Linkuri accesibilitate

Au fost sau nu corecte deciziile guvernului privind Aeroportul Chişinău şi Banca de Economii?


Argumente pro şi contra la audierile din comisia parlamentară pentru buget şi finanţe.


Comisia parlamentară de buget-finanţe a organizat astăzi audieri privind concesionarea aeroportului internaţional Chişinău şi reducerea pachetului de acţiuni al statului la Banca de Economii. Au fost prezenţi reprezentanţi ai ministerelor economiei, finanţelor şi transporturilor si Guvernatorul Băncii Naţionale. Cum era de aşteptat, audierile nu au făcut decât să confirme poziţiile iniţiale: deputaţii coaliţiei pro-europene rămân convinşi că deciziile guvernului au fost necesare şi inevitabile. Cei socialişti rămân sceptici. Iar comuniştii nu vor să audă nici un argument. Cer audieri în plen.

La ora când s-au anunţat audierile un grup de simpatizanţi comunişti au protestat la sediul ministerului agriculturii, unde au loc şedinţele comisiilor parlamentare. Protestatarii au cerut alegeri noi şi demisia guvernului.

După ce mai bine de jumătate de oră au încercat fără succes să întrerupă şi chiar să amâne audierile, solicitând prezenţa ministrului economiei şi a premierului în plenul Parlamentului, deputaţii comunişti au părăsit sala de şedinţe a comisiei. Ulterior deputatul Oleg Reidman a explicat refuzul comuniştilor de a participa la audieri:

„Noi am insistat să fie audiate cel puţin rezultatele îndeplinirii recomandărilor raportului comisiei de anchetă privind situaţia de la Banca de Economii. Dar audierile care s-au organizat astăzi indică asupra faptului că guvernul nici nu le-a luat în consideraţie şi că Guvernul nici nu a încercat să-şi păstreze cota majoritară în bancă. Prin urmare acest guvern nu merită să conducă ţara şi trebuie demis.”

Referindu-se la decizia guvernului de a-şi reduce cota participării la Banca de Economii, ministrul finanţelor, dar şi guvernatorul Băncii Naţionale au susţinut că aceasta a fost singura soluţia optimă, din moment ce naţionalizarea instituţiei este interzisă prin lege. Statul nu a avut 1 miliard de lei pentru a scoate Banca din impasul în care s-a pomenit, a declarat Ministrul Finanţelor Anatol Arapu. El a mai spus că statul va avea în continuare un cuvânt greu de spus la administrarea Băncii, chiar dacă a pierdut pachetul majoritar în bancă şi deţine aşa numitul „pachet de blocaj” de 33 la sută. Negând că ar fi vorba despre privatizarea băncii, Ministrul nu a putut spune prea multe despre compania privată din Federaţia Rusă, care a devenit acţionarul decisiv al băncii. Această companie s-a angajat să investească aproape 1 miliard de lei pentru a scoate banca din impas, a menţionat guvernatorul băncii naţionale Dorin Drăguţan:

„Consider că în urma acestei tranzacţii Banca va fi împinsă din zona de risc imediat.”

Deşi Curtea Constituţională a suspendat decizia Guvernului Leancă de a concesiona Aeroportul Internaţional Chişinău, în cadrul audierilor de astăzi viceministrul economiei şi cel al transporturilor au insistat că decizia a fost una legală, iar selecţia concesionarului, o companie din Federaţia Rusă, a fost transparentă.

Deputaţii coaliţiei pro-europene au rămas convinşi de legalitatea şi necesitatea celor două decizii în cazul Băncii de Economii şi Aeroportului Internaţional Chişinău. iată ce a declarat după audieri deputatul liberal democrat Veaceslav Ioniţă:

„Datorită acţiunilor guvernului, care sunt în strictă conformitate cu legea, noi am scos Banca de Economii de pe pista gravă în care se afla.”

Deputatul democrat Adrian Candu:

„În privinţa Aeroportului, Republica Moldova are nevoie stringentă de investiţii de 50 de milioane de euro, pe care Republica Moldova nu îi are la moment, iar acest investitor care a concesionat aeroportul îi are. Subliniez e vorba de concesionare şi nu de privatizare.”

Deputatul socialist Igor Dodon se arată mai sceptic:

„În modul cel mai flagrant, Banca de Economii a fost luată din proprietatea statului. de fapt, a fost furată proprietatea statului. În privinţa Aeroportului sunt câteva întrebări principiale. De ce a fost exclus Aeroportul din lista obiectelor nepasibile privatizării dacă ei spun că acesta va rămâne activ de stat. Se creează impresia că se pregăteşte ca Aeroportul după concesionare să fie privatizat.”

Preşedintele comisiei Veaceslav Ioniţă a prezentat astăzi concluziile audierilor Biroului permanent al Parlamentului, care urmează să decidă dacă vor fi organizate audieri suplimentare în plenul Legislativului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG