Linkuri accesibilitate

Cineva a obținut active la Banca de Economii de 7 ori mai ieftine decât prețul real (Timpul)


Moldova - news-stand in Chisinau

Funcţionarii de stat rămân încă doi ani fără prime (Adevărul)Editorialistul Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău” crede că dacă UE va majora cotele de import pentru vinurile moldovenești, după cum promite Comisia Europeană, embargoul impus de Federaţia Rusă va eșua și efectele politice interne vor fi minime.

La aceeaşi temă, autorul mai observă că PCRM nu a emis încă o declarație oficială în legătură cu embargoul asupra vinurilor moldovenești anunțat de Rusia. „Inițial, unii reprezentanți ai PCRM nu s-au jenat să dea toată vina pe guvernarea actuală, afirmând că nu e nicio legătură între embargoul din 2006 și cel din 2013. Ulterior însă tonul a fost coborât. Voronin a luat foarte pasiv apărarea Rusiei, spunând că situația cu vinurile nu trebuie politizată”, mai scrie dl Negru.

Un alt autor de la „Jurnal de Chişinău”, Vadim Vasiliu, se întreabă dacă tranzacţia de la Banca de Economii ar fi motivul discordiei dintre fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă şi PLDM? După ce la 14 august curent şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, la 12 septembrie Veaceslav Negruţă trimite o cerere prin care solicită să i se retragă statutul de membru al Partidului Liberal Democrat. „Faptul că a plecat din rândurile partidului confirmă că domnia sa nu a dorit să participe la privatizarea BEM-ului. Imediat i s-a găsit un înlocuitor dispus să participe la această fărădelege”, a menţionat Valeriu Munteanu, preşedintele fracţiunii PL pentru „Jurnal de Chișinău”.

Cineva a obținut active la Banca de Economii de 7 ori mai ieftine decât prețul real, consideră expertul economic Natan Garstea, citat de pagina electronică a săptămnalului „Timpul”. Potrivit dlui Garştea, statul a contribuit la faptul ca acțiunile Băncii de Economii să se ieftinească, de la 37 de lei la 24 pentru o acțiune. „Acțiunile noi au fost plasate la un preț mult mai mic decât valoarea lor intrinsecă, și valoarea patrimoniului public s-a diminuat, pierzând cam o treime din prețul băncii. Printr-o mișcare ușoară a condeiului, vedem cum 490 milioane se transformă în 317 milioane. Acestea sunt banii noștri, apropo”, e de părere expertul.

„Noul embargo impus de Rusia la exportul de vinuri moldoveneşti a scos în evidenţă nu doar dependenţa de această piaţă, dar şi faptul că ramura vitivinicolă din ţara noastră rămâne în urma tendinţelor mondiale”, constată jurnalistul Ion Preaşca în „Adevărul”. Autorul face trimitere la Studiul de analiză al industriei vinicole din Republica Moldova pentru anii 2008-2012, în care se arată că „deşi la nivel european Republica Moldova se clasează pe locul şase după suprafaţa plantaţiilor de viţă de vie, doar jumătate din acestea sunt productive, iar 40% îşi epuizează treptat potenţialul de producţie”, menţionează autorii studiului.

Într-un alt articol din „Adevărul” reporterii constată că funcţionarii de stat rămân încă doi ani fără prime, or situaţia dificilă din domeniul finanţelor publice forţează autorităţile să recurgă la noi măsuri nepopulare. Ultima propunere a Ministerului Finanţelor este amânarea pentru 2016 a plăţii primei de 10% din salariul anual pe care ar fi trebuit s-o ridice anul viitor câteva zeci de mii de funcţionari publici pentru rezultatele din 2013. Pe această cale, în următorii doi ani vor fi economisite circa 250 de milioane de lei, au estimat specialiştii de la Ministerul Finanţelor.
XS
SM
MD
LG