Linkuri accesibilitate

„În orchestrele noastre sunt muzicieni foarte buni, dar nu sunt motivaţi”


Violonistul Grig Cuciuc.
Violonistul Grig Cuciuc.

Alla Ceapai în dialog cu violonistul Grig Cuciuc de la Londra.



Violonistul Grig Cuciuc, în vârstă de 21 de ani, este primul şi deocamdată singurul moldovean care studiază la Colegiul Regal de Muzică din Londra. A ajuns în capitala britanică, acum 4 ani, obţinând o bursă la o renumită şcoală de muzică londoneză Whitgift.

În scurt timp a şi debutat pentru publicul din Londra, cântând solo la vioara renumitului compozitor şi violonist german Adolf Busch, o vioară meşterită în urmă cu 230 de ani de iscusitul lutierl italian Guadagnini.

Grig Cuciuc a îndrăgit muzica clasică la doar 5 ani. În timp ce copii de vârsta lui se jucau în curte, el însoţea părinţii la concertele orchestrale de la Filarmonică, Sala cu Orgă, Teatrul de Operă şi Balet:

„Mergeam şi ascultam balet-uri de Ceaikovski. Rămâneam foarte impresionat şi veneam acasă şi ziceam - mama, vreau să cânt la vioară.”

La 7 ani, părinţii i-au procurat prima sa vioară:

„Un fel de hobby era. Părinţii vedeau asta ca o ocupaţie pe lângă şcoală. Nu luau în serios. Am început să arăt multă dragoste faţă de muzică. Prin clasa a cincea a fost momentul când am venit la liceul de muzică Ciprian Porumbescu. Am început să fac muzică serios, să fac vioară. Nu era uşor, pentru că trebuia să-i ajung pe alţii din urmă.”

Grig Cuciuc spune că a reuşit nu doar să ajungă la nivelul colegilor săi, dar şi să-i depăşească. La 15 ani a avut primul său debut ca solist cu Orchestra Naţională de Cameră la Sala cu Orgă din Chişinău. Viaţa s-a schimbat radical însă când a obţinut o bursă de studii la prestigioasa şcoală de muzică Whitgift din Londra, fiind primul moldovean pe lista lor de elevi.



„Am fost selectat prin intermediul Ministerului de Învăţământ să plec. A fost un fel de experiment spontan să plec să studiez la şcoala asta, am studiat doi ani acolo.”

Această experienţă spontană, cum numit-o, i-a şi schimbat radical viaţa?

„A fost o schimbare în două săptămâni. Viaţa mea nu ştiu cum avea să fie acum dacă nu ajungeam în Anglia.”

Obţinând câteva burse, dar şi susţinere financiară de la şcoala londoneză, pe care a absolvit-o în urmă cu trei ani, Grig Cuciuc îşi continuă studiile la Colegiul Regal de Muzică. Studiile sunt costisitoare, ajungând la 20 de mii de lire sterline, peste 400 de mii de lei moldoveneşti. Iar pentru a-şi acoperi toate cheltuielile violonistul oferă lecţii particulare şi participă la diverse turnee în Londra, Italia, Austria, Slovenia, Moscova. Peste doi ani, când urmează să absolvească Colegiul Regal de Muzică vrea să facă masterat. Deocamdată nu a decis în ce ţară, dar cu siguranţă nu în Moldova:

„Mă întorc de fiecare dată cu mare drag în ţară. Într-adevăr vreau să văd o ridicare a nivelului. Vreau să văd cum prosperă muzica în ţară, cu mare drag voi veni să dau concerte în ţară. În orchestrele noastre sunt muzicieni foarte buni, dar nu sunt motivaţi. Cred că de-ar fi plătiţi mult mai bine, ar avea şi motivaţia să lucreze mai bine. deşi e foarte mult talent, dar nu sunt cultivaţi până la urmă. Sunt lăsaţi unui sistem greoi în care sunt nevoiţi să cânte la nunţi, să facă un ban.”

Grig Cuciuc spune că a nu doar dragostea faţă de muzica clasică l-a motivat să-şi aleagă profesia dificilă de violonist:

„Alternativa care ar fi? să stau să lucrez cu documente, să stau la un birou? Când fac muzică. Mă gândesc că fac ceva frumos. E foarte multă adrenalină, foarte multă inspiraţie. Ai multă muncă, dar în schimb când eşti pe scenă, eşti în faţa oamenilor, tu le dăruieşti ceva şi primeşti înapoi. Pentru sentimentul acesta într-adevăr merită să faci muzică.”

Aflat în Londra de jumătate de deceniu, violonistul spune că a devenit un fel de „ambasador moldovean în ale muzicii” în Marea Britanie. Şi asta pentru că nu ratează nici o ocazie de a reveni în ţara de baştină pentru a promova şcoala de muzică londoneză unde a studiat. De altfel, acelaşi scop l-a adus pentru câteva zile la Chişinău. Participă la selecţia tinerilor talente din Moldova pentru Concursul muzical Whitgift, care va avea loc anul viitor la Londra. Tot el e cel care îi îndrumă şi îi ajută pe alţi doi violonişti moldoveni care anul trecut au luat marele premiu la acest Concurs şi acum studiază primul an în Londra. Şi pentru că vizita sa la Chişinău a coincis cu Festivalul „Regina vioară”, violonistul nu a ratat ocazia să încânte publicul moldovean. Luni seara a ţinut un concert la Sala cu Orgă, iar ieri la Filarmonica Naţională.
Previous Next

XS
SM
MD
LG