Linkuri accesibilitate

Kremlinul e în criză de imaginație (Jurnal de Chișinău)


Oferta de cadre pentru anul şcolar nu a fost acoperită (IPN).



Subiectul embargoului impus de Federaţia Rusă în continuare ţine primele pagini ale ziarelor din Republica Moldova. După Rusia, scrie cotidianul „Adevărul”, şi Belarus ameninţă cu un embargo. Pentru început, autorităţile de la Minsk au interzis reexportarea vinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă. De asemenea, medicii sanitari vor verifica vinurile moldoveneşti pentru a confirma dacă acestea corespund sau nu cerinţelor din Belarus şi din Uniunea Vamală şi, în caz contrar, vor impune restricţii.

Kremlinul e în criză de imaginație – constată Nicolae Negru în „Jurnal de Chişinău”. „Putin aplică a treia oară aceeaşi lovitură a embargoului asupra vinurilor moldoveneşti. Și devine ridicol. Evident, consecinţele nu mai pot fi aceleași, ca de după prima lovitură, din 2006. Între timp, vinificatorii noștri au învățat lecția și nu-și mai țin „ouăle” într-un singur coș. Rusia este o piață mare, importantă, dar nu mai este singura pentru ei.”, e de părere autorul.

Constantin Tănase de la „Timpul” se întreabă de ce preşedintele Nicolae Timofti, în calitate de comandant suprem, nu și-a pus niciodată întrebarea, cum poate fi concesionat unicul aeroport al țării unei alte țări, cu care te afli în conflict militar și care a ocupat cu tancurile o bună parte a teritoriului naţional? Domnule Timofti, cât de posibil ar fi ca Armenia să-și concesioneze Aeroportul din Erevan unei companii Azere sau Israelul să concesioneze Aeroportul Ben Gurion lui Mahmud Ahmadinejad?

Cel puțin 12 dintre deputații primului Parlament al R. Moldova au ajuns gastarbeiteri după ce și-au încheiat mandatele, scrie Mariana Rață de la săptămânalul „Ziarul Naţional”. Bunăoară, fostul deputat Ion Munteanu a ajuns muncitor la negru în Italia încă acum 15 ani. După ce și-a încheiat munca în Parlament, fostul demnitar a încercat un timp să se descurce acasă, dar din salariul de profesor nu reușea să își acopere cheltuielile.

De când autoritățile R. Moldova au anunțat că merg cu pași siguri spre Uniunea Europeană, Federația Rusă a început să se precipite, constată Raisa Lozinschi de la „Ziarul Naţional”. Amenințările autorităților ruse ascunse în metafore sau echivocuri au început să prindă contur. În săptămâna curentă, Federația Rusă a instituit embargo pentru vinurile moldovenești. Analiștii politici afirmă că ar putea urma embargo pentru fructele și legumele din R. Moldova. Însă, mai cred aceștia, Rusia nu se va încumeta să sisteze gazele către țara noastră sau să trimită muncitorii moldoveni acasă, conchide autoarea.

Instituţiile de învăţământ din municipiul Chişinău duc lipsă de cadre didactice. Astfel, ar mai fi nevoie de peste 170 de profesori, învăţători şi educatori. Este pentru prima dată în ultimii ani când oferta de cadre pentru anul şcolar nu a fost acoperită, transmite agenţia de ştiri „IPN”. Olga Zastavneţcaia, şef interimar al Secţiei resurse umane din Cadrul Direcţiei generale, educaţie, tineret şi sport, spune că Ministerul Educaţiei a repartizat 185 de tineri specialişti în instituţiile din Chişinău, însă doar 26 dintre ei s-au prezentat şi au fost angajaţi în câmpul muncii.
XS
SM
MD
LG