Linkuri accesibilitate

Victor Chirilă: „Avem un parteneriat foarte bun cu Germania”


Victor Chirilă
Victor Chirilă

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, în dialog cu Liliana Barbăroşie.


Germania a fost şi continuă şi fie unul dintre statele europene cele mai prietenoase Chişinăului, este de părere Victor Chirilă, directorul Asociaţiei de politică externă de la Chişinău. Într-un interviu la Europa Liberă, Victor Chirilă s-a referit însă şi la acţiunile care şubrezesc încrederea Berlinului în dorinţa fermă a Moldovei de a se reforma înainte de summit-ul de la Vilnius.

Victor Chirilă: Avem un parteneriat foarte bun cu Germania, cred că cel mai bun din ultimii zece ani. Este de ajuns să ne uităm la vizitele care au avut loc în ultimul timp, ale oficialilor din Germania la Chişinău şi invers. Doamna Merkel (cancelarul Germaniei Angela Merkel) a fost anul trecut la Chişinău. De asemenea, ministrul de externe a fost şi el la Chişinău. Vizitele noastre la Berlin au fost şi mai multe. Numai actualul prim-ministru al Republicii Moldova, în calitatea sa de viceprim-ministru şi ministru de externe, Iurie Leancă, a efectuat nu mai puţin de patru vizite de lucru în Germania. De asemenea, domnul ex-prim-ministru Vlad Filat a fost de două ori. Preşedintele parlamentului, domnul Lupu, a fost în Germania. Deci, avem un dialog politic foarte intens şi Germania ne susţine în toate domeniile de cooperare, fie că vorbim de soluţionarea problemei transnistrene, sau de aprofundarea relaţiilor noastre cu UE, sau de susţinerea reformelor democratice şi economice din ţara noastră. Germania este foarte activ implicată şi este de asemenea un susţinător al liberalizării regimului de vize cu UE, dar desigur condiţionat de reformele pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească.

Europa Liberă: A existat la un moment dat un interes sporit al diplomaţiei germen faţă de problema transnistreană. Ce l-a diminuat?

Victor Chirilă: Eu cred că interesul nu s-a diminuat deloc. Eu aş spune că interesul este constant. Numai anul trecut au avut loc câteva întâlniri sponsorizate de Germania între Şevciuk şi domnul Filat, deci eu cred că nu putem afirma că interesul Germaniei a scăzut, dimpotrivă este constant şi Germania contribuie şi politic, şi prin asistenţa necesară, pentru a continua acest dialog între Chişinău şi Tiraspol. Şi de a facilita găsirea unei soluţii politice cât mai curând posibile. De asemenea Germania discută acest subiect delicat şi în întâlnirile sale cu oficialii de la Moscova.

Europa Liberă: Totuşi, iată, Memorandumul de la Meseberg dvs. cum l-aţi aprecia? Pentru că s-a crezut la un moment dat că se poate rezolva conflictul în paralel cu discuţia acestei arhitecturi noi de securitate pe care insista Rusia. Acum cum e cu asta?

Victor Chirilă: Memorandumul de la Meseberg sigur a fost o etapă importantă, un mesaj de fapt trimis de Germania Federaţiei Ruse şi comunităţii internaţionale că soluţionarea problemei transnistrene este un imperativ pentru UE şi Germania în particular. Faptul că nu s-a reuşit în valorificarea deplină a acestui memorandum depinde de un şir de circumstanţe, inclusiv de evoluţiile politice din Rusia şi evoluţiile legate de relaţiile Moscovei cu Occidentul. Şi aici lucrurile s-au răcit un pic în ultimii doi ani, dar în acelaşi timp nu cred că această trecere în umbră a memorandumului de la Meseberg vorbeşte despre o răcire a interesului Germaniei faţă de problema transnistreană.

Europa Liberă: În perspectiva Vilniusului, când Moldova vrea să obţină parafarea Acordului de asociere, intrarea în zona de liber schimb şi posibil o recomandare a Comisiei Europene către statele membre să liberalizeze regimul de vize cu Moldova, care ar putea fi comportamentul Germaniei: ne vor susţine necondiţionat, vor fi rezervaţi ca francezii poate sau cum credeţi că se va comporta Germania?

Victor Chirilă: Toate statele europene, poate mai puţin România, care ne susţine necondiţionat, au anumite aşteptări din partea republicii Moldova. Republica Moldova s-a angajat să implementeze nişte reforme legate de liberalizarea regimului de vize, de democratizare, care şi sunt condiţionările. Acestea trebuie luate în calcul, respectate şi puse în practică de către noi. De aceea sigur că susţinerea Germaniei este condiţionată de parcursul pe calea reformelor a Republicii Moldova. Dar Germania este mai activă în susţinerea Republicii Moldova la capitolul liberalizării regimului de vize decât, de exemplu, Franţa, care are anumite rezerve. Şi acest lucru vorbeşte de angajamentul Germaniei faţă de Republica Moldova. Desigur că şi acolo la Berlin mai sunt anumite rezerve, în special în interiorul Ministerului de Interne, dar în acelaşi timp avem o susţinere foarte mare, o înţelegere foarte mare în Bundestag, în rândul principalelor partide politice de la Berlin, şi acestea sunt Partidul Social Democrat, dar mai ales Partidul Creştin Democrat, ambele extrem de importante pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Europa Liberă: Există lucruri care ar putea să se schimbe dacă câştigă o formaţiune sau alta în alegerile de duminică?

Victor Chirilă: Germania a avut un angajament constant faţă de Republica Moldova, fie că au fost social-democraţii la putere, fie creştin-democraţii. Alegerile următoare nu vor abandona acest interes pentru ţara noastră. Sondajele arată că creştin-democraţii vor fi din nou la guvernare, Angela Merkel va fi din nou cancelar. Dar desigur că noi trebuie să îndeplinim lecţiile de acasă, temele de acasă.

Europa Liberă: Apropo de asta. Ambasadorul Germanie a făcut nu demult o declaraţi în raport cu ceea ce s-a întâmplat cu Banca de Economii, că a fost cedată de sub controlul statului. Şi a zic dumnealui că în ţara lui dacă s-ar întâmpla, asta, oamenii ar ieşi în stradă. E o apreciere care spune ceva despre atitudinea faţă de acest caz şi vă întreb: când vorbeaţi de aşteptări, de rezerve, vă refereaţi şi la sta? Ar putea fi o rezervă şi faptul că se declară că vrem în Europa, dar dinspre Europa se vede că pe alocuri nu se procedează europeneşte?

Victor Chirilă: Mă bucură faptul că ambasadorul Germaniei a luat o poziţie tranşantă, a trimis un semnal autorităţilor de la Chişinău că astfel de cazuri precum e concesionarea Aeroportului în condiţii extrem de tenebre, dubioase, plus această schimbare de macaz în cazul Băncii de Economii, vânzarea acestor acţiuni, iarăşi, în condiţii neclare, surprinzătoare, în condiţiile Republicii Moldova, sigur că creează o stare de confuzie în capitalele europene, ridică semne de întrebare cu privire la caracterul european al guvernării de la Chişinău, pune în discuţie capacitatea autorităţilor de a guverna conform practicilor europene ţara. De aceea, cred că aceste semnale trebuie luate în calcul de către actualii potentaţi ai Republicii Moldova şi să fie foarte atenţi ca astfel de cazuri să nu se mai repete. Şi desigur să corecteze ceea ce a fost făcut greşit.
Previous Next

XS
SM
MD
LG