Linkuri accesibilitate

Reacţii din Rusia şi Moldova la declaraţiile senatorului american John McCain


John McCain

Un demnitar rus: „McCain nu cunoaşte şi nu înţelege Rusia”.


Portalul DNI.RU inserează reacţiile cîtorva politicieni ruşi la recentele declaraţii ale senatorului american. Astfel, aflăm că în microblogul său din Twitter, vicepremierul Dmitri Rogozin a scris că McCain ar fi preferat să bombardeze Rusia, „pentru învăţătură de minte, dar e nevoit să se limiteze la un articolaş”. Iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al preşedintelui rus, a spus că Vladimir Putin va citi articolul senatorului american, dar e puţin probabil să dea o replică. Peskov a mai adăugat că nu are sens să polemizezi cu un om de peste ocean al cărui punct de vedere nu prea contează pe fundalul voinţei exprimate de cetăţenii ruşi. Un alt politician rus, preşedintele comitetului Dumei de Stat pentru relaţii externe, Aleksei Puşkov a conchis că „McCain nu cunoaşte şi nu înţelege Rusia”.

Radio Svoboda publică un interviu cu politologul Iuri Fiodorov. În opinia lui Fiodorov, textul senatorului american scoate în evidenţă toate problemele cu care se confruntă apărătorii drepturilor omului şi populaţia din Rusia. John McCain a formulat ideile principale care ar trebui să neliniştească azi cetăţenii ruşi, le-a formulat mai bine chiar decît mulţi lideri ai opoziţiei democratice şi ai mişcării pentru apărarea drepturilor. În acelaşi timp, politologul Fiodorov crede că ideile lui McCain vor fi receptate cu precădere de intelectuali, mai puţin de simplii muritori, preocupați de starea lor materială.

Declaraţiile senatorului McCain au provocat reacţii şi pe diverse portaluri din Republica Moldova. Anton Constantinescu, publică, pe CURAJ.NET, un punct de vedere intitulat „Atac fără precedent al senatorului american McCain contra dictatorului Putin”. Autorul constată că „mai ales în ultimul timp şi SUA s-au trezit în privinţa judecării corecte a dictatorului rus. Nu mai sînt vremurile cînd fostul preşedinte american Bush afirma că, privindu-l în ochi (pe Purin), îşi dă seama că este un interlocutor cinstit”.

O discuţie vie a generat, pe portalul AVA.MD, publicarea textului senatorului american. Nu lipsesc nici înjurăturile în comentariile celor care îl fac cu ou şi cu oţet pe senatorul McCain. Cineva, care semnează Denikin, scrie că senatorul e un rusofob. Pe de altă parte, Foxyred spune că ar putea să-şi pună iscălitura sub fiecare cuvînt al lui McCain, pe care îl consideră un om minunat.
XS
SM
MD
LG