Linkuri accesibilitate

Atunci când îţi faci prieteni noi, nu trebuie să-i uiţi pe cei vechi (Valeriu Lazăr, Kommersant.md)


Nu Rusia, ci Europa este astăzi partenerul economic numărul 1 al Moldovei (Jurnal de Chişinău)

PCRM a dat startul ieri unei suite de proteste din aşa-zisa revoluţie de catifea cerând demisia guvernului Leancă și alegeri anticipate. Editorialistul Nicolae Negru se întreabă în „Jurnal de Chişinău” „De ce nu are răbdare Voronin să aștepte până la încheierea mandatului actualului parlament, peste un an de zile?” şi declară „revoluţie de catifea”? „Fiindcă vremea lui se duce, s-a și dus,” răspunde autorul. „Fiindcă până atunci popularitatea partidelor de la guvernare va crește din nou, dacă liderii coaliţiei pro-europene nu vor face prostii. Nu există siguranța că PCRM va putea reveni la putere vreodată. Acum, când guvernarea proeuropeană se află în „convalescență”, e momentul critic, acum e șansa. Acum sau niciodată”, mai scrie dl Negru în comentariul său.

Analizând potenţialul „revoluţionar” al opoziţiei, autorul unui articol din „Kommersant.md” citează experţi care sunt sceptici că PCRM ar putea determina demisia guvernului din cauza „caracterului amorf al societăţii moldoveneşti”.

Editorialistul Victor Ciobanu scrie în „Ziarul Naţional” că „aşa cum revoluția bolșevică din 1917 a fost precedată de tezele din aprilie ale lui Vladimir Ilici, revoluția comuniștilor moldoveni din 2013 este precedată de tezele din septembrie ale lui Vladimir Nicolaevici Voronin, liderul PCRM, care a scris un articol de argumentare a ceea ce comuniştii califica drept „revoluţie de catifea”. Tezele se numesc „Criza puterii şi mobilizarea întregii societăţi moldoveneşti. „Unele dintre ele par compilate din declarațiile opoziției de pe timpul guvernării comuniștilor. Altele - sunt de-a dreptul ridicole”, apreciată autorul de la „Ziarul Naţional”.

Un alt articol din „Kommersant.md” analizează rezultatele vizitei vicepremierului Valeriu Lazăr la Moscova unde a negociat livrările de gaze ruseşti. Autorul articolului îl citează pe ministrul Economiei Lazăr care a spus la reîntoarcere că Chişinăul ar încerca să convingă Rusia că procesul de europenizare a Moldovei nu este un proiect geopolitic, ci unul de modernizare a ţării. „Atunci când îţi faci prieteni noi, nu trebuie să-i uiţi pe cei vechi”, a conchis dl Lazăr cu privire la rezultatele vizitei sale la Moscova.

Editorialistul Petru Bogatu apreciază în articolul său din „Jurnal de Chişinău” că nu Rusia, ci Europa este astăzi partenerul economic numărul 1 al Moldovei. „De pe acum, încă înainte de a intra în Zona de Liber Schimb şi Aprofundat, Republica Moldova livrează în UE peste 50 la sută din mărfurile sale comercializate în străinătate. Între timp, producţia de vinuri vândută în Rusia nu depăşeşte 3 la sută din exporturile moldoveneşti. „Te miri ce cantitate. Un fleac dacă îl raportăm la totalul comerţului extern”, scrie editorialistul.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG