Linkuri accesibilitate

Victorie clară a Angelei Merkel și Uniunii Creștin-Democrate în alegerile generale din Germania


Împreună cu partidul aliat din Bavaria, Uniunea Social-Creştină, blocul conservator a câştigat 41,5 la sută in voturi .



A fost cel mai bun rezultat din ultimii 20 de ani, comparabil numai cu victoria lui Helmut Kohl din anul reunificării Germaniei. Insuficient însă pentru o majoritate. Aşa că Angela Merkel este în căutarea unui partener.

Şi din nou, aşa cum era de aşteptat, în discuţie este o mare coaliţie, cu opoziţia social-democrată, care a ajuns pe locul doi, la mare distanţă, cu aproape 26 la sută din voturi.

Aceste alegeri au produs şi câteva surprize.

În primul rând faptul că Partidul Liberal nu a intrat în parlament, după ce nu a reuşti să treacă pragul de 5 la sută. Cu numai 4,7 la sută din voturi, liberalii au pierdut aproape 10 la sută din simpatizanţi, faţă de alegerile de acum patru ani. Care s-au dus, în cea mai mare parte la Uniunea Creştin Democrata.

Şi aici este a doua surpriza: electoratul conservator, şi nu numai, s-a dovedit mai ordonat şi ascultător decât era de presupus şi a dat Uniunii Creştin Democrate ambele voturi de care dispune un alegător german: cel personal şi cel pentru lista de partid. A fost dorinţa expresă a cancelarei, exprimată clar în ultimele săptămâni de campaniei, ca alegătorii sa nu-şi împartă tactic votul. Ceea ce ar fi fost însă singura şansă pentru liberali de intra în parlament.

În tabăra stângii, singura surpriză este rezultatul dezamăgitor al partidului ecologist, care la începutul anului era credidat cu peste 15 la sută din intenţiile de vot. Acum a câştigat un pic peste 8 la sută.

Tot peste opt la sută a primit şi Partidul Stângii, din care face parte şi partidul urmaş al comuniştilor din Germania de est.

Conform tradiţiei acestui partid, creat odată cu unificarea ţării, cele mai multe voturi le-a câştigat în landurile estice şi la Berlin. Dar a reuşit să se menţină la un nivel onorabil şi în vestul Germaniei.

Înainte de votul de duminică, majoritatea sondajelor indicau faptul că electoratul vrea o repetare a marii coaliţii, din primii patru ani ai administraţiei Merkel.

O alternativă cu care social-democraţii nu se împacă dar pe care o vor accepta dacă d-na Merkel le va permite să se profileze mai bine.

Ceea ce ar putea însemna introducerea unui salariu minim pe economie şi o politică mai socială în plan european - două din temele centrale ale social-democratilor.

Şi încă o surpriză: sondajele de opinie lăsau impresia că mulţi, foarte mulţi germani ar fi obosiţi de politică şi nu vor vota. Participarea a fost de 71 la sută, mai mare decât acum patru ani.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG