Linkuri accesibilitate

Militanții islamici afgani inflamează provincia Kashmir


La o demonstrație anti-indiană cu participarea unor militanți radicali din Pakistan

Există teama că militanții radicali din Afganistan vor transforma Kashmirul într-o nouă zonă de confruntare.Dupa doua decenii de relativa liniste, trupe indiene si pakistaneze se infrunta, din cind in cind, la frontiera comuna. La întrebarea în ce măsură confruntarea constituie un pericol regional răspunde corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pe masura ce forte americane se retrag din Afganistan, o parte a militantilor care au luptat acolo s-au angajat sa-si indrepte atentia catre Kashmir, zona de frontiera controlata de India. Recent zona de frontiera intre statul controlat de India Jammu si Kashmirul pakistanez a devenit epicentrul confruntarilor.

O luna de incalcare a focului, de ambele parti a lasat in urma 11 militari si doi civili pakistanezi morti si citiva raniti. Cele doua tari s-au infruntat de peste sase decenii, in nu mai putin de trei razboaie. Majoritatea analistilor nu cred ca actualele incidente vor degenera intr-un nou razboi, dar exista pericolul ca situatia sa se deterioreze.

Teama este ca militantii din Afganistan sa faca din Kashmir un nou teren de confruntare. Incidentele au inceput in august cind sase militari indieni, aflati intr-o misiune de patrulare au fost atacati de militanti musulmani, in Kashmirul controlat de India. De-atunci incoace, schimburi de focuri se fac auzite aproape zilnic, la linia de demarcatie dintre cele doua tari.

Aceste noi tensiuni sint fundalul a ceea ce ar trebui sa fie reluarea dialogului de pace, intre liderii celor doua tari, luna aceasta, la Natiunile Unite. Regiunea Kashmir, unde majoritatea populatiei este musulmana a fost contestata de la independenta de britanici, cind teritoriul a fost impartit intre India si Pakistan. La sfirsitul anilor '80, o insurgenta islamica, sprijinita de Pakistan a incercat sa elibereze Kashmirul de sub controlul Indiei. Peste 50 de mii de persoane si-au pierdut viata in acel conflict.

In ultimul deceniu, cele doua tari au incercat sa normalizeze relatiile, imbunatatind regimul de vize de calatorie si crescind schimburile comerciale. Insurgenta a scazut de asemenea dramatic, pentru ca insurgentii din regiune aveau o tinta mai atragatoare, ocupatia Americana a Afganistanului. Dar acum, situatia se schimba din acest punct de vedere. Din ce in ce mai multi militanti islamisti incearca sa treaca frontiera cu India.

Pe masura ce America se retrage din Afganistan, lideri ai miscarilor insurgente islamiste din Pakistan, cum e Lashkar-e-Taiba, care a pus la cale atentatul terorist de la Mumbai din 2008, au anuntat public ca-si vor indrepta atentia catre Kashmir. Vineri, liderul organizatiei Hafiz Mohammad Saeed-care traieste in libertate in Lahore, Pakistan, desi Statele Unite au oferit 10 milioane de dolari pentru arestarea sa, a rostit o alocutiune anti-India, in fata a mii de persoane, cerind eliberarea Kashmirului.

Stephen Tankel, profesor la American University crede ca exista o strategie a islamistilor menita sa readuca conflictul in prim plan si sa mimize o revolta interna, in Kashmirul controlat de India. In regiune, pe de o parte, tineri au beneficiat de oportunitati economice create de India, dar totusi nationalismul a mai avut izbucniri cum au fost manifestatiile civile din 2010.

Noul lider al Pakistanului, Nawaz Sharif s-a angajat sa coopereze cu India, dar are de facut fata elementelor dure din armata si influentei miscarilor militante. De cealalta parte, India se pregateste de alegeri in 2014 si guvernul condus de Partidul Congresului are de facut fata unor probleme interne, antrenate de diminuarea cresterii economice. Stephen Cohen de la Institutia Brookings crede ca ostilitatea intre cele doua puteri nucleare se va mentine, dar probabil fara izbucniri majore de violenta.
XS
SM
MD
LG