Linkuri accesibilitate

Divorce à l‘européenne - regiunile separatiste vor ieși din NATO și UE


Scindarea Belgiei ar dăuna chiar și instituțiilor euro-atlantice bazate în Bruxelles.


Catalonia va organiza anul viitor un referendum pentru independență, precum și Scoția, în Marea Britanie, iar mesajul liderilor indpendentiști, în ambele regiuni, a fost pînă acum că ieșirea din actuala combinație statală nu va duce la ieșirea lor din Uniunea Europeană si din NATO. Recent însă, Comisia Europeană de la Bruxelles a avertizat în mod oficial Scoția și Catalonia că dacă devin independente vor trebui să iasă din UE și, desigur, din toate organizațiile internaționale, inclusiv din NATO.

Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a formulat acest avertisment la adresa autorităților scoțiene, urmat lunea aceasta de purtătoarea de cuvînt a Comisiei Pia Ahrenkilde care a avertizat Catalonia. Nu este vorba de opinii personale, ci de constatări bazate pe tratatele fondatoare ale UE. O regiune care se separă devine terță țară.

Este ceea ce mulți juriști avertizaseră Flandra că se va întîmpla dacă devine independentă. Legislația internațională spune că în cazul ruperii unei entități politice, țara care părăsește structura își pierde drepturile și trebuie să candideze din nou pentru toate structurile din care iese.

In cazul Uniunii Europene, noul stat nu ar beneficia inițial nici măcar de drepturile asigurate unei țări cum e Moldova în virtutea acordurilor semnate cu UE. Ar trebui reintroduse pașapoartele pentru a circula în UE.

O altă zonă cenușie ar fi moneda. Catalonia ar putea decide să continue să folosească euro. Există țări precum Kosovo sau Monaco ce nu fac parte din UE, dar folosesc euro. Catalonia ar pierde însă atunci dreptul de a-și duce propria sa politică monetară.

La fel, studenții catalani și scoțieni nu ar mai beneficia de programe UE de învățământ precum Erasmus.

Pentru a readera la UE și la NATO, Catalonia și Scoția ar avea nevoie de ani de zile de negocieri, pornind de la nivelul unei țări candidate precum Macedonia. Există însă riscul ca, așa cum Grecia blochează sistematic, de mai bine de un deceniu, tentativele Macedoniei vecine de a se apropia de NATO și UE, la fel Spania și-ar putea folosi dreptul de veto împotriva Cataloniei. Marea Britanie, la rândul ei, ar putea bloca intrarea Scoției în NATO și UE… presupunând că Anglia va rămâne la rîndul ei în UE, știind că un referendum se pregătește pe această temă.

In cazul Flandrei independentiste, situația se complică și prin aceea că scindarea Belgiei ar dăuna chiar și instituțiilor euro-atlantice bazate în Belgia. Hazardul a făcut însă că nicio instituție internațională nu se află pe teritoriu flamand. NATO își are cartierul general civil în Bruxelles, iar structurile militare la Mons, în Valonia.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG