Linkuri accesibilitate

Despre calitatea fructelor şi legumelor pe care le consumă moldovenii


Un reportaj de Tamara Grejdeanu.



Acuzațiile rusești din ultima vreme la adresa calității vinurilor și produselor vegetale moldovenești au avut ca efect secundar și o atenție mai mare a presei față de calitatea produselor agricole vândute pe piața internă, moldoveană. O relatare pe această temă ne-a trimis corespondenta noastră la Chișinău, Tamara Grejdeanu.


Pentru a avea o minimă certitudine că fructele şi legumele cumpărate nu vor dăuna sănătăţii dumneavoastră, ar trebui să le cumpăraţi din pieţe, unde, cel puţin teoretic, exista un filtru în calea produselor neconforme standardelor de inofensivitate.

Până a ajunge la tarabele din pieţe, fructele şi legumele trebuie testate la conţinutul de pesticide şi nitraţi. După aceste criterii se întocmeşte documentul care certifică siguranţa produselor agricole şi pe care producătorul ar trebui să îl prezinte laboratoarelor de verificare din pieţe, spune Ion Codreanu, şeful direcţiei care supraveghează unităţile de producere a alimentelor de origine vegetală. Pentru a face verificarea alimentelor producătorii pot merge la Centrul de sănătate publică sau la oricare alt laborator de pe teritoriul republicii:

„Pe piaţa autohtonă când se realizează fructele şi legumele în formă proaspătă se comercializează numai pe baza certificatului de inofensivitate care este eliberat de direcţiile raionale sau municipale sau raionale pentru siguranţa produsului. Reieşind din toate standardele europene, din legislaţia noastră naţională, responsabilitatea de inofensivitate a produsului agroalimentar care este realizat la piaţă o poartă producătorul.”

Dar ce interes ar avea un producător local care îşi poate vinde nestingherit marfa să facă aceste certificate de calitate?

„Este certificatul de inofensivitate care stabileşte un criteriu de siguranţă, deci din punct de vedere chimic produsul este sigur, el trebuie să dovedească cumpărătorului. Atât timp cât cumpărătorul, consumatorul nu o să fie interesat să ceară un document care stabileşte inofensivitatea ori să nu cumpere dacă el vede că se realizează în nişte condiţii insalubre, atât timp el nici nu o să existe.”

Ion Codreanu mai spune că prin filtrul de calitate şi siguranţă a produselor trec numai producătorii care vând marfa în locuri autorizate, întrucât pe cei care fac comerţ la colţ de stradă nu îi verifică nimeni.

În acest caz, spune specialistul exigenţă trebuie să manifeste consumatorul şi să ceară dovada că marfa este inofensivă, iar dacă producătorul nu o are, să nu cumpere.

Puţini sunt consumatorii care îşi pun întrebări despre siguranţa alimentelor, majoritatea cred că dacă cumpără din pieţe nu au de ce să îşi fac griji, remarcă expertul economic Ion Tornea. Doar că statistica plângerilor din partea consumatorilor, arată că nici în pieţe nu există cerinţe stricte de verificare a produselor, spune expertul:

„Parvin plângeri de la cumpărători la calitatea produselor comercializate în pieţe, şi asta este o dovadă a faptului că mecanismul care există de urmărire sau diversificare a calităţii produsului nu funcţionează în pieţe. Şi este într-adevăr foarte greu de urmărit calitatea produselor care se comercializează în pieţe pentru că mobilitatea vânzătorilor şi a produselor este foarte mare.”

În cazul producătorilor mari care fac export, certificarea calităţii este o procedură obligatorie, în timp ce producătorii mici fac economii şi evită să urmeze această procedură, mai cu seamă că au şansa de a-şi vinde marfa în locuri neautorizate, mai spune Ion Tornea:

„Majoritatea producătorilor sunt de talie mică, care nu exportă, care merg pe piaţa locală iar pe piaţa locală cerinţele de calitate nu sunt stricte şi în unele cazuri nu se verifică, pentru că iarăşi majoritatea se vinde la piaţă, în unele cazuri se vinde la pieţe neautorizate şi atunci pur şi simplu nu vor să intre în cheltuieli suplimentare pentru a implementa un sistem de calitate.”

Specialiştii de la Agenţia naţională pentru siguranţa alimentelor sunt de părere că impresia că pe piaţa locală cerinţele de calitate nu ar fi suficient de stricte vor dispărea atunci când consumătorii vor responsabiliza comercianţii cerând o dovadă a calităţii.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG