Linkuri accesibilitate

Forta de atracție a Uniunii euroasiatice este reductibila la Putin (Stanislav Secrieru, Centrului Român de Politici Europene)
Europarlamentarul Monica Macovei si directorul Centrului Român de Politici Europene, Cristian Ghinea, fac public un Apel de sprijinire a Republicii Moldova, tară supusa presiunilor fatise din partea Federatiei Ruse.

Embargoul asupra vinurilor moldovenesti impus de Moscova saptamana trecuta este pentru semnatarii apelului ”o încercare murdară și inacceptabilă de deturnare a opțiunilor suverane ale cetățenilor moldoveni”, o ”măsură pur politică menită a intimida populația și politicienii” din aceasta tara, se arata in textul difuzat de site-ul Contributors.

Autorii informeaza si asupra amenintarii cu oprirea livrarilor de gaze rusesti, formulata la Chisinau de vicepremierul rus Dimitri Rogozin, ca si asupra presiunilor care au facut ca si alte state din Parteneriatul estic sa se retraga, sau sa fie pe punctul de a se retrage, din pozitia de partener al acordurilor de asociere si liber schimb cu Uniunea Europeana.

Apelul difuzat de Contributors le cere românilor sa cumpere vinuri moldovenesti, ajutand in acest fel Republica Moldova sa nu se prabuseasca economic. Exportul de vinuri este o componenta masiva a produsului intern brut al tarii de peste Prut.

Apelul este insotit si de o trimitere catre analiza semnata de Stanislav Secrieru, in calitate de cercetator asociat al Centrului Român de Politici Europene, pe tema presiunilor exercitate de Rusia in incercarea de a-si conserva sfera de influenta.

Secrieru crede ca Moscova tinteste anume spre cei mai performanti membri ai Parteneriatului estic si scoate in evidenta argumentele pe care aceste state ar trebui sa le imbratiseze in decizia de a merge mai departe spre Uniunea Europeana.

Mai intai, alternativa oferita de Moscova prin Uniunea euroasiatica functioneaza prin institutii departe de a avea autonomia şi competenţele Comisiei Europene.

Forta de atractie a Uniunii euroasiatice este, considera Secrieru, reductibila la Vladimir Putin, un premier obosit si care a dovedit ca nu mai este capabil sa se reinventeze.

Pe de alta parte, statele care se reorienteaza dinspre Vilnius spre Moscova trebuie sa ia act de colegii de uniune, printre care se regasesc doua regimuri politice autoritare, precum Kazahstan si Belarus.

In sfarsit, Moscova le face statelor membre ale Parteneriatului estic cu Uniunea Europeana promisiuni inselatoare, pe termen scurt. De pilda, gaze la preturi mai mici.

Este insa stiut ca Federatia rusa intentioneaza sa majoreze pretul intern al gazelor, ceea ce va duce, desigur, la disparitita oricarui avantaj si pentru statele membre ale Uniunii Euroasiatice.


Protestele anti Rosia Montana din România starnesc in continuare numeroase comentarii.

Cele mai multe urmaresc disensiunile aparute in interiorul aliantei aflate la guvernare, in care social-democratii sustin deschiderea exploatarii miniere de la Rosia, iar liberalii se opun.

Andrei Luca Popescu, de la Gândul.info, se refera insa la semnalul transmis de structura grupurilor de manifestanti. „Draga hipstere, bine te-ai trezit”, le scrie el tinerilor din strada, oameni cu studii bune, dependenti de retelele de socializare, care manifesteaza pentru pastrarea integritatii de mediu si de patrimoniu a localitatii Rosia Montana, dar ar iesi la fel de bine si pentru alte cauze din acelasi spectru de preocupari.

E nevoie de mai mult decat o manifestatie cool - spune Andrei Popescu. Era bine ca protestatarii sa-si fi formulat deja clar doleantele si sa le adreseze acolo unde trebuie, adica oamenilor politici, nu doar sustinatorilor de la ferestre si balcoane.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG