Linkuri accesibilitate

Embargoul rusesc: tentative de dialog cu Moscova


O delegaţie a Chişinăului aşteaptă să plece la Moscova pentru discuţii despre deblocarea exporturilor de vin moldovenesc în Rusia.


Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, care urma să plece la Moscova pentru a discuta problemele la exportul vinurilor moldoveneşti şi-a contramandat vizita. Aşa cum ne-a declarat el, deocamdată, se încearcă a contura un tablou cât mai real pentru a se cunoaşte adevăratul motiv pentru care importul de vinuri a fost interzis pe piaţa rusă. Iar delegaţia în frunte cu vicepremierul Valeriu Lazăr se va deplasa la Moscova abia mâine pentru a discuta cu autorităţile ruse despre problemele apărute la exportul de vinuri.

Problema embargourilor ruseşti este destul de politizată, iar producătorii ar trebui să îmbunătăţească calitatea vinului, sugerează fostul premier, deputata Zinaida Greceanâi:

Zinaida Greceanâi
Zinaida Greceanâi
„Dacă noi făcând atâta gălăgie, politică în jurul embargoului credem că facem rău Rusiei, nu noi îi trebuim ruşilor. De a substitui producţia vinicolă sau cea agricolă din Republica Moldova cu importul din alte state e foarte simplu pentru ruşi. Şi nici nu vor observa, cum nu am observat-o şi în 2006. Imediat a fost substituit ceea ce s-a importat din Moldova. Inclusiv statele europene se luptă pentru piaţa rusească, care este o piaţă imensă şi poate să înghită tot ce vreţi de pe lume. Noi, câteodată, prin incapacităţile în primul rând a politicienilor, facem nişte lucruri care fac producătorilor noştri o mare defavoare.”

Europa Liberă: Deci vinul a devenit o problemă politică?

Zinaida Greceanâi: „Este şi aceasta adevărat. Cu toate că de jumătate de an se tot vorbea, acelaşi Onişcenko spunea că există careva probleme cu vinurile. La primul semnal funcţionarii noştri trebuiau să alerge acolo şi să stabilească nişte relaţii normale.”

Europa Liberă: Moldova poate îndeplini toate condiţiile impuse de Federaţia Rusă la acest import?

Zinaida Greceanâi: „Totul ce s-a întâmplat în 2006 a fost inclusiv o favoare pentru producătorii noştri, cu toate că această favoare a fost o povoară economică dificilă pentru ei. Producătorii au fost nevoiţi să schimbe calitatea vinului, să investească foarte mult în procesul de producere şi în reutilarea întreprinderilor. S-a investit foarte mult. Au fost investiţii nu doar autohtone, dar şi străine.”

Europa Liberă: Pe această listă neagră au ajuns totuşi cele mai prestigioase companii: Purcari, Cricova, Aroma.

Zinaida Greceanâi: „Aceste companii au toate capacităţile să demonstreze că vinurile sunt de înaltă calitate şi atunci discuţiile să fie purtate în alt mod.”

Europa Liberă: O diversificare a pieţii trebuie?

Zinaida Greceanâi: „Este absolut necesară. Nu trebuie puse toate ouăle într-un singur coş. Altfel le stricăm pe toate odată şi nu avem nimic de câştigat.”

Europa Liberă: Procedează corect vinificatorii din Republica Moldova din moment ce vor să continue să facă afaceri cu Rusia, ţară care i-a mai respins şi altă dată?

Zinaida Greceanâi: „Numai cel ce nu chibzuieşte foarte bine poate să se dezică de piaţa rusească.”

Europa Liberă: Admiteţi că în urma acestui embargo România, Ucraina, Belarus să cumpere mai mult vin din Republica Moldova?

Zinaida Greceanâi: „Sunt declaraţii emotive. Vom trăi şi vom vedea. România nu o să cumpere dacă nu o să fie calitatea respectivă.”

Fabrica de vinuri din satul Brătuleni a fost grav afectată de embargoul din 2006. Iată ce cred despre aceste restricţii impuse din Rusia câțiva locuitori de aici:

„E o amprentă politică fiindcă mereu când apare o ocazie să ne apropiem mai mult de UE, Rusia pune diferite piedici. Chestia asta se vede deja fără lupă.”

Europa Liberă: Credeţi că ar putea să urmeze şi alt pas, să alunge moldovenii de acolo acasă?

„Sigur că da. Vor opri în curând şi fructele.”

Europa Liberă: Dar, în general, moldovenii produc vin de calitate?

„Vinul de calitate la sat e bunişor, dar nu pot spune ce produc fabricile de vin. Noi numai vin de casă servim.”

„Eu servesc mai mult vin de casă, dar când am ocazia cu vreun prieten iau vin de fabrică. Cred că vinurile care pleacă peste hotare corespund cerinţelor de calitate. Nu înţeleg când un an jumătate sau doi ani tot acelaşi vin e bun şi brusc de azi sau de ieri nu mai este vinul bun.”

Europa Liberă: Am înţeles că embargoul din 2006 s-a făcut simţit şi aici la Brătuleni pentru că fabrica de vinuri şi-a sistat activitatea pentru câţiva ani.

„Aşa este. Odată ce s-au oprit vânzările de producţie alcoolică normal că şi-au ratat multe venituri.”

„Asta e politică.”

Europa Liberă: Cine face politică?

„Ruşii o fac ca să nu intrăm în Europa. Nu socot că este normal. Trebuie să găsim limbă comună. Dacă ei se vor purta mai bine cu noi şi ne-ar da voie să fim independenţi cred că şi noi ne vom purta tot aşa.”

Europa Liberă: Independenţa costă?

„Ea costă sânge. Este viitorul nostru.”

Rusia rămâne a fi cea mai mare piaţă pentru produsele moldoveneşti. numai în anul trecut a importat mărfuri în valoare de 655 milioane de dolari.
XS
SM
MD
LG