Linkuri accesibilitate

Embargoul rusesc şi reflexele clasei politice moldoveneşti


Igor Boţan
Igor Boţan

Directorul Asociaţiei ADEPT, Igor Boţan, în dialog cu Vasile Botnaru, despre embargoul asupra vinurilor moldoveneşti impus de agenţia fitosanitară rusă.


Igor Boţan: „Embargoul impus de Federaţia Rusă relevă reflexele clasei politice din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar, mai ales, că nu este un procedeu inedit. Am văzut ce s-a întâmplat după interzicerea apei georgiene „Borjomi”. Deci cât de consolidată este societatea moldovenească, ca să facă faţă acestei presiuni?

Igor Boţan: „Tocmai pentru că societatea moldovenească este fragmentată vizavi de procesele interne şi cele de integrare, fie în Uniunea Europeană sau în spaţiul euroasiatic, tocmai de aceea are loc manifestarea reflexelor la care ne-am referit. Fiecare din actorii politici din Republica Moldova ştiu apropri cum ar trebui să reacţioneze în astfel de condiţii pentru a stoarce maximum foloase pentru menţinere la guvernare sau pentru revenirea la guvernare şi aceasta este cel mai tragic.”

Europa Liberă: Să accentuăm exact la ce vă referiţi, presupun eu. Comunişti spun că, de fapt, foarte bine au făcut ruşii că au interzis exporturile de vinuri moldoveneşti, iar Marian Lupu, la rândul lui, a spus că, probabil, comuniştii au fost acei care au inspirat gestul lui Onişcenko.

Igor Boţan: „În linii mari, aşa este cum spuneţi, numai că comuniştii vorbesc mult mai nuanţat şi, desigur, încearcă să profite de orice ocazie pentru a da o lovitură sau, cel puţin, un ghiont actualei guvernări. Pe de altă parte, cei de la guvernare sigur că se grăbesc să profite de această situaţie pentru a se adresa către cetăţeni şi a-i îndemna la consolidare. Am văzut că liderul Partidului Liberal Democrat, domnul Vlad Filat, a dorit, cu această ocazie, să reamintească opiniei publice că el ar fi un lider cu pretenţii de lider naţional, îndemnând la consolidare. La rândul lui, Marian Lupu menţionează pericolul care vine din partea comuniştilor, în situaţia când ratingul acestora este mai mare decât suma ratingurilor celor de la guvernare.”

Europa Liberă: Dar fiţi de acord că Partidul Comuniştilor pe vremea guvernării cărora s-a produs primul embargou, ar trebui să fie mai înţelepţi.

Igor Boţan: „Sigur că ar trebui să fie mai înţelepţi, mai cu seamă că ei au format reflexele cu care ne confruntăm acum noi, cetăţenii Republicii Moldova, cum se reacţionează în altfel de situaţii. Astfel de embargouri sunt foarte, foarte nocive pentru economia Republicii Moldova, pentru producătorii de vinuri, pentru simplii oameni, pentru ţărani care trebuie să-şi culeagă acum strugurii şi să-i predea la fabricile de procesare.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, răul cu binele lui. S-ar putea ca tocmai în urma acestui embargou, România iată să cumpere vinul, ucrainenii şi belaruşii – strugurii, vinul în vrac şi să fie la minimum dependenţi vinifactorii de piaţa rusească.

Igor Boţan: „Da, ar fi un lucru util, pozitiv pentru afacerişti, nu şi pentru micii producători de struguri, pentru ţărani care acum vor trebui să plătească ei preţul acestor seisme politice. De aceea şi spuneam că politicienii din toate taberele, adică per ansamblu elita politică se grăbeşte să stoarcă profituri.”

Europa Liberă: Guvernarea cum se comportă, cum vi se pare?

