Linkuri accesibilitate

Asociaţie de locatari frumoşi


Ca să faci ceva împreună cu vecinul, trebuie să ai mai întîi sentimentul apartenenţei la o colectivitate. Dar există oare sentimentul acesta la noi?



E simplu să întemeiezi o asociaţie de locatari care să aibă grijă de propriul ei bloc? Depinde de ţara în care ne aflăm. Nu-i vorbă, există şi la noi multe asociaţii de locatari. Dar îngrijesc ele cum se cade blocul de locuinţe? Păi, le reuşeşte uneori, cînd se debarasează de deprinderile moştenite de la jek-urile sovietice.

Blocul în care locuiesc a fost dat în folosinţă în 2005, adică acum 8 ani. În tot răstimpul acesta nu am avut nici o asociaţie pentru că un SRL avea grijă de bloc şi, parcă, o făcea binişor. Abia acum, după opt ani de la darea în folosinţă a casei, SRL-ul s-a cam plictisit să administreze blocul de unul singur şi ne-a propus să creăm o asociaţie a locatarilor.

Propunerea asta i-a cam luat prin surprindere pe locatarii blocului meu. Ei se simţeau bine şi fără asociaţie. În fond, ar fi absolut normal ca locatarii înşişi să înceapă să-şi poarte de grijă, să-şi administreze gospodăria. Numai că e mai simplu cînd altcineva o face în locul tău, nu-I aşa?

Ei bine, întemeierea unei asociaţii de locatari, înainte să vizeze curăţenia şi reparaţia, presupune un lucru anost şi banal: cineva trebuie să umble de la uşă la uşă ca să adune semnături, cineva trebuie să pregătească documentele pentru înregistrare.

Dar sînt mulţi doritori care să facă munca asta anostă? În blocul nostru măricel s-a găsit doar o persoană, ceilalţi fiind foaaaarte ocupaţi. Iar omul acesta gospodăros, care şi-a asumat de bunăvoie corvoada, mi-a spus că a acceptat efortul numai pentru că nimeni nu voia să mişte un deget. Trenul asociaţiei pleca, şi omul a realizat că numai el mai putea să se agaţe de ultimul vagon.

Aşadar, graţie cetăţeanului gospodăros, e posibil să avem o asociaţie a locatarilor. Mărturisesc însă că nu mă aştept să obţinem mari performanţe. Încerc să-mi imaginez, de pildă, cum ar reacţiona colegii din asociaţie dacă le-aş propune să elibereze curtea şi să-şi parcheze automobilele în altă parte. De fapt, ca să faci ceva împreună cu vecinul, trebuie să ai mai întîi sentimentul apartenenţei la o colectivitate. Dar există oare sentimentul acesta la noi?
XS
SM
MD
LG