Linkuri accesibilitate

Savanţii din Novosibirsk au făcut „o plimbare” de protest


Peste o sută de savanţi şi colaboratori ştiinţifici ai orăşelului academic din Novosibirsk au făcut astăzi „o plimbare” în semn de protest faţă de reforma Academiei de Ştiinţe a Federaţiei Ruse. Ei au mers în grupuri sau câte unul, purtând halate albe, pe bulevardul Mihail Lavrentiev, al cărui nume îl poartă filiala siberiană a Academiei ruse. Potrivit Interfax, savanţii nu a purtat pancarte şi nu au scandat lozinci.

Este a doua acţiune de protest a comunităţii ştiinţifice din Siberia împotriva reformei. La un miting din Novosibirsk, pe 1 iulie, au ieşit să protesteze peste 1500 de oameni.

Potrivit legii noi privind Academia de Ştiinţe, comunitatea ştiinţifică a fost separată de baza tehnico-materială a institutelor de cercetare. Institutele Academiei de Ştiinţe (cu excepţia filialelor sale din Urali, Siberia şi Orientul Îndepărtat) vor fi transferate în subordinea unei Agenţii federale de gestionare a patrimoniului Academiei de Ştiinţe a Rusiei, care, la rândul ei, se va afla în subordinea Guvernului Federaţiei Ruse.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG