Linkuri accesibilitate

Vasile Tarlev: Relaţiile cu Rusia depind şi de Moldova


Vinuri din Moldova pe poliţele unui magazin din Kaliningrad
Vinuri din Moldova pe poliţele unui magazin din Kaliningrad

Fostul premier din perioada guvernării comuniste răspunde întrebărilor Europei Libere.


Europa Liberă: Cum se vede relaţia cu Rusia, atunci când eşti la guvernare şi post-guvernare?

Vasile Tarlev: „Depinde ce aveţi în vedere, însă eu consider că prietenia, relaţiile şi colaborarea cu Federaţia Rusă a fost, este şi va fi, şi trebuie să fie. Dacă se duc negocieri corecte şi este la bază pus interesul naţional, poate fi o prietenie bună.”

Europa Liberă: De ce partea rusă a instituit acest embargou pentru producţia de vinuri?

Vasile Tarlev: „E greu de spus care sunt argumentele acestor embargouri, însă posibil că este necesar să analizăm calitatea vinurilor. Dar eu cred că aici este şi lipsa de dialog între Chişinău şi Moscova şi la nivel de specialişti în domeniu, şi la nivel politic.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să discute cei doi parteneri strategici, Moldova şi Federaţia Rusă?

Vasile Tarlev în octombrie 2007
Vasile Tarlev în octombrie 2007
Vasile Tarlev: „Ştiţi că nu întotdeauna socoteala de acasă coincide cu cea de la târg şi viaţa de zi cu zi ne oferă şi noi surprize. Colaborând în domeniul economic şi nu numai, posibil că apar probleme, permanent trebuie să fim în dialog despre calitate, sortiment sau alte probleme. De aceea, dialogul trebuie să fie permanent. Este o vorbă la noi: ochii care nu se văd se uită. Şi, dacă pătrundem în esenţa acestei vorbe, găsim răspuns la toate celelalte întrebări.”

Europa Liberă: Dar parcă s-au văzut ochii.

Vasile Tarlev: „Cred că nu s-au văzut din acelaşi unghi şi cred că rar se văd.”

Europa Liberă: Domnule Tarlev, este vreo diferenţă între felul cum a fost impus embargoul la vinurile moldoveneşti în 2006 şi cum a fost impus acum, pe 11 septembrie de către Federaţia Rusă?

Vasile Tarlev: „Da, sigur, sigur că da.”

Europa Liberă: Care este deosebirea?

Vasile Tarlev: „În primul rând, volumul exporturilor produselor vitivinicole în 2006 era mult mai mare. Evident că embargoul fiind impus pe neaşteptate, posibil că noi nu am fost gata. Ce ţine de embargoul de acum, consider că autorităţile deja trebuiau să aibă experienţă, să fie precaute. Şi ştiind ce a fost, evident că urmau să întreprindă acţiunile necesare.”

Europa Liberă: Ce a fost atunci, la modul direct? Deschideţi nişte paranteze. Era calitatea proastă a vinurilor, era interes economic sau politic? Ce era?

Vasile Tarlev: „În 2006, au fost de toate câte puţin, însă sigur, era şi problema calităţii. Noi nu trebuie să ascundem, e dureros pentru noi, dar trebuie să recunoaştem că a fost şi problema calităţii, neexistând o strictă evidenţă a acesteia, evident că erau diferite mecanisme, contracte. Noi atunci am depus toate eforturile. A fost creată inclusiv Agenţia Moldova-Vin. Dacă Agenţia Moldova-Vin era păstrată şi susţinută şi ea îşi onora obligaţiunile, cred că astăzi nu erau atât de dureroase aceste acţiuni.”

Europa Liberă: Credeţi că chiar ajunge vin de proastă calitate pe piaţa rusă?

Vasile Tarlev: „Greu de spus. Sunt organe competente care ar urma să analizeze situaţia. Însă dacă partea rusă vorbeşte că sunt aşa cazuri şi, în ultimul timp, se vorbeşte că timp de 1,5 luni au fost peste 300 de încălcări, înseamnă că ceva este. Dar prin dialog permanent evident că problemele puteau fi depăşite. Dar ei au văzut, probabil, că nu este dialog, Agenţia Moldova-Vin, structura statală, care se ocupa de aceste probleme, este lichidată şi evident că au apărut şi problemele.”

Europa Liberă: Dar nu sunt supăraţi partenerii strategici ai Federaţiei Ruse pe Moldova că ar merge într-o altă direcţie, că se apropie de Uniunea Europeană şi nu de Uniunea Euroasiatică?

