Linkuri accesibilitate

Într-un fel, Traian Basescu a pus cruce definitiv și USL și modificarii Constituției (Ziare.com)


Pentru actuala „teleguvernare” din România se apropie deznodământul.”



Noua contestare la Curtea constitutionala a reducerii pragului electoral pentru referendum la 30% blocheaza modificarea Constitutiei - constata astazi mai multi comentatori.


Curtea a respins nu demult o contestare asemanatoare, inaintata de Partidul Democrat Liberal, totusi presedintele Traian Basescu a reluat chestiunea, cu o noua sesizare.


„Intr-un fel, Traian Basescu a pus cruce definitiv si USL, si modificarii Constitutiei conform actualului proiect”, scrie Ioana Ene pe site-ul Ziare.com.


In editia de weekend a „României libere”, Dan Cristian Turturica observa o crestere semnificativa a tensiunii politice, mai ales in interiorul aliantei care se afla la guvernare. Motivul se leaga de chestiunea pragului la referendum.

Si pentru Partidul Social-Democrat, si pentru Partidul National Liberal, dar mai mult pentru liderul liberalilor, Crin Antonescu, a devenit limpede ca ”viitorul preşedinte va moşteni toate pârghiile de putere pregătite pentru Ion Iliescu şi perfecţionate de Traian Băsescu”.

”Cine va reuşi să-şi impună alesul în fotoliul de la Cotroceni va controla nu doar direcţia strategică a ţării (...), cât mai ales (...) va domina scena politică şi economică pentru mulţi ani de-acum încolo”

Jurnalistul analizeaza noua tactica a lui Crin Antonescu: jocul la mai multe capete. Pare sa stie ca are ”spatele asigurat” si in cazul unei ruperi a Uniunii Social Liberale si este vizibil grabit sa se ajunga la ruptura, ca sa se poate disocia de esecurile guvernarii si, mai ales, sa se prezinte drept candidat la prezidentiale.

În acest fel, evita confruntarea cu propriul partid, are l-ar matura rapid din functie in cazul in care USL il sustine la presedintie pe social-democratul Victor Ponta.

Comentatorul „României libere” semnaleaza apoi abilitatea cu care Antonescu imbratiseaza cel putin trei dintre temele protestatarilor anti Rosia-Montana: revolta faţă de „sistem“, ”ura împotriva străinilor care ne colonizează pentru a ne prădui ţara”, ”iubirea faţă de natură” (am folosit formularile jurnalistului).

Aceste puncte ar putea avea trecere la o parte dintre cei 3 milioane de alegatori indecisi, a caror optiune ar putea inclina balanta in viitoarele alegeri, nu atat in detrimentul PSD-ului, cat al dreptei ramase in opozitie. Citam: ”Blocarea arenei publice cu propagandă politică pseudo-ecologistă, anticapitalistă, antioccidentală nu înseamnă altceva decât blocarea dezbaterilor autentice despre influenţa nefastă a SISTEMULUI în ansamblul său” (am incheiat citatul).

In „Revista 22”, Andreea Pora, sustine ca pentru actuala „teleguvernare” se apropie deznodamantul. Cifre aride incep sa ajunga la urechile alegatorilor, si nu va trece mult timp pana ce ei vor face legatura intre ”incompetenta si hotia guvernantilor”.

Presa straina a difuzat un document al Comisiei Europene, in care România se afla in coada clasamentului privind colectarea taxei pe valoarea adaugata.

Ceea ce nu ajunge la bugetul statului valoreaza aproape 8% din Produsul intern brut, mai mult decat ipoteticul profit din contractul cu canadienii pe Rosia Montana.

Sub guvernarea uselista, evaziunea fiscala a crescut cu 5,6%, ceea ce reprezinta nu mai putin de 14% din Produsul intern brut, iar somajul a ajuns, de la mai putin de 7%, la 7,6%.
XS
SM
MD
LG