Linkuri accesibilitate

Ucraina din umbra presiunilor Rusiei


Judy Shelton: in ciuda retoricii politice de la Kiev, lumea ucrainiană a afacerilor s-a îndreptat constant către Occident.



Ucraina face eforturi de a reuşi la Vilnius, la summitul Parteneriatului Estic sa semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana. „Vectorul” european al Ucrainei este susţinut si de elitele economice ale ţării, in ciuda „traditionalelor relatii” cu Rusia, relateaza corespondenţii Europei Libere.

Boris Kolesnikov, parlamentar in Rada de la Kiev din partea partudului regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici şi unul dintre cei mai bogati 50 de oameni de afaceri ucrainieni, potrivit revistei Forbes, declara ca integrarea europeana este un deziderat susţinut masiv de elitele economice ucrainiene: „Nu exista grupare care sa nu sprijine integrarea europeana. Cu cit competitia este mai mare, cu atit mai repede se vor dezvolta si moderniza si companiile ucrainiene. E ca la fotbal: daca n.ar fi fost Dinamo Kiev, Şahtior Doneţk n-ar fi putut fi o echipa atit de buna. Competiţia stimuleaza calitatea…”

Pozitia oamenilor de afaceri ucrainieni este cu atit mai surprinzatoare cu cit presiunile pe care Moscova le-a exercitat asupra Kievului pentru a se alatura uniunii vamale cu Belarus si Kazahstan, au fost facute mai ales prin impunerea de embargo-uri comerciale, care, evident aduceau prejudicii tocmai oamenilor de afaceri.

Pozitia celui mai bogat oligarch ucrainian, Renat Ahmetov, este fara echivoc, aşa cum a declarant Europei Libere: „Situatia de la granite va face Ucraina, lumea afacerilor din Ucraina şi pe fiecare ucrainian mai puternic. Din aceasta experienta trebuie sa cistigam experienta si sa ne analizam pe noi insine. Unde am gresit şi unde am actionat corect. Si daca suntem cinstiti in analiza noastra, vom deveni mai puternici in viitor.”

De fapt, crede economist americana Judy Shelton, in ciuda retoricii politice de la Kiev, lumea ucrainiana a afacerilor s-a indreptat constant către Occident, a fost o tendinta vizibila de citiva ani: „Directiile de crestere economica se modifica odata cu modernizarea unei ţări si cu evolutia ei. Acum exporturile Ucrainei catre Rusia valoreaza 12, 3 miliarde de euro. Cele spre Uniunea Europeana in jur de 12, 9 miliarde. Astea sunt cifreele de anul trecut. Si in ceea ce priveste avantajele oferite de Rusia in domeniul energetic, ele nu au fost o experienta prea fericita.”

Fostul preşedinte ucrainian Viktor Iușcenko a declarat colegilor nostri de la Serviciul ucrainian că relaţia de afaceri dintre oligarhii ucrainieni si Uniunea Europeana este o modalitate de a cistiga legitimitate, pentru trecutul lor nu tocmai lipsit de pata si pentru a-şi asigura protectia si in viitor, in alegerile din 2015. „Politicile europene nu adic numai avantaje clanurilor oligarhice. Le aduce si credibilitate, legitimitate. In opinia mea, asta este elementul cheie. Asta nu inseamna ca ei vor deveni imediat europeni şi vor adopta si un comportament european. Este si o chestiune de presiune publica, sociala. Dar de data aceasta interesele lor coincid cu interesele nationale ale Ucrainei…”

Pe de alta parte, asta nu inseamna ca, avind in vedere relatiile vechi pe care oligarhii ucrainieni le au cu cei din Rusia, presiunile Moscovei asupra lumii economice de la Kiev vor inceta. Dimpotriva, crede analistul american Thomas de Waal, expert in problem regionale si caucaziene, mai ales dupa „succesul” repurtat de Rusia in Armenia, prin includerea ei in Uniunea Vamala. „Armenia este pentru Rusia de importanta medie. Mult mai importanta este participarea Ucrainei, care de fapt ar fi elementul central in proiectul Uniunii Vamale cu Rusia. Prin Armenia s-a transmis un mesaj. S-a transmis un mesaj puternic Ucrainei că ea urmeaza! Moscova va face tot ce ii va sta in putinţă pentru a o convinge sa intre in Uniunea Vamala.”

Iar Moscova are suficiente pirghii economice sa exercite presiuni asupra lumii afacerilor din Ucraina, mai ales in industrii precum cea a otelului, a prodiselor chimice sau a agriculturii, domenii in care comertul cu Rusia si cu tarile CSI este predominant.

Analistul economic Vladimir Fesenko nu are insa incredere in seriozitatea si consecventa „europeana” a oligarhiilor ucrainieni:
„Oficial, oligarhii vor susţine pozitia oficiala, dar probabil ca prin spate, prin zonele ascunse privirii publice, cred ca ar fi mai bine sa faca tirguri si intelegeri cu Rusia. Exista un astfel de lobby, dar este ascuns, nu e la vedere. Pina una alta, acum nu are success pentru ca oamenilor de afaceri le este pur si simplu frică sa I se opuna lui Ianukovici.”

Saptamina trecuta, pe 5 septembrie, parlamentarii au votat rapid un prim pachet de legi solicitat de Uniunea Europeana…
XS
SM
MD
LG