Linkuri accesibilitate

Moldovenii au devenit brusc mai patrioți și mai solidari după interzicerea exporturilor de vin în Rusia (Timpul)


Fiecare al patrulea proiect de lege înaintat de deputaţi promovează interese personale, contrare interesului public (Ziarul național)


„Bun îi vinul moldovenesc, pus sub embargo rusesc”, titrează cotidianul „Adevărul”. Rebutate de ruşi, băuturile moldoveneşti tradiţionale sunt apreciate în străinătate. O confirmă ambasadorii din ţările europene, dar şi cei străini acreditaţi în Moldova. Bunăoară, ambasadorul Statelor Unite, William H. Moser, recunoaște că în primele zile când a ajuns în Moldova, a savurat mai multe vinuri moldoveneşti minunate. A găsit arome unice, diferite de cele existente în Statele Unite. „Împreună cu soţia mea, avem câteva tipuri favorite pentru că în Moldova sunt multe vinuri superbe. Totuşi, continuăm să descoperim vinuri noi. Credem că băuturile moldoveneşti pot fi competitive pe piaţa internaţională”, a precizat ambasadorul SUA.

În opinia editorialistului Petru Bogatu de la „Jurnal de Chişinău” atacul plin de aroganţă şi batjocură al Federaţiei Ruse împotriva Republicii Moldova e mai mult decât un război anti-Vilnius. Sau unul al vinului, după cum îl mai dezmiardă mass-media. E începutul sfârşitului unei epoci. „Dacă, fiindu-ne frică să nu îngheţăm la iarnă, vom intra să ne încălzim în izba rusească, vom muri cu siguranţă striviţi sub ruinele unei case putrede care stă să crape. Partea bună e că avem de ales”, îşi încheie ironic comentariul dl Bogatu.

În paginile „Jurnal de Chişinău” scriitorul Nicolae Negru opinează că deși e pace și liniște în cadrul Coaliției de guvernământ, deși liderii acesteia nu se mai atacă între ei, aceasta nu înseamnă că ei vor împărți „frățește” electoratul, că rivalitatea dintre Filat și Lupu/Plahotniuc s-a încheiat odată cu acordul de formare a unui guvern comun. Lupta pentru supremație nu a încetat și nici nu putea să înceteze, doar că a fost limitată în manifestări, se desfășoară „în culise”, mai subtil, mai puțin vizibil. „Ceea ce e un progres”, constată Nicolae Negru.

Editorialistul Constantin Tănase de la „Timpul” constată că de 22 de ani R. Moldova se căciulește, umilă în fața Rusiei. „S-a umilit ieri, se umilește și azi. Ce va face mâine? Cum va proceda RM dacă embargoul nu va fi ridicat, dacă vor fi trimiși acasă gasterbaiterii și se va închide robinetul la gaz? Ce politică va face R. Moldova atunci? Răspunsul e același: se va căciuli în fața lui Putin. Și așa va fi atâta timp cât elitele politice de la Chișinău nu vor privi adevărul în ochi, iar adevărul e acesta: Rusia lui Putin nu este „partenerul strategic” al RM, ci inamicul ei strategic”, e de părere dl Tănase.

Tot în „Timpul” jurnalistul Marin Basarab scrie că odată cu interzicerea exportului de vinuri moldovenești spre Federația Rusă, în Moldova a apărut un fenomen practic nemaivăzut pe la noi - solidaritatea națională. Moldovenii au devenit brusc mai patrioți și mai solidari. Producătorii de vin au lansat campanii de sensibilizare, jurnaliștii și bloggerii s-au pus pe scris materiale despre calitatea vinurilor moldovenești, iar oamenii simpli au împânzit rețelele de socializare cu poze în care apăreau alături de patrioticele sticle de vin moldovenesc.

Săptămânalul „Ziarul naţional” observă, citând date statistice deţinute de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, că fiecare al patrulea proiect de lege înaintat de deputaţi promovează interese personale, contrare interesului public. „În unele state există chiar instituții de lobby care activează oficial, plătesc impozite. Important este ca aceste acțiuni să corespundă interesului public, iar opinia publică să ştie cine este beneficiarul. Din păcate, există însă şi cazuri în care se promovează interese personale şi de grup”, explică directoarea Centrului, Galina Bostan.

Ziarista Sorina Ştefârţă de la „Ziarul Naţional” e de părere că Rusia a pierdut controlul în „străinătatea apropiată” - şi este cuprinsă de panică. Astfel, iritarea Moscovei faţă de viitorul Summit de la Vilnius e atât de mare, încât i-a ordonat cerberului-Onişcenko să extindă sancţiunile economice nu doar asupra ciocolatelor ucrainene şi a vinurilor moldoveneşti, ci şi, bunăoară, asupra laptelui şi brânzeturilor lituaniene, printre cele mai apreciate în Europa. „Nimic nou pe frontul de Est, dar marile bătălii abia urmează…”, conchide autoarea.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG