Linkuri accesibilitate

„Noi sîntem dreptatea pînă la capăt”


Dan Voiculescu și George Becali, detaliu dintr-un afiș electoral cu sloganul: „Noi sîntem dreptatea pînă la capăt”
Dan Voiculescu și George Becali, detaliu dintr-un afiș electoral cu sloganul: „Noi sîntem dreptatea pînă la capăt”

Cum se pot cumpăra hectare de teren în Băneasa la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.



Fondatorul celui mai mare trust mediatic din România nu a reușit să scape de pedeapsă, deși în ultimii ani a folosit o serie de tertipuri pentru a trage de timp cu gândul că faptele sale ar putea fi prescrise.

Dan Voiculescu, a pus pe picioare televiziunile Antena 1, Antena 2, Antena 3, a înființat cotidianul „Jurnalul Național”, două posturi de radio și mai multe publicații economice și de divertisment.

Ales de două ori senator, Dan Voiculescu a demisionat de fiecare dată cu scopul de a plimba dosarul penal în care este acuzat de spălare de bani, de la Tribunal la Înalta Curte și invers. Joi, Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.

Pedeapsa maximă pentru spălare de bani este de 12 ani, cât au cerut de altfel procurorii anticorupție și în cazul mogului, dar în noul Cod Penal, care va intra în vigoare în februarie anul viitor, aceasta se reduce la 10 ani.

Judecătorii au hotărât de asemnea că trei ani după executarea pedepsei, Dan Voiculescu să nu poată fi ales sau numit în funcții publice.

Decizia tribunalului nu este definitivă, iar cunoscutul patron media are la îndemână două căi de atac: Curtea de Apel și Înalta Curte.


Aproape patru hectare de teren și un hectar de construcții în Băneasa, o zonă rezidențială a Bucureștiului, au fost cumpărate de Dan Voiculescu la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real, odată cu așa-zisa privatizare a Institutului pentru Cercetări Agricole din 2003.

Dan Voiculescu a fost acuzat de procurori că și-a folosit influența politică pentru a truca privatizarea Institutului, unde director era nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi, membru al Partidului Conservator, formațiune fondată de Voiculescu.

Cunoscutul nutiriționist a fost la rândul lui condamnat la închisoare, alături de alte 11 persoane, între care și un fost ministru liberal, Sorin Pantiș.

În România dosarele politicienilor se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar de îndată ce un politician își pierde prerogativele, cazul său este dat unei instanțe inferioare.

Dan Voiculescu a jonglat cu această posibilitate pentru a trage de timp, iar acum ar avea din nou posibilitatea de candida, chiar în colegiul de unde și-a dat demisia la începutul acestui an.

Dacă ar candida ar exista posibilitatea să fie ales în sectorul 4 din București, pe care îl controlează prin interpuși.

Există și alte soluții pe care avocații săi le caută pentru a trage de timp până în 2015, când faptele pentru care este acuzat Dan Voiculescu se vor prescrie.

La mijloc există și câteva mize politice, fiindcă televiziunile sale, mai ales Antena 1 și Antena 3 sunt foarte influente. Totuși, împotriva Antenei 3 există un dosar penal aflat sub anchetă în care postul este acuzat de șantaj.

Aceste televiziuni vor juca probabil un rol important în apărarea mogulului lor, mai cu seamă că denigrarea procurorilor și judecătorilor incomozi a devenit o practică jurnalistică a Antenei 3.

Politigraf

XS
SM
MD
LG