Linkuri accesibilitate

Elita economică şi integrarea europeană. Cine se opune apropierii Moldovei de UE?


Caricatură de Alex Dimitrov
Caricatură de Alex Dimitrov

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, astăzi omul de afaceri Dumitru Braghiş, în dialog cu Valentina Ursu.


Oficialităţi ale Uniunii Europene, incepind cu comisarul pentru extindere si buna vecinătate, Stefan Fuele, continuind cu ministrul polonez de externe, Radoslav Sikorski, şi cu preşedintele României, Traian Băsescu, au cerut măsuri de sprijin pentru Moldova si pentru vinificatorii moldovenei care nu işi mai pot vinde produsele pe piata ruseasca, urmare a embargoului instituit de agentia fitosanitara de la Moscova. Astazi ministrul român de externe, Titus Corlățean, a solicitat Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de susţinere financiară a Republicii Moldova.

Într-un interviu video acordat agenţiei Agerpres şi care va fi difuzat marţi, Titus Corlăţean declară că şi România ar putea mări importul de produse moldoveneşti, lovite de embargoul rus, dar că aşteaptă un răspuns din partea guvernului de la Chişinău.

El a arătat că ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, este „extrem de interesat şi angajat în a găsi soluţii” şi a reiterat apelul către companiile româneşti, către retaileri, precum şi către populaţia României de a demonstra solidaritate, cumpărând produse din Republica Moldova în această perioadă, relatează Evenimentul Zilei, citând din interviul pentru Agerpres. Valentina Ursu a stat de vorba despre poziția abordată de oamenii afaceri din Moldova fata de orientarea lor politica si economica, între acordul de asociere cu Uniunea Europeana si Uniunea Vamala, cu fostul premier Dumitru Braghiş, şi el om de afaceri:


Europa Liberă: Ca fost premier şi ca om de afaceri, vreau să aflu o părere a dumneavoastră. Din moment ce autorităţile de la Chişinău fac eforturi să reuşească apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, vectorul european este susţinut şi de elitele economice ale ţării?

Dumitru Braghiş: „Salut eforturile care sunt întreprinse astăzi de conducere pentru apropierea Republicii Moldova de Europa, de regulile, de legile europene şi de practicile europene. Cât priveşte întrebarea, aşa cum aţi formulat-o dumneavoastră, nu cunosc dacă există astăzi în Republica Moldova un sondaj sau un studiu asupra atitudinii elitelor economice din Republica Moldova asupra acestor procese. Bineînţeles că declaraţiile care răsună sunt, în marea lor majoritate, declaraţii favorabile, dar, totodată, gândesc că economia Republicii Moldova, majoritatea agenţilor economici astăzi nu pot răspunde tuturor rigorilor europene, nu pot răspunde tuturor cerinţelor de calitate, de securitate a produselor respective şi de aceea cred că la momentul de faţă ar fi mult mai corect să încercăm să răspundem la întrebarea pe cât de gata este economia Republicii Moldova, agenţii economici din Republica Moldova, să corespundă cerinţelor europene, că aici este încă foarte mult de făcut. Şi, de fapt, şi guvernul, şi guvernarea ar trebui şi la acest capitol să lucreze mai intens.”

Europa Liberă: Credeţi că această competiţie ar fi mai mare şi ar ajuta mai mult la dezvoltarea şi modernizarea inclusiv a companiilor din Moldova?

Dumitru Braghiş
Dumitru Braghiş
Dumitru Braghiş: „Experienţa altor ţări demonstrează destul de clar, că odată cu aderarea la Uniunea Europeană, o parte din întreprinderi mor definitiv şi nu mai au nicio perspectivă de dezvoltare, nu mai au sorţi de izbândă, marea lor majoritate mor, cele mai neeficiente întreprinderi. Iar o altă parte din întreprinderi se acomodează la cerinţele noi care apar în ţările respective. Acum, cât priveşte Republica Moldova, bineînţeles că pentru marea majoritate a întreprinderilor piaţa CSI ar fi mai uşoară, deci, cerinţele pieţei din CSI pot fi îndeplinite mult mai uşor de către agenţii economici din Moldova, reieşind din foarte mulţi factori.”

Europa Liberă: Cunoaşterea limbii ruse?

Dumitru Braghiş: „Nu cred că este vorba de cunoaşterea limbii.”

Europa Liberă: Cunoaşterea logicii afacerilor în spaţiul CSI?

Dumitru Braghiş: „E vorba, în primul rând, de calitatea producţiei care este astăzi totuşi acceptată mai uşor în piaţa CSI decât în piaţa europeană. Este vorba de mentalitatea nu doar a producătorilor, dar a cetăţenilor, în general, fiindcă foarte des noi suntem deprinşi încă să mai lucrăm asupra cantităţii, nu asupra calităţii şi de aceea probleme la acest capitol cred că vor apărea. Şi agenţii economici din Republica Moldova, în opinia mea, încă nu sunt gata pentru asemenea concurenţă. De aceea şi ar trebui de stat mai mult şi de întreprins acţiuni care ar permite ca, odată cu înaintarea în procesul de integrare europeană, şi agenţii economici să devină mai competitivi.”

Europa Liberă: Domnule Braghiş, semnarea Acordului de Asociere care include şi Acordul de Liber Schimb îi sperie pe cei care reprezintă elita economică a ţării?

Dumitru Braghiş: „Indiscutabil, o parte din cei care sunt astăzi în activităţi economice în Republica Moldova sunt speriaţi de acest lucru, fiindcă întreprinderile pe care ei le reprezintă sau activităţile care le desfăşoară în Republica Moldova nu corespund cerinţelor europene.”

Europa Liberă: Moscova are suficiente pârghii economice să exercite presiuni asupra lumii afacerilor din Moldova?

Dumitru Braghiş: „Dacă informaţiile despre participarea unor companii ruseşti în privatizarea băncilor din Republica Moldova se confirmă, bineînţeles că aceasta este o pârghie, o altă pârghie este sistemul de aprovizionare cu gaze şi importul de energie electrică care, la fel, ar putea să influenţeze. De aceea, eu sunt ferm convins că astăzi există pârghii economice, fără să mai vorbim de ceea ce se întâmplă în zilele acestea cu interzicerea exportului de băuturi alcoolice din Republica Moldova. De aceea, indiscutabil, Federaţia Rusă, Moscova are posibilităţi de a influenţa economicul din Republica Moldova prin diferite pârghii economice.”

Europa Liberă: Oficial, toţi cei care reprezintă elita economică susţin poziţia statului?

Dumitru Braghiş: „Nu toţi o susţin. Sunt agenţi economici care nu susţin acest lucru din punct de vedere economic, sunt agenţi economici care nu susţin acest lucru din punct de vedere politic. Nu cred că cei din sudul Republicii Moldova, chiar dacă şi economic susţin această idee, din punct de vedere politic nu o susţin. Avem şi acolo persoane destul de influente. De aceea este o chestiune destul de dificilă şi nu este un lucru studiat în Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG