Linkuri accesibilitate

Agenda zilei


China -- Students pose for a photo with a globe during a campaign to mark World Earth Day in a middle school in Dexing, Jiangxi province, 19Apr2011

Șefa diplomației moldovene Natalia Gherman în Statele UNite, Jean-Claude Mignon la Chișinău, criza din Siria şi utilizarea armelor chimice.Ministrul moldovean de externe Natalia Gherman face o vizită de lucru în Statele Unite între 18-20 septembrie.

Şefa diplomației moldovene va avea întrevederi la Departamentul de stat, și Consiliul național de securitate, și se va întâlni între alții cu speakerul Camerei reprezentanților John Bohner, cu co-preşedinţii Grupului de sprijin politic pentru Moldova din cadrul legislativului american şi cu alţi membri influenţi din ambele camere ale Congresului.

De asemenea, Natalia Gherman va deschide, în calitate de invitat special, Conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Democraţiei şi va participa la dezbaterile dedicate Parteneriatului Estic organizate sub auspiciile Institutului European.

În cadrul vizitei, ministrul moldovean de externe va acorda un interviu pentru postul de radio „Europa Liberă” şi pentru ziarul „Washington Post”, şi se va întâlni cu reprezentanţii comunităţii moldovenilor din America.

*

Jean-Claude Mignon, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei este în Moldova, într-o vizită de trei zile. Astăzi va ţine o conferinţă de presă la Chişinău iar joi va fi la Tiraspol.

*

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare Vasile Bumacov va fi audiat în comisia parlamentară de agricultură, în legătură cu situaţia exportului producţiei viti-vinicole şi alimentare, informează IPN.

*

Criza din Siria şi utilizarea armelor chimice –confirmată acum de inspectorii ONU – rămân temele dominante ale agendei internaţionale: la Londra, premierul britanic David Cameron se întâlneşte cu secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen. Iar joi, la Washington, secretarul de stat american John Kerry se întâlneşte cu omologul său chinez Wang Yi. Alături de Rusia, China s-a opus constant adoptării unei rezoluţii privind Siria, în Consiliul de Securitate ONU. După amiaza, în schimb, tot la Londra, preşedintele Consiliului european Herman Van Rompuy va ţine un discurs despre „Europa în lume”.

*

În Germania continuă campania electorală, înainte de alegerile generale de duminică. Victoria cancelarei Angela Merkel este aproape sigură dar au crescut şansele ca actuala coaliţiei, cu liberalii, să nu mai aibă majoritatea în viitorul parlament. Aşa că se profilează o mare coaliţie.
XS
SM
MD
LG