Linkuri accesibilitate

„Am putut pregăti băieţii aceştia de olimpiadă numai datorită site-urilor româneşti... Iată cu ajutorul acestor site-uri am lucrat, Moldova nu are nimic.”


În acest an, la Olimpiada Balcanică de Informatică din Bosnia şi Herţegovina, din partea Republicii Moldova au plecat patru tineri care îsi fac studiile la liceele din capitala. Unul dintre ei, de la liceul Academiei de Ştiinţe s-a întors acasă cu medalia de bronz. Datele statistice arata ca sectorul IT este unul dintre cele mai dinamice ale economiei naţionale, iar companiile înregistrate în acest domeniu se înmulţesc cu fiecare an, respectiv şi nevoia de specialişti ar fi una in creştere. Cât interes prezintă pentru tineri acest domeniu şi de ce depinde afirmarea tinerilor pe segmentul tehnologiilor informaţionale, a căutat să afle Tamara Grejdeanu:

La olimpiada internaţională unde au participat tineri din peste 13 state, Alexei Rusu a obţinut medalia de bronz. Tânărul spune că până a ajunge premiant al concursului de talie mondială, interesul său pentru informatică a fost suplinit cu un program adăugător de studiu, cu ore particulare şi multe exerciţii practice.

Pentru a ţine pasul cerinţelor din domeniu, Alexei, alături de câţiva colegi frecventează un cerc de studiere aprofundată a informaticii. Tinerii au de gând să-şi continue studiile în acest domeniu, iar la părerea sa programul şcolar nu este suficient pentru a înţelege bine materia:

„Nu sunt foarte mulţi, dar sunt interesaţi de acest domeniu, în special cei care au gândirea logică bună, evident că sunt atraşi de acest domeniu. De exemplu, programarea se începe de prin clasa a noua, cred că e cam târziu, poate din clasa a şaptea ar trebui de început. Dacă ne limităm strict la programa şcolară, evident că nu este de ajuns. Avem un cerc în care este un grup mai restrâns de oameni, în jur de 10-12 şi ne aprofundăm mai departe în domeniu.”

De la an la an, numărul tinerilor care aleg informatica la examenul de bacalaureat este în scădere, iar motivaţia lor este că testul, raportat la cunoştinţele pe care le au, ar fi prea dificil. Raisa Miron, profesoară la liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei spune că dacă s-ar preda aşa cum cere şcoala, atunci elevii nu ar avea deloc cunoştinţe practice. Iată de ce pentru a-i pregăti pe cei mai interesaţi, ea apelează la surse suplimentare de instruire:

„Au făcut trei manuale şi gata, profesorul trebuie să se ţină după manuale şi să înveţe copiii definiţiile. Eu am putut pregăti băieţii aceştia de olimpiadă numai datorită site-urilor româneşti. Băieţii luau de acolo probleme, le rezolvau le testau, iată cu ajutorul acestor site-uri am lucrat, Moldova nu are nimic.”

Chiar dacă piaţa muncii are nevoie de specialişti în domeniul IT, angajatorii recunosc că deocamdată sistemul educaţional nu este pregătit să-i formeze şi că această misiune le revine angajatorilor. Raisa Miron crede că ceea ce-i lipseşte acestui domeniu este o bună pregătire încă din clasele gimnaziale:

„Să fie pus accentul pe predarea informaticii în primul rând în şcoală. Nu sunt de acord că toţi trebuie să fie programatori dar trebuie făcute două specialităţi, cineva la programatori şi cineva la utilizatori. La utilizatori de dat tehnologii informaţionale, aplicaţii serioase, iar la copiii care au înclinaţie spre materiile exacte, de dat programare. Şi nu o oră pe săptămână, umaniştii au o oră pe săptămână, ce dovedesc eu să le predau lor.”

Pe de altă parte, Svetlana Schiţco, una din profesoarele care a pregătit tineri pentru olimpiada de informatică susţine că interesul elevilor pentru această disciplină care oferă oportunităţi multiple de angajare, depinde de personalul didactic:

„Sunt goluri şi în celelalte dar în pregătirea specialiştilor cred că mai mult aş vedea acest gol. Haideţi să vedem cine se duce la informatică la pedagogie, cel care are cinci şi şase şi nu a reuşit în alte părţi, cam aşa ceva. Am avut mulţi la practică şi spuneau, daţi-mi pace, îmi trebuie numai diploma şi mai departe mă duc în alt domeniu. Adică cel care reuşeşte bine în domeniul tehnologiilor nu se duce în şcoală să predea.”

Anual, aproape două mii de studenţi absolvesc specialităţi din domeniul tehnologiilor informaţionale. Despre pregătirea insuficientă pe care o au vorbesc chiar tinerii, mai ales după ce au trecut mai multe interviuri de angajare. În acest an, mai mulţi învăţători au fost pregătiţi de o companie din sectorul IT cum să instruiască elevii. Asemenea proiecte sunt aşteptate şi de la ministerul Educaţiei care a dat asigurări că va interveni la pregătirea cadrelor didactice.
XS
SM
MD
LG