Linkuri accesibilitate

Moldova se află într-o situaţie extrem de fragilă iar viitorul ei atârnă de un fir de păr (România liberă)


Guvernul Ponta, Lukoil și rezervele minerale ale României (Evenimentul zilei)„Moldova se află într-o situaţie extrem de fragilă iar viitorul ei atârnă de un fir de păr”. Ea ”nu se poate apăra singură în faţa presiunilor ruseşti şi, fără o susţinere importantă din partea Uniunii Europene, dar, mai ales, din partea României, (si) mai devreme sau mai târziu va ceda, indiferent dacă va parafa la Vilnius acordurile de asociere şi liber schimb cu UE”, scrie Cristian Câmpeanu in „România liberă”.

Comentariul lui discuta modul in care guvernul de la Bucuresti intelege sa ia act de situatie si sa se implice in sprijinul Republicii Moldova. Constata ca ”indiferenţa şi/sau incompetenţa precum şi provincialismul guvernului de la Bucureşti servesc cum nu se poate mai bine interesele Rusiei” (am citat). Premierul Victor Ponta afirma ca a facut lobby in trei capitale-cheie: Helsinki, Vilnius si Berlin.

Cristian Câmpeanu demonstreaza de ce a fost un efort inutil: cele trei tari sunt gata convinse de utilitatea integrarii europene a Republicii Moldova. Finlanda, pentru ca a trait presiunile Rusiei pe propria-i piele, Lituania, pentru ca e chiar tara organizatoare a summit-ului european din noiembrie, iar Germania, pentru ca Angela Merkel si-a expus ferm pozitia intr-un discurs tinut chiar la tribuna Parlamentului de la Chisinau.

Comentatorul „României libere” observa si asimetria fata de situatia Ucrainei, care chiar are parte de lobby. Recent, un personaj controversat, si anume ginerele fostului presedinte Leonid Kucima, a organizat un forum international pe tema integrarii Ucrainei, semnalat de „Washington Post”, un oficios al Departamentul de Stat american in opinia multora.

In plus, la Kiev au votat pentru semnarea acordurilor de la Vilnius cele doua partide mari din Ucraina, in timp ce, la Chisinau, Alianta pentru Integrare Europeana este boicotata pe doua fronturi: dinspre Transnistria, al carei lider a respins fara echivoc incercarea ministrului de externe Iurie Leanca de a coopta regiunea separatista la proiectul de integrare europeana, si dinspre Partidul Comunistilor, care a lansat o ofensiva de delegitimare a actualei puteri.

Cristian Câmpeanu cere guvernului de la Bucuresti sa treaca la fapte: sa inceapa lucrarile la gazoductul Iasi-Ungheni, pentru ca Rusia sa vada ca moldovenii au, la o adica, o alternativa, si sa-si indeplineasca celelalte angajamente fata de Republica Moldova.

”Moldova nu poate aplica singură lecţia poloneză de a înfrunta Rusia pentru a-i câştiga respectul, dar România poate, scrie Campeanu.

Nu trebuie decât un guvern care să aibă suficientă viziune şi curaj şi care să abandoneze politica mică a disputelor meschine, obedienţei şi provincialismului, care face jocul ruşilor.

Ne temem însă că guvernul Ponta nu este un astfel de guvern”, se mai arata in „România liberă”.

O stire din „Evenimentul zilei” informeaza ca Lukoil a primit comandă de la guvernul Ponta sa realizeze o baza de date cu toate resursele minerale ale României.

Surse din Agentia Nationala pentru Resurse Minerale au declarat pentru cotidianul de la Bucuresti ca elemente din contract ar permite scurgerea de informatii clasificate in cursul acestei operatiuni informatice.
XS
SM
MD
LG