Linkuri accesibilitate

Reforma în Sănătate: idei măreţe fără suport financiar (Adevărul)


Antonescu şi colegii săi care guvernează România şi-au manifestat dispreţul faţă de românii din Republica Moldova (E. Tomac, Kommersant.md)




„Reforma în Sănătate: idei măreţe fără suport financiar” - titrează „Adevărul”. Autorul articolului, Andrei Rizescu, scrie că autorităţile medicale moldoveneşti „sînt de acord cu propunerile experţilor internaţionali” privind descentralizarea serviciului de chimioterapie, crearea unor centre de recuperare postoperatorie şi a unui spital interregional în nordul ţării etc.., „dar mizează nu doar pe consultanţă, ci şi pe bani din afară pentru implementare”.

Într-un articol întitulat „Casa de copii numită Moldova”, „Adevărul” revine la „vechea problemă a copiilor de migranţi”.

„Unii pici au revenit pe mâna dascălilor, care în multe situaţii trebuie să le fie şi mamă, şi tată, şi psiholog, de toate; de asemenea, mulţi adolescenţi au dat năvală la studii în Chişinău”, se menţionează în articol.

„Creşte o generaţie de semi-orfani. Cel puţin 100.000 de copii nu sunt mângâiaţi de părinţii lor. /…/ Să luăm în serios problemele acestui internat la scară naţională”, spune autorul.

Kommersant.md scrie despre votul negativ dat de Senatul României dat proiectului de lege ce prevede reducerea cu 90 la sută a taxelor consulare pentru perfectarea oricărui document necesar pentru redobândirea cetăţeniei române.

Autorul proiectului, deputatul Eugen Tomac e citat de Kommersant.md cu declarația că „Antonescu, preşedintele senatului României şi şeful PNL, şi colegii săi care guvernează acum România, şi-au manifestat în acest fel dispreţul faţă de românii din Republica Moldova”.

Kommersant.md mai scrie că ministerul finanţelor a propus pentru dezbateri proiectul politicilor fiscal-bugetare pentru 2014.

Pentru anul viitor „se propune lichidarea comerţului în regim duty-free la frontieră, transferarea avocaţilor şi notarilor în categoria generală a contribuabililor şi, în mod tradiţional, majorarea accizelor la ţigări, automobile şi combustibil”.

„Ziarul Naţional” scoate în evidenţă câteva date prezentate în cadrul celui de-al treilea Raport Naţional privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) în Republica Moldova, elaborat de Guvern cu sprijinul ONU. Potrivit acestora, „mai mult de jumătate de milion dintre moldoveni încă sunt calificaţi ca fiind săraci, iar fiecare al treilea copil de vârstă preşcolară nu frecventează grădiniţa”.

„Ziarul Naţional” scrie că Partidul Liberal cere Parlamentului să voteze în regim prioritar proiectul legislativ care prevede modificarea Legii cu privire la finanţele publice locale. Potrivit liberalilor, iniţiativa este în beneficiul tuturor primăriilor din republică care nu vor mai primi bani după culoarea politică a conducătorului localităţii, ci în funcţie de mărimea teritoriului şi numărul de locuitori. „Ziarul Naţional” face referire la primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, care „bănuieşte că deputaţii vor încerca să tergiverseze votarea proiectului încă cel puţin un an, pentru a avea de câştigat la viitoarele alegeri parlamentare şi locale”. Până acum PL a respins proiectul de lege pe motiv că ar defavoriza drastic Capitala.
XS
SM
MD
LG