Vasile Tarlev: „Nu cred eu că la bază au stat aceste lucruri. Dacă Rusia era supărată tare pe acest lucru, pe acest vector, credeţi-mă, ei au pârghii şi posibilităţi mult mai mari de a bloca procesul.”

Europa Liberă: Dar ce pârghii au, domnule Tarlev?

Vasile Tarlev: „Sunt pârghii şi economice, şi energetice, şi politice.”

Europa Liberă: Cum aţi înţeles avertismentul domnului vicepremier rus Dmitri Rogozin: „Aveţi grijă să nu îngheţaţi la iarnă”?

Vasile Tarlev: „Am înţeles că a fost o glumă. Dar este şi aici o problemă. Spuneţi, vă rog, dumneavoastră, la întrebarea anterioară ce ţine de apropierea de Uniunea Europeană, că, chipurile, ne-au taxat, că ne vor taxa, dar de ce totuşi, de 4 ani de zile, noi nu avem contract ferm semnat de livrare a gazelor naturale pentru Moldova?”

Europa Liberă: Şi răspunsul dumneavoastră care e? De ce nu există un asemenea acord?

Vasile Tarlev: „Eu cred că din lipsă de experienţă şi dorinţa de a obţine garanţii şi evident că decizii corecte din partea Chişinăului, în primul rând, din partea autorităţilor Moldovei.”

Europa Liberă: Ziceţi de lipsă de experienţă, dar actualul vicepremier, ministru al Economiei, Valeriu Lazăr a activat şi în guvernul Tarlev.

Vasile Tarlev: „Da, dar a avut experienţă prea puţină. Problema este alta, că nu depinde totul de el, mai sunt şi alţi factori.”

Europa Liberă: De cine mai depinde?

Vasile Tarlev: „Păi, este voinţă politică, este guvern, în general, este primul ministru, mai sunt şi alte structuri, parlamentare.”

Europa Liberă: Pe când eraţi dumneavoastră la guvernare, depindea doar de voinţa dumneavoastră politică?

Vasile Tarlev: „Nu numai. Normal că nu poate să depindă numai de un om, dar de mai multe structuri ale statului.”

Europa Liberă: Ce sfat aveţi? Cum ar trebui să trăim bine cu ruşii?

Vasile Tarlev: „Este necesar, în primul rând, să fim credibili, trebuie să fim sinceri, să fim deschişi, să fim consecvenţi în acţiunile noastre. Şi, evident, să avem o prietenie, fiindcă ştiţi că prietenia greu se construieşte, dar obţinând-o, este şi mai greu a o menţine. Trebuie să fie dialog sincer între părţi, permanent, dar nu cu declaraţii, nu cu vorbe diferite: la Moscova spui una, vii la Chişinău, spui alta, la Bruxelles, la Washington şi la Bucureşti, spui totalmente altceva.”

Europa Liberă: Parcă acuma se zice că e acelaşi mesaj în toate capitalele.

Vasile Tarlev: „Se zice, dar vedeţi că rezultatele arată nu chiar aşa.”

Europa Liberă: Ce va face în continuare Federaţia Rusă în raport cu Moldova?

Vasile Tarlev: „Va căuta un mecanism de colaborare. Cel puţin, mi-aş dori acest lucru. Fiindcă Moscova a fost tolerantă faţă de Moldova şi a fost atentă în acţiunile sale. Consider eu că şi aici va fi atentă şi va căuta mecanismul de colaborare. Însă noi avem relaţii istorice, bune relaţii istorice. Evident că trebuie să le păstrăm, dar lucrurile depind şi de Moldova.”

Europa Liberă: Trebuie Moldova să se apropie mai mult de Uniunea Europeană?

Vasile Tarlev: „Aceasta nu înseamnă că trebuie să ne duşmănim şi să luptăm cu Rusia. Între Est şi Vest, ţările mari fac politică mare, iar ţările mici trebuie să facă politică deşteaptă, corectă. Şi aici de iscusinţa autorităţilor depinde, evident că, viitorul Moldovei.”

Europa Liberă: L-aţi cunoscut pe domnul Onişcenko. Cum este el ca interlocutor?

Vasile Tarlev: „L-am cunoscut. Şi el a fost în Moldova. În tinereţe, cred că ştiţi, a lucrat la Bălţi. Ca interlocutor, mi-a lăsat impresii bune, este un bun specialist, nu este un om aşa cum îl arată prin ziare, el îşi îndeplineşte funcţiile.”
XS
SM
MD
LG