Linkuri accesibilitate

Acordul ruso-american cu privire la Siria pare să întîmpine probleme


John Kerry, Lahdar Brahimi și Serghei Lavrov, la sediul ONU din Geneva, 13 septembrie.
John Kerry, Lahdar Brahimi și Serghei Lavrov, la sediul ONU din Geneva, 13 septembrie.

în Consiliul de Securitate ONU sînt voci care neagă vinovăția regimul de la Damasc în atacul cu arme chimice din 21 august



Acordul ruso-american cu privire la Siria pare să întîmpine probleme. De ce natura sint acestea? E intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.



Mâniat, secretarul de stat american John Kerry a cerut Consiliului de Securitate ONU sa sprijine intelegerea, in ciuda faptului ca in cadrul Consiliului exista voci care neaga ca regimul de la Damasc s-ar fi facut vinovat de atacuri cu arme chimice impotriva populatiei civile.

Kerry a spus ziaristilor ca nu mai este timp “sa pretindem ca fiecare poate avea o interpretare proprie cu privire la folosirea armelor chimice in Siria”.

Remarcile lui Kerry survin dupa ce presedintele Rusiei, Vladimir Putin a spus ca regimul Assad are motive sa creada ca atacul cu arme chimice de la 21 august ar fi fost o provocare a rebelilor, pentru ca Bașar al Assad sa-si atraga minia Occidentului.

Aceste acuzații se fac ecoul celor anterioare apartinind ministrului rus de externe Lavrov si chiar si lui Assad, in interviurile acordate. Acordul ruso-american nu depinde de acceptarea responsabilitatii atacului cu arme chimice.

Statele Unite, Franta si Marea Britanie au redactat o rezolutie care prevede consecinte-intre care si folosirea fortei militare-daca Siria nu pune in aplicare acordul.

Fara o rezolutie a Consiliului de Securitate, tarile occidentiale mentionate nu pot riposta la o eventuala nerespectarea acordului de catre Siria si pot cadea victime tergiversarilor rusesti.

Presedintele Obama a cerut Congresului sa amine votul cu privire la autorizarea fortei militare, pentru a oferi Siriei timpul necesar predarii arsenalelor de arme chimice.

La Consiliul de Securitate, Rusia a refuzat sa discute proiectul de rezolutie, spunind ca din moment ce s-a oferit sa predea armele de bunavoie, orice pedeapsa pentru nerespectare poate fi luata in consderare doar dupa ce procesul se va fi delurat, intr-un fel sau in altul.

Rusii considera stabilirea de pedepse ca fiind prematura. Kerry a amintit ca luni de zile comunitatea internationala a cerut sa vada ce cred inspectarii ONU.

S-a dovedit acum ca arme chimice au fost folosite si administratia americana crede ca regimul sirian s-a facut vinovat.

Secretarul de stat Kerry a spus ca Consiliul de Securitate trebuie sa actioneze saptamina viitoare, odata cu sesiunea Adunarii Generale.
XS
SM
MD
LG