Linkuri accesibilitate

„Doar cu un vin bun, moldovenesc, gustul mâncărurilor se evidenţiază”


Arsen Barseghian, bucătar-şef la restaurantul "Vatra Neamului"

Un reportaj de la Diana Răileanu despre vinurile moldovenești şi viticultorii moldoveni, la ei acasă…


Ministrul agriculturii Vasile Bumacov va fi la Moscova unde mâine are planificată o întrevedere cu președintele agenției fitosanitare ruse, Ghennadi Onişcenko, pentru a discuta embargoul impus asupra vinurilor moldoveneşti. Tot la Moscova se află şi vicepremierul Valeriu Lazar, care va discuta chestiuni energetice cu partea rusă, dar şi comerciale. Lideri ai Uniunii Europene şi politicieni americani fac declarații legate de nevoia de deschidere a piețelor lor pentru produsele moldoveneşti şi mai ales pentru vinuri, ca să ajute economia moldovenească în acest moment. Declaraţii de acest gen vin de la Bucureşti, Bruxelles, Washington, Vilnius, Varşovia… Un reportaj de la Diana Răileanu despre vinurile moldovenești şi viticultorii moldoveni, la ei acasă…

De mai mulţi ani, în centrul capitalei, bucătăria tradiţională şi vinurile moldoveneşti sunt promovate de restaurantul „Vatra Neamului”. Administraţia localului a decorat pentru oaspeţi câteva săli tradiţionale cum este cea a Domnitorilor sau a Scriitorilor. Bucătarul-şef al restaurantului, Arsen Barseghian, originar din Armenia, vorbeşte despre specificul bucătăriei moldoveneşti:

„Bucătăria moldovenească are asemănări cu cea caucaziană, însă se deosebeşte prin gustul său moale. Noi, în Armenia, folosim mai multe condimente, aici însă bucatele au un gust mai natural. Străinii care ne vizitează sunt foarte încântaţi de mâncarea moldovenească, iar faptul că revin aici demonstrează acest lucru”.

Europa Liberă: Dar mămăliguţa, tocăniţă?

Arsen Barseghian: „Desigur, mămăliguţa şi tocăniţa sunt în topul preferinţelor, un fel de regine ale mâncărurilor locale. Fireşte, aceste bucate trebuie să fie însoţite de un vin bun. Nu coniac, nu vodcă, anume vin. Doar cu un vin bun, moldovenesc, gustul mâncărurilor se evidenţiază.”

Europa Liberă: În bucătăria moldovenească vinul ce loc are?

Arsen
Barseghian: „Eu, în general, pentru vinurile moldoveneşti am o slăbiciune aparte. Sunt fost vinificator şi în trecut chiar am pariat cu un prieten că vinurile de aici sunt cele mai bune, cel puţin din fost spaţiul CSI. Vinurile moldoveneşti sunt cele mai bune şi cu nimic mai prejos decât cele franţuzeşti. De ce? Pentru că soiurile locale de struguri conţin un buchet de arome care nu poate fi găsit în altă parte a lumii. Tot de ce au nevoie strugurii e să fie pregătiţi utilizând tehnologia corectă. Partea pământului pe care se află Republica Moldova este destinată cultivării viţei de vie din care se poate produce un vin extraordinar.”

Un alt restaurant din capitală cu specific tradiţional este şi „Popasul Dacilor”. Pe lângă sărmăluţe, mămăligă şi zeamă, oaspeţii sunt atraşi prin decorul localului, pereţii sunt împânziţi de ii, bondiţe şi covoare de care am văzut doar în Casa Mare a bunicii. Liliana Păvălache, administratoarea localului, spune că oaspeţii care au gustat o dată vin de casă cu mămăliguţă, vor reveni neapărat:

„Clienţii, oaspeţii, în mici detalii vor să ne cunoască tradiţiile, obiceiurile. Chiar suntem concetraţi pe bucătăria noastră pentru că avem cu ce ne lăuda.”

Europa Liberă: Le oferiţi clienţilor şi vin de casă?

Liliana Păvălache: „Evident. Avem vin de casă, în deosebi avem băutura şefului care se serveşte din partea gazdei, e o băutură preparată chiar de gazda restaurantului, o băutură din 12 plante. Oaspetele străin când intră în local ne roagă să îi facem o excursie, să îi spunem cine a fost Decebal...”

Europa Liberă: Vă consideraţi un ambasador al vinurilor şi produselor moldoveneşti?

Liliana Păvălache: „Da, chiar avem oameni la Sud care cresc ne cresc meii, avem om care ne aduce brânza de oi, găini de casă...”

Europa Liberă: Vinul ţinut în butoaie?

Liliana Păvălache: „În butoaie, ţuica în butoaie de stejar.”

Nu doar fermierii, vinificatorii sau Ministerul Agriculturii sunt responsabili de promovarea produselor locale şi a vinului moldovenesc. Restaurantele cu specific tradiţional, spune Liliana Păvălache, sunt şi ele o carte de vizită a produselor de calitate cu care se laudă Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG