Linkuri accesibilitate

900 de părinţi amendaţi numai în prima jumătate a anului


Procurorii au trimis instanţelor de judecată 14 dosare de retragere a drepturilor părinteşti.


În prima jumătate a cestui an, aproape 900 de părinţi au primit amenzi pentru că nu şi-au onorat obligaţiile părinteşti. Codul contravenţional prevede amenzi de până la 500 de lei în cazul în care neglijenţa părinţilor i-a dus pe copii la cerşit, au deveni victime ale infracţiunilor sau chiar ei le-au comis. Totodată, procurorii au trimis instanţelor de judecată 14 dosare de retragere a drepturilor părinteşti. Legea despre drepturile copilului spune că responsabilitatea pentru creşterea şi educarea părinţilor le revine părinţilor. În ce măsură o amendă i-ar putea responsabiliza mai mult şi cum sunt ajutaţi copiii înainte de a fi sancţionaţi părinţii, a încercat să afle Tamara Grejdeanu:

Una din propunerile repetate ale experţilor care apără drepturile copiilor este ca minorii care sunt expuşi riscului să fie urmăriţi îndeaproape de asistenţii sociali. Chiar dacă în multe cazuri aşa şi se întâmplă spune Mihai Motroi, şeful direcţiei asistenţă socială din raionul Cimişlia, părinţii nu reacţionează neapărat la atenţionări. În asemenea situaţii se ajunge la amenzi, doar că acestea, crede specialistul, afectează în egală măsură părinţii neglijenţi şi copiii lipsiţi de grijă:

„Părintele de unde ia sursa de finanţare pentru a achita amenda, din familie, deci, se duce ceva mai puţin la copii. Ar fi o altă metodă mai bine, unde să-i pună pe părinţi să facă muncă în folosul copiilor, dar cum s-ar putea asta de făcut, nu ştiu. Dar, până la amendă se lucrează foarte mult cu dânşii pentru ca ei să nu-şi abandoneze sau să lase copii fără îngrijire părintească. Cu regret asta este una din măsuri, şi cred, ei o sa ia din gura copiilor şi o să achite câte ceva, poate nu toţi, dar unii o să o facă.”

Valentina Buliga, ministra muncii, protecţiei sociale şi familiei, crede că în cazul celor care nu îşi asumă obligaţiile părinteşti, amenda are un efect de prevenire. Iar din moment ce lucrurile nu se schimbă în favoarea copiilor, părinţii trebuie decăzuţi din executarea de drepturi părinteşti:

„Clar că nouă ne-ar plăcea mult mai mult ca responsabilitatea părinţilor faţă de copii să fie pur şi simplu permanent prezentă în familiile din Republica Moldova. În cazuri când avem situaţii foarte complicate, neglijenţă, pericol eminent pentru viaţa copilului, autorităţile sunt obligate să întreprindă măsuri, ori îi privează de drepturile părinteşti, ori îi sancţionează în conformitate cu legislaţia.”

Amenzile, la părerea expertei Mariana Ianachevici nu sunt în măsură să rezolve problema copiilor. Dacă s-a ajuns la acest pas, crede ea, atunci de rând cu părinţii trebuie sancţionaţi şi asistenţii sociali, întrucât acest lucru este o dovadă că nu a existat o comunicare bună cu părinţii, nu s-a intervenit la timp sau accentul a fost pus pe formalităţi şi nu participare directă:

„Dacă este o familie cu probleme, cu certitudine este o familie care ar fi trebuit să fie în vizorul asistentului social comunitar. Acum dacă lucrurile acestea se văd, dar ele se văd, dacă ele sunt sesizate la timp şi în ele se intervine la timp atunci o parte din ele pot fi corectate. Accentul este pus foarte mult pe formalităţi şi birocratismul de completare a hârtiilor şi feluritor documente şi aplicaţii, dar care în final, foarte puţin ajută însăşi beneficiarul ”

Experta remarcă că cei mai mulţi dintre copiii care cresc fără ocrotire părintească provin din familii nevoiaşe, fie au părinţii plecaţi peste hotare. Datele ultimului studiu care prezintă efectele negative ale migraţiei arată că fiecare al cincilea copil din Moldova creşte fără un părinte iar fiecare al zecelea este lipsit de grija ambilor. Din acest motiv creşte abandonul şcolar, numărul de infracţiuni comise de copii dar şi numărul de cazuri în care însăşi copii sunt victime , constată experţii.

În acelaşi timp studiile arată că odată cu creşterea numărului copiilor care rămân singuri acasă se măreşte şi numărul copiilor abandonaţi de mame în afara ţării. Numai în primele luni ale acestui an au fost repatriaţi în ţară 42 de copii, cei mai mulţi fiind din Federaţia Rusă şi Ucraina.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG