Linkuri accesibilitate

„Niște oameni care se recunosc incapabili să raționeze lucid, în interes național, care folosesc argumente viscerale, emotionale, au în mâini destinul României (ziare.com)


Dosar Roșia Montana (Revista 22).



Presa scrisă se arată stupefiată de zig-zag-ul neîntrerupt al pozițiilor premierului Victor Ponta în chestiunea exploatării miniere de la Roșia Montană. Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, își exprimă direct exasperarea citând masiv din intervenția de la Antena 3 a premierului: „Conform legilor actuale si a avizului, noi ar trebui sa dam avizul de Mediu si sa inceapa exploatarea. Era o responsabilitate uriasa de care nu fug si pe care nu o poate lua un ministru sau un premier, ci reprezentantul acestui popor, Parlamentul. Astfel, potrivit legilor actuale, eu ar trebui sa dau avizul, cum ar fi trebuit sa-l dea si guvernele anterioare". „

Mi se invart ochii”, mărturisește jurnalista, care nu uită să comenteze și cealaltă afirmație uimitoare a premierului: „Eu, a spus Ponta, am fost impotriva proiectului, inainte sa cunosc aproape nimic despre proiect, pentru ca era sustinut de Basescu”. „Victor Ponta admite (deci) senin ca intreaga sa conduita politica si, implicit, a USL au avut o singura ratiune, un singur obiectiv si un singur criteriu - antibasismul transformat in politica de stat”, comenteaza Ioana Ene. „Niste oameni care se recunosc incapabili să raționeze lucid, la rece, in interes national, care folosesc strict argumente viscerale, emotionale, au in maini destinul României. Nu cred ca mai e ceva de spus”.

Revista 22 dedică un întreg dosar subiectului Rosia Montana. Un interviu acordat de Maria Berza, Marinei Dumitrescu, trece in revista si alte lucruri despre Rosia Montana decat contractul cu Gabriel Resourses. Ca sit arheologic cu o suprafata de 150 kilometri de galerii de mina, unele datand din epoca pre-romana, a dacilor si celtilor, Rosia are o valoare inestimabila. Recent, ea a fost recunoscuta si prin inscrierea intr-o lista de șapte monumente si situri de patrimoniu din Europa, considerat a fi „în cel mai mare pericol”. Selectatia pe baza unui dosar a pus in concurenta alte 40 de proiecte.

Prin decizia juriului de experti, Rosia Montana a intrat intr-un program al Fundației paneuropene „Europa Nostra”, care, arata expertul în politici culturale și patrimoniu Maria Berza, inseamna investitii din partea Bancii Europene de Investiții, a Bancii Consiliului Europei și a Institutului Băncii Europene de Investiții. ”Aceasta ar fi pentru zona Roșiei Montane soluția pe termen lung”, este concluzia jurnalistei Marina Dumitrescu, care consemneaza interviul din 22.

„Roşia Montană va fi decontată electoral de toată lumea. Politicieni şi presă la un loc culeg ce-au semănat”, scrie si Andreea Pora, de asemenea in acelasi saptamanal. Ea crede ca Uniunea Social Liberala a inteles deja ca isi joaca soarta electorala pe acest subiect. ”Practic, toţi actorii politici stau pe un butoi de pulbere. (...) Asa si trebuie sa fie”, incheie autoarea articolului.
Sa mai notam ca site-ul revistei 22 a publicat in cursul zilei dreptul la replica al scriitorilor Horia Roman-Patapievici si Mircea Mihaies. Ei au fost acuzati in direct de jurnalisti de la Antena 3, dar si de premierul Victor Ponta, ca ar avea ”interese imobiliare”, respectiv terenuri, la Rosia Montana, si de aceea se opun proiectului. Cei doi arata ca este vorba de proprietati simbolice, cu suprafata de 1 mp, detinute ca forma de protest fata de presiunile facute pentru expropriere ale potentialul investitor canadian.
XS
SM
MD
LG