Linkuri accesibilitate

Acord de soluționare amiabilă a cazului difuzării TVR1 în Moldova


Un interviu cu Oleg Efrim, ministrul Justiției.



Potrivit unei declaraţii a lui Oleg Efrim, ministrul justitiei, joi, la București va fi semnat documentul prin care principalul post public de televiziune românesc, TVR1, va reveni in eter în Republicii Moldova.

Oleg Efrim: „Chiar acum merg la aeroport, pentru că începe vizita oficială, la invitaţia omologului meu român, o vizită de două zile. Merg împreună cu agentul guvernamental şi cu colegii de la Ministerul de Externe. Într-adevăr, confirm că am finalizat recent negocierile pe textul acordului şi suntem gata să semnăm, ceea ce se va întâmpla cel mai degrabă mâine.”

Europa Liberă: Din clauzele acestui acord, ce ar fi de scos în prim-plan?

Oleg Efrim: „Nu pot să vă dau detalii pentru că până când nu va fi acceptat acest acord de soluţionare amiabilă de către Curtea Europeană este clauza de confidenţialitate. Ceea ce pot să vă spun astăzi e că există soluţia pe termen scurt şi soluţia pe termen mediu de revenire a postului de televiziune TVR1 în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar în instanţă rămâne acest litigiu, la Curtea Europeană?

Oleg Efrim: „Acest litigiu nu rămâne în instanţă, noi îl soluţionăm prin semnarea acordului amiabil cu partea română.”

Europa Liberă: Şi atunci Curtea ce face, scoate de pe rol acest dosar?

Oleg Efrim: „Curtea urmează să radieze acest dosar, în cazul în care va accepta acordul de soluţionare amiabilă, pe care l-am negociat cu partea română.”

Europa Liberă: Dar cum au ajuns cele două părţi pe cale amiabilă să rezolve această problemă spinoasă?

Oleg Efrim: „Republica Moldova este în negocieri de mai mult timp pe marginea acestui acord. Eu sunt bucuros că acum, în ultima perioadă, negocierile au avansat foarte rapid şi noi am depăşit acele momente care ne ţineau departe de semnarea acordului.”

Europa Liberă: Deci să înţelegem că statul Republica Moldova nu va mai achita pagubele pe care le-a suportat TVR1?

Oleg Efrim: „Iarăşi nu vreau să revin la detaliile din acest acord, vă rog să aveţi puţină răbdare până când vom putea să facem public acest acord. Vă asigur că este o soluţie care convine ambelor părţi, atât părţii române, cât şi Republicii Moldova.”
XS
SM
MD
LG