Igor Boţan: „În linii mari, se comportă adecvat, adică fără recurgere la epataje, aşa cum a făcut Voronin în 2006, când spunea în public că este gata să arunce vinul moldovenesc în Nistru. Deci oficial guvernanţii au reacţionat absolut adecvat, calm, au format o comisie care trebuie să meargă la Moscova, să discute pe marginea problemelor apărute. Însă marea problemă pentru societatea moldovenească este că ceea ce se întâmplă cu o anumită periodicitate demonstrează foarte clar că Republica Moldova rămâne în zona gri. Creştere economică durabilă şi sustenabilă, aşa cum prevede programul de guvernare, nu avem şi nu putem avea atâta timp cât nu avem stabilitate în ceea ce priveşte alimentarea, de exemplu, cu energie. Mă refer la pericolul de a fi sistat gazul pentru Republica Moldova. Apar tot felul de embargouri care pun pe gânduri potenţialii investitori. Deci, din acest punct de vedere, guvernanţii din Republica Moldova nu au creat un climat care ar fi atractiv pentru potenţialii investitori. Dar, aşa cum spuneam, această medalie are partea de revers: politicienii se grăbesc să stoarcă profituri, să-şi consolideze rânduri, să găsească duşmanul, extern şi intern, iată-l, este, Rusia e duşmanul extern, iar comuniştii sunt duşmanul intern.”

Europa Liberă: În arsenalul de presiuni există încă o armă foarte puternică despre care vorbeşte toată lumea: gastarbaiterii moldoveni. Ar fi chiar o listă de 160 000 de moldoveni care au ajuns în vizorul poliţiei cu anumite încălcări, adică oricând pot fi luaţi şi expulzaţi. Cât de periculoasă este această armă de presiune?

Igor Boţan: „Cetăţenii Republicii Moldova care sunt în această listă şi care de sărbătorile religioase vor dori să se întoarcă acasă, la intrarea în Federaţia Rusă, chiar dacă au contracte, vor fi întorşi înapoi. Acest mecanism deja este încercat de autorităţile Federaţiei Ruse. Şi acest lucru poate crea o presiune suplimentară asupra autorităţilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar ce fel de reacţie credeţi că va avea societatea moldovenească?

Igor Boţan: „Cred că reacţia societăţii va fi conform propagandei pe care o vor desfăşura cei de la guvernare care vor încerca să demonstreze că, iată, Federaţia Rusă aplică măsuri neprieteneşti faţă de Republica Moldova. Având nevoie de forţă de muncă, pentru a face rău Republicii Moldova, se dedă unor astfel de măsuri. Şi, probabil, în mare măsură, vor avea dreptate cei care vor veni cu astfel de argumente. Să nu uităm şi v-aţi referit la comunişti, comuniştii ştiu prin ce au trecut în 2006 şi exemplul lor nu a fost cel mai strălucit. Ne amintim că, în februarie 2005, înainte de alegerile parlamentare aici, în Republica Moldova, cu doar 2-3 săptămâni, Duma de Stat a adoptat tocmai 3 rezoluţii de condamnare a Republicii Moldova şi a regimului Voronin. Deci domnul Voronin, atunci când face presiuni asupra actualei guvernări, trebuie să ia în calcul ceea ce s-a întâmplat. Şi atunci când spune că nu există presiuni politice, ci doar este vorba despre un control mai riguros a calităţii produselor moldoveneşti, trebuie să îşi amintească de cele 3 rezoluţii care au fost manifestări politice clare împotriva Republicii Moldova. De aceea modul în care procedează comuniştii nu este unul, cel puţin, onest, dacă putem spune aşa.”

Europa Liberă: Poate vor să arate că Voronin şi partidul în ansamblu nu mai este cel care a întors din drum avionul lui Putin, ci este unul care va accepta reorientarea Moldovei spre Uniunea Vamală.

Igor Boţan: „Da, este dorinţa lor, cel puţin, declarată. Ştim că ei adesea îşi schimbă punctul de vedere, sunt oscilanţi.”

Europa Liberă: Ei zic pragmatici.

Igor Boţan: „Da, să le zicem pragmatici că e un cuvânt mai modern, dar efectele asupra Republicii Moldova sunt similare fie în cazul comuniştilor, fie în cazul zişilor democraţi care procedează de aceeaşi manieră. De aceea, dacă vorbim despre responsabilitatea clasei politice, vedem că aceasta este una conjuncturală: când sunt la guvernare, vorbesc despre consolidarea societăţii, iar când sunt în opoziţie, fac exact inversul. Aşa au procedat şi precedenţii, aşa procedează şi cei care se află actualmente în opoziţie, dar când vin la guvernare, deplâng situaţia în care se află Republica Moldova în permanenţă.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG