si statul de drept, dar si vocea europeana in lume. Daca Europa doreste sa condamne violari ale drepturilor omului care se produc in alta parte a globului, atunci i se poate raspunde: "Si cum ramane cu acele violari care au avut loc chiar la voi acasa?"

Nils Muižnieks, România și programul CIA al închisorilor secrete
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:22 0:00

Europa Liberă: Articolul Dvs. pare foarte bine documentat: date clare, concrete, locatii unde ar fi fost aceste inchisori, perioada in care s-ar fi desfasurat operatiunile etc. Ce va impiedica sa depuneti o plangere impotriva Romaniei la CEDO?

Nils Muižnieks:
Depunerea unei plangeri la CEDO se face doar de catre persoane individuale. Exista, de fapt, un precedent: cazul El Masri impotriva FYROM (Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei) , iar acesta a spart gheata cand a fost admis de CEDO in 2012. Exista si alte plangeri care inca nu au fost declarate admisibile de Curte. Intampinam aici o problema: o parte dintre victime, cei care s-au plans la CEDO sunt inca detinuti in Guantanamo. Prin urmare nu au acces la avocati si investigatori. De aceea este nevoie de cooperare si din partea Statelor Unite.


Europa Liberă: Aveti nume concrete cand vorbiti de responsabili?

Nils Muižnieks:
Raportul Dlui Dick Marty face referire la nume (n.a.-potrivit raportului amintit ar fi vorba de fostul presedinte Ion Iliescu, de presedintele Traian Basescu, de Ioan Talpes, Ioan Mircea Pascu si Sergiu Tudor Medar). Iar pana acum nu am vazut nici un atac credibil si fundamentat la documentarea si rezultatele raportului Dick Marty, care trebuie spus, s-a facut in conditii foarte vitrege, in vreme ce CIA incerca sa isi acopere urmele. Este la latitudinea guvernului roman sa mearga la origini. Guvernul de azi nu e cel de acum 12 ani, si ar trebui, asadar, sa fie mai simplu. Sa deschida o ancheta si sa decida, avem vinovati sau daca nu sa invinovatim total CIA. Memoria oamenilor se estompeaza, urmele se sterg, iar victimele pot ramane in acest timp in detentie fara sa li se faca dreptate.

Europa Liberă: Stiu ca un detinut din Guantanamo, Al Nashiri, a depus o plangere impotriva Romaniei la CEDO. Ce sanse sunt ca aceasta plangere sa fie declarata admisibila?

Nils Muižnieks:
Nu este rolul meu sa ma ante-pronunt cu privire la admisibilitatea unei plangeri la CEDO. Insa un lucru este clar: acesti oameni trebuie sa aiba acces la investigatori si la avocati. Astept de al guvernul roman sa deschida o investigatie. Memorandumul depus de predecesorul meu, Thomas Hammarberg, la guvernul Romaniei, dispune de foarte multe date concrete si poate servi ca baza de pornire. Speram ca procedurile care se deruleaza in prezent la CEDO ar putea declansa o dezbatere publica in presa si ca populatia din Romania va simti nevoia ca legea sa se aplice in Romania, incepand cu guvernul tarii, cu constatarea ca faptului ca guvernul a violat, in trecut, drepturile omului.
XS
SM
MD
LG