Linkuri accesibilitate

Preşedintele Vladimir Putin despre embargoul la vinuri


Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a comentat astăzi, în cadrul Clubului internaţional de discuţii „Valdai” (care reuneşte experţi specializaţi pe tematica Rusiei, oraşul Valdai, regiunea Novgorod), embargoul rusesc la vinurile moldoveneşti. Putin a spus că măsura ţine de domeniul economic şi nu de cel „politic” sau al „suveranităţii”.

Liderul de la Kremlin a avertizat autorităţile R. Moldova că în cazul în care vor semna Acordul privind liberalizarea comerţului cu Uniunea Europeană, piaţa locală va fi invadată de vinuri europene ieftine şi de calitate. Într-o atare situaţie, în opinia sa, exporturile de vin moldovenesc se vor îndrepta toate spre Rusia şi piaţa estică. În plus, a spus Vladimir Putin, autorităţile R. Moldova îşi vor asuma „standarde tehnice impuse” de Uniunea Europeană, pe care „nu le vor putea schimba” şi care „nu sunt compatibile” cu standardele Federaţiei Ruse, ceea ce, a sugerat preşedintele rus, va agrava situaţia producătorilor moldoveni.

Vladimir Putin a mai spus că Rusia este îngrijorată şi de faptul că sub mărci moldoveneşti sau ucrainene, în Rusia va ajunge vin din terţe ţări. „Iată ce ne îngrijorează, - a declarat Vladimir Putin. - Aici nu este nimic ce s-ar putea numi tentativă de a exercita presiuni asupra dreptului suveran de a adopta decizii.”

Preşedintele rus a îndemnat autorităţile Moldovei şi Ucrainei să „calculeze” efectele liberalizării comerţului cu UE. „Iar dacă argumentele noastre vor fi considerate drept inconsistente, atunci să nu se supere (n.r.: conducătorii ţărilor respective) că vom fi nevoiţi, apărând propriile noastre interese, să introducem anumite restricţii”, a declarat preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.
XS
SM
MD
LG