Linkuri accesibilitate

Soluții și discuții pe tema embargoului rus asupra vinurilor (Adevărul, Ziarul Național)


Dedesubturile afacerii cu acțiuni BEM (Ziarul de Gardă)Cotidianul „Adevărul” scrie astăzi despre cum ar trebui Republica Moldova să răspundă embargoului impus de Federaţia Rusă la vinurile moldoveneşti. Să se concentreze pe o campanie de promovare a acestora atât pe plan intern, cât şi extern. Este soluţia avansată de analistul Leonid Litra care îşi aminteşte cu acest prilej de campania georgiană de după embargoul vinurilor din 2006. „Georgienii şi-au promovat produsele sub brandul de «vinul libertăţii». E nevoie de o atitudine liniştită - să demonstrăm că vinurile moldoveneşti premiate la expoziţii internaţionale corespund standardelor şi să încurajăm exportul nu doar spre UE, ci şi spre China“, susţine cercetătorul superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev.

„Adevărul” mai scrie, însă, că Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia (Rosselhoznadzor) a avertizat autorităţile de la Chişinău că în următoarele zile ar putea introduce restricţii temporare la importul de fructe şi legume din Moldova. Într-o scrisoare din 10 septembrie 2013, adresată ministrului Agriculturii Vasile Bumacov şi citată de publicaţie, directorul-adjunct al Rosselhoznadzor, Alexei Saurin, menţionează că instituţia pe care o reprezintă şi-a exprimat în nenumărate rânduri îngrijorarea privind securitatea produselor importate din Moldova.

Cu o perspectivă absolut diferită vine pe paginile „Ziarului Naţional” deputatul comunist, Artur Reșetnikov. „Embargoul la vinurile moldoveneşti e consecința unei guvernări proaste, care în loc să gestioneze, să negocieze, a preferat să ascundă capul în nisip ca struțul”, a declarat acesta. Întrebat dacă și în 2006, atunci când partidul său deţinea puterea la Chişinău şi a fost instituit primul embargo pentru vinurile moldovenești de către Federația Rusă, a fost vina unei guvernări proaste, Reșetnikov a fost mai concis în declarații. „Nu poate fi comparată situația de atunci cu cea de astăzi”, a spus acesta. Dl Reșetnikov a criticat şi autoritățile române, inclusiv președintele Traian Băsescu, care a declarat că România va mări importul de vinuri moldovenești.

Săptămânalul „Ziarul de Gardă” scoate la iveală noi amănute despre noii proprietari ai acţiunilor de la BEM, amănunte care ar putea răsturna perspective asupra acestui scandal. Potrivit unei investigaţii a reporterilor de la acest ziar, firma rusească Constanta, care deţine pachetul majoritar la Banca de Economii din Chişinău, este fondată la rândul său de către o firmă off-shore din Marea Britanie, care are statutul de companie dormantă, adică inactivă. Totodată, Firma britanică care deţine firma-fiică acţionară a BEM se află în acelaşi oficiu cu firma care stăpâneşte postul Publika TV despre care se crede că ar aparţine democratului Vlad Plahotniuc. Alte firme off-shore înregistrate pe aceeaşi adresă din Marea Britanie au fost anterior în centrul unor scandaluri economice la Chişinău, dar şi în alte câteva state post-sovietice, precizează publicaţia.

„Ziarul de Gardă” mai scrie că patru cetăţeni chinezi acuzaţi de spionaj şi infracţiuni de crimă organizată în România au deschis mega businessuri pe ambele maluri ale Prutului. Zheng Siyong, preşedintele de onoare al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din provincia Fujian (China), a fondat în R. Moldova mai multe firme, cea mai importantă fiind compania cu capital străin „Shan Lian International Group”SRL, care administrează centrul comercial „Megapolis Mall”, Ciocana, împreună cu magazinele „Everest” din Chişinău. Zheng Siyong a fost implicat în mai multe scheme frauduloase în România, fiind declarată persoană indezirabilă pe teritoriul României, iar în R. Moldova este văzut ca un prosper om de afaceri, cu datorii de peste 100 mln. lei la banca lui Vladimir Plahotniuc – vicepreşedintele Partidului Democrat.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG