Linkuri accesibilitate

SUA și UE vs. Rusia în chestiunea Siriei


"Mulţumesc, Rusia!" - inscripţie pe ambasada rusă de la Damasc
"Mulţumesc, Rusia!" - inscripţie pe ambasada rusă de la Damasc

Statele Unite caută să preia din nou inițiativa, după ce distrugerea armamentului chimic sirian a fost prezentată drept un „plan al Moscovei”.


Disensiunile între Statele Unite pe de o parte, Rusia pe de alta, în chestiunea Siriei s-au extins pînă la ONU. Cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate care s-au reunit marți pentru a discuta formularea rezoluției despre Siria nu au putut găsi un ton comun. Cei trei membri occidentali, SUA, Marea Britanie și Franța doreau un ton foarte dur, care să includă amenințarea recurgerii la forță în cazul în care Siria nu și-ar respecta angajamentele, in vreme ce Rusia și China refuză orice recurs automat la forță și cer, dacă va fi nevoie de sancțiuni, adoptarea unei noi rezoluții… pe care, desigur, o vor putea bloca grație dreptului lor de veto.

La fel, occidentalii doresc ca in rezoluție să fie inclus și angajamentul ca responsabilii atacului cu gaz sarin să fie aduși în fața Curții Internaționale de Justiție.

Potrivit acordului ruso-american de săptămâna trecută, Siria are un răgaz pînă sâmbătă să prezinte listele complete ale armamentului său chimic, precum și ale depozitelor unde acesta e stocat.

Raportul experților ONU, fără a determina vreo responsabilitate, conține elemente care par să incrimineze regimul de la Damasc. In schimb, Rusia, prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, continuă să atribuie responsabilitatea atacului rebelilor. Washington, Paris și Londra afirmă însă că vinovăția regimului e stabilită. Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, care s-a întâlnit marți cu omologul său Lavrov la Moscova, a declarat că nu există îndoială în chestiunea vinovăției Damascului, conținutul raportului fiind, potrivit lui, ¨devastator¨ pentru regim.

Statele Unite au solicitat ajutorul și participarea tuturor aliaților europeni care posedă tehnologie în domeniul distrugerii armamentului chimic al regimului de la Damasc. Statele Unite caută să preia din nou inițiativa, după ce distrugerea armamentului chimic sirian a fost prezentată drept un ¨plan al Moscovei¨.

Belgia a fost deja contactată de Washington. Belgia are o mare expertiză în domeniul distrugerii armamentului chimic, în Belgia descoperindu-se chiar și astăzi în mod regulat obuze de yperită, ¨gazul muștar¨ folosit pentru prima dată acum aproape o sută de ani, in primul război mondial, de către armata germană în tranșeele de lângă orășelul Ypres din Flandra.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG