Linkuri accesibilitate

Cum este văzut în America discursul președintelui Statelor Unite Barack Obama la Națiunile Unite


Corespondența zilei de la Washington semnată de Valeriu Sela.



Discursul presedintelui Barack Obama la Natiunile Unite s-a dorit o prezentare a prioritatilor Americii in lume. Cum e vazut discursul in America aflăm de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Fara indoiala ca acest discurs va stirni reactii, in aceasta dimineata ma voi opri asupra unei voci importante in analiza politica, comenatatorul Fareed Zakaria.

Acesta considera ca alocutiunea presedintelui a fost foarte inteligenta. In special, afirmatia ca presedintele Iranului Rouhani a primit de la populatie mandatul sa urmeze politici moderate, și anunțul că-l va desemna pe secretarul de stat John Kerry pentru a explora un acord, in context international, cu regimul de la Teheran.

Presedintele Obama s-a declarat incurajat de noua retorica a regimului Iranian si a spus ca doreste sa trateze Iranul cu respect.

Respect reciproc este o formulare des folosita de Teheran, spune Fareed Zakaria, si probabil ca a fost anume aleasa și de presedintele Obama.

Analistul spune ca discursul presedintelui s-a dorit sa contribuie la informarea opiniei publice cu privire la politica Americii, care sint interesele americane, in special in Orientul Mijlociu.

El a amintit de contributiile recente americane in Egipt si Libia. Fareed Zakaria scrie ca daca administratia americană obtine succese in chestiunile pe care le considera prioritare, Siria, Iran, si procesul de pace in Orientul Mijlociu, Obama va ajunge sa merite premiul Nobel pentru pace pe care l-a primit dupa inaugurarea primului sau mandat.

Analisti cred ca daca in raporturile cu Iranul se va obtine o rezolvare, meritul revine sanctiunilor impuse Teheranului, care au provocat in timp o schimbare in atitudinea Iranului, diminuarea intrasigentei.

Fareed Zakaria aminteste insa ca daca Iranul isi modifica comportamentul, in sensul respectarii normelor internationale, Congresul si nu presedintele are prerogativa de a diminua sanctiunile.

Pe de o parte, comunitatea internationala incearca sa-l descifreze pe presedintele Rouhani, intrebindu-se daca poate sa se țină de promisiuni.

Dar iranienii isi pun aceasi intrebare cu privire la Obama. Presedintele a facut de-acum progrese, cum ar fi autorizarea unor schimburi culturale si sportive.

Dar atunci cind s-ar putea pune problema diminuarii sanctiunilor economice, presedintele Obama va trebui sa convinga Congresul, unde opiniile cu privire la sinceritatea Teheranului sint foarte impartite, dar inclina catre scepticism, mai ales in Camera Reprezentantilor.
XS
SM
MD
